Annonce

Annonce

Svar: For meget ske mad?


9. december 2019

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Louise

Tak for dit brev, dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar og at I har fået lidt bedre nattesøvn :) Og tak for alle dine spørgsmål, som jeg vil besvare i den rækkefølge de stilles:)

Ad 1) Det er rigtig godt, at I tilbyder jeres datter skemad to gange dagligt, og at hun får mest til frokost. Hvis hu spiser for meget til aften, vil det ofte netop kunne gøre, at hendes mave og tarmsystem arbejder ekstra på at nedbryde dette og det vil derfor ikke være beordrende for en sammenhængende nattesøvn.

Det kan dog godt tænkes, at hun skal have lidt mere mad. Det går jo rigtig fint med at spise ca 1 dl grød til frokost og hun er glad for aftenmosen, så prøv at øge hende til ¾ dl. der, for at se om det måske fungerer bedre.

Ad 2) Det lyder ikke som om, at hun på nuværende tidspunkt får for meget mad. Jeg kan ikke helst ud af dit brev tyde, hvornår hun tilbydes skemad og mælk, men en dagsplan kunne f.eks. se således ud:

Tidlig morgen 05.30-06: Ammes og sover lidt videre, tilbydes ofte brystet igen, når hun vågner og dagen begynder

Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grød med frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl ca 12.30-13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er og hvor tidligt/sent den ligger...

Eftermiddag 16-17: Ammes og puttes til dagens 3. lur, som ofte er dagens korteste lur

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til natten ca. kl 20

Sen aften 23.30: Ammes eller flaske og sover videre

Midt nat 03: Ammes x 1 efter behov...

Som du kan se, så er denne rytme lavet sådan, at hun får skemad først, sammen med vand af kop og så mælk som en fast del af sit putteritual. Der kan godt gå 1-2 timer imellem, at hun har spist skemad og at hun tilbydes brystet og på den måde skabes naturligt plads til begge dele.

Modermælkserstatning kan nogle gange mætte lidt mere end modermælk. Derfor har nogen glæde af at supplere med en flaske om aftenen eller sen aften, fordi nogle børn efter en flaske vil kunne sove et lidt længere søvnstræk, før de vågner og har brug for mælk igen - ikke alle, men nogen børn :)

Ad 3) Som det også fremgår af dagsplanen, så ligger der en amning/flaske sen aften f.eks. kl 23.30, hvor hun ofte plejer at få en sut. Jeg vil anbefale, at du ikke giver sut her, men i stedet tilbyder hende mælk. Man kalder også dette måltid for et ...


Annonce

... drømmemåltid :) At tilbyde mælk her kan mætte hende til natten, så hun efter midnat begynder at kunne sove et længere søvnstræk. De fleste børn er dog 6 måneder, før de kan undvære mælken midt nat. Netop i 6 måneders alderen vil hun begynde med flere små måltider, drikke mere vand af kop og behovet for natamning nedsættes gradvist. Drømmemælken er dog rigtig vigtig og derefter vil hun måske kunne begynde at sove til næste morgen tidlig, så hun vil kunne sove f.eks. 5-6 timer uden mælk... så på den måde vil dagsplanen jeg sender også kunne hjælpe jer fremadrettet :)

Når og hvis hun vågner og melder sig midt nat ,så skal du altså lige nu amme hende og give hende det hun viser behov for, men på sigt vil hun sandsynligvis kunne begynde at afkorte og helt undvære amning her.

Ad 4) Hvis din nedløbsrefleks er langsom, så kan du forsøge at stimulere dit bryst, før du lægger hende til, så mælken allerede er begyndt at løbe. Det kan du gøre med hænderne eller en brystpumpe. Nogle gange kan det også være en idé at du tager en 2ml sprøjte med lidt modermælkserstatning og drypper dette i munden på hende, imens hun ligger ved brystet. så kan hun smage, at der er noget at komme efter og begynder at sutte og så kommer din mælk før hun bliver for utålmodig. Nogle har også glæde af en syntocinonspray. Den får du på recept hos lægen. Du skal tage et pust i hvert næsebor, før du lægger hende til brystet, det får din nedløbsrefleks igang.. :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når dette er sagt, så er det dog også sådan, at jo mere flaske man giver, jo større risiko er der for, at amningen stopper - simpelthen fordi det er lettere at spise af en flaske. Det at du er begyndt at supplere med en flaske kan derfor også spille ind hos jer. Du skal derfor være parat til at hun vælger flasken - og der er jo også nogle fordele ved at give flaske, så hvad du skal gøre afhænger naturligt af, hvordan du generelt har det med amning, hvad du gerne vil, hvor lang barsel du ønsker at holde, om far også skal kunne give mælk osv. osv. Der er rigtig mange overvejelser at gøre sig :)

Du kan med fordel læse min bog "Helens bog om Amning & Flaske"... Derudover kunne du også have glæde af "Helens bog om Børn & Mad", hvor du finder opskrifter, dagsplaner og kan slå op, hvis I skal have noget at spise, og du er i tvivl om hun må få det og hvordan... Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2018 :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke og rigtig god jul.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce