Svar: Undersøger sig selv lige rigelig?
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er helt naturligt at børn på omkring 1.5 år begynder at undersøge sig selv og undersøge deres krop mere og mere bevidst. Og da bleen ofte forhindrer dem i at undersøge deres underliv, så er det helt naturligt, at deres hænder finder den vej ned, når bleen tages af.
I skal til en vis grad lade jeres datter undersøge sig selv, og det vil være rigtig godt, hvis I kan lade hende være med til f.eks. at vaske sig selv forneden. Hun kan sagtens få en vaskeklud i hånden og lære at vaske sig med den - hvor I naturligt stadig vasker, når det er nødvendigt - men naturligt giver hende en følelse af, at det kan hun godt selv deltage mere og mere i.
Hvis hun har brug for en gang imellem at blive smurt med lidt creme forneden, så kan I også give hende creme på fingrene og lade hende selv forsøge at smøre sig - samtidig med at I så naturligt smører efter og sikrer, at cremen bliver smurt ud, som den skal.
Lad hende også være med til selv at finde bleen frem, når hun har brug for en ren ble. Ligger hun ned og får ble på, kan hun selv løfte numsen, imens I lægger bleen på plads. Står hun op og bruger buksebleer, kan hun selv være med til at trække denne op.
Jo mere I ...
... naturligt kan inddrage hende i det som foregår omkring hendes underliv og bleområde, jo mere kan I støtte den interesse hun har for denne del af sin krop på en naturlig måde.
Begynder hun at "lege med sit underliv", når I sidder og spiser, sidder og hygger i sofaen eller lignende, så må I gerne aflede hende fra dette og få hendes opmærksomhed drejet hen på noget andet. Ikke fordi hun ikke gerne må røre ved sig selv, men fordi hun naturligt hen af vejen skal lære, at hun bør røre ved sig selv, når hun er alene, og ikke når I f.eks. sidder og spiser.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis hun begynder at stikke ting op i sit underliv, så bør I også stoppe dette. Det er som sagt naturligt, at børn undersøger kroppen og herunder også kroppens forskellige åbninger, og i den forbindelse kan de f.eks. godt finde på at komme perler op i næsen eller lignende - eller måske komme noget op i skeden eller endetarmen - og det skal hun ikke have lov til. Også her skal I stoppe hende. Men den naturlige lyst til at undersøge sig selv, finde ud af hvordan hendes krop fungerer, mærke hvordan hun selv føles, hvad der er rart, og hvad der ikke er - det skal I ikke forhindre hende i ...:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)
Rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Forkælelse - forkælede børn
Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.
Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.
Små børn kan ikke...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...
Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.