Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til at få puttet dreng på 4,5 måned


2. december 2019

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sofie

Tak for dit brev og fine beskrivelse og alle dine tanker - jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Der er ingen tvivl om, at jeres drengs alder og udvikling spiller ind. Du skriver "han er som person enormt utålmodig og meget aktiv", og du skriver også, at han "trives allerbedst, når der sker noget" omkring jer dagen igennem. Det er super godt. MEN, det giver naturligt både en urolig søvn - fordi han motorisk flytter på sig og endnu ikke selv er i stand til at skifte stilling, og fordi at han også drømmer meget. Alt hvad han oplever om dagen skal bearbejdes, når han sover, så en del af de natlige lyde han har, skyldes sandsynligvis drømmeaktivitet.. og som du selv er inde på, så er det ikke alle lyde, som du behøver reagere på, hvorfor det nogle gange kan hjælpe, at I sover på hvert sit værelse og ikke vækker hinanden....

Når det så er sagt, så er det dog også sådan, at netop fordi han er så aktiv og rigtig gerne vil følge med i, hvad der sker omkring jer, så vil han måske også have tendens til at "slatspise" lidt dagen igennem. Han søger efter brystet, du lægger ham til, han dier, slipper, smiler til dig, spiser lidt igen, slipper atter og begynder at pludre med dig, tager fat og dier igen og så kommer far ind i stuen og det er pludselig sjovere at kikke efter far end det er at spise... Det er helt naturligt for hans alder, men det er vigtigt, at du hjælper ham med at spise effektivt om dagen, så han indtager mælk nok her og så han ikke behøver søge brystet ekstra om natten, fordi han reelt skal have dækket sit mælkebehov her.

Det er rigtig godt, at I er begyndt med lidt skemad. Det lyder som om, at jeres dreng er helt parat. Han åbner munden og tager rigtig godt imod, og det er super dejligt! Du nævner, at han har haft problemer med hård mave - og at du derfor er gået tilbage til kun at tilbydes skemad en gang dagligt, så han lige nu tilbydes skemad om aftenen... og det er ikke nødvendigvis den bedste løsning...

Netop fordi han ikke er ældre end han er, så skal man passe på med at give en masse grød eller mos om aftenen. Hans mave- og tarmsystem vil arbejde på højtryk for at nedbryde føden og derfor give ekstra maveuro - og dermed ekstra urolig søvn. Derfor kan det være bedre at give ham grød/mos til frokost og når det fungerer, så introducerer det om aftenen.

Dertil kommer, at 140 ml skemad er en meget stor portion, når han ikke er ældre end han er, og det kan faktisk også give ekstra maveproblemer. Det kunne derfor være rigtig godt, hvis du kunne dele mængden af skemad i 2 så han i stedet for at få 1.5 dl. skemad om aftenen får ¾ dl. skemad to gange dagligt. Det vil skabe ekstra mæthed hele dagen igennem og det vil samtidig give plads til hans mælk...

Og næste udfordring er faktisk mælken... du har tidligere fortalt mig, at jeres dreng ikke rigtig har været glad for at spise før lur, hvorfor du normalt ammer ham, når han vågner. MEN nu hvor han skal igang med skemaden, så vil det være ...


Annonce

... rigtig godt, hvis du kan lave dette om, så han starter med skemad og vand af kop, når han vågner - og så tilbydes brystet før han skal sove. Det at få mælk efter skemaden vil også hjælpe ham til at have bedre plads i maven til begge dele, og det vil samtidigt være med til at holde maven bedre igang - og så vil mælk før putning hjælpe ham til at koble fra og falde i søvn - så I f.eks. om aftenen undgår at han skal græde, være ked af det og at putningen nogle gange trækker ud i 3 timer. Det er rigtig vigtigt, at han ammes, før han skal sove og at amningen indgår som en fast del af hans putteritual. Så selvom denne rytme ikke har fungeret tidligere, så er det meget sandsynligt, at han vi have glæde af det nu.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, får evt en lille vågneop-tår kl ca 7.30, når dagen begynder...

Formiddag 9: Ammes og puttes til dagens første lur og må som nu gerne sove et par timer...

Frokost 11-11.30: Tilbydes ¾ dl. grød, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 12.30...

Eftermiddag 15-16: Ammes


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til dagens 3. lur, som ofte er en kort powernap

Aften 18: Tilbydes ¾ dl. grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20 - tidspunktet kan variere efter, hvor lang dagens 3. lur er

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og puttes tilbage i egen seng

Midt nat 03: Evt. amning. De fleste børn kan først undvære denne amning i 6 måneders alderen...

Hvis du fornemmer, at han vil trives bedre med en rytme, hvor han ammes kl 20, 02 og 06, så er det naturligvis også helt okay :) Det er dog - som du kan se - vigtigt at amningen nu indgår som en fast del af det at skulle sove. Alternativet kan være at tilbyde ham en flaske - det kan gøre at far kommer mere på banen, så du kan få lidt ro om aftenen, hvis du har behov for dette.. jeg ved ikke, hvad I tænker omkring flaske og hvad I har af planer fremadrettet. Hvis det f.eks. er planen at far skal overtage barsel, så kan det være en god idé at introducere en flaske, før jeres dreng bliver så gammel, at han vil afvise denne. Ønsker du at amme til han er 12 måneder, så er det dog også rigtig fint ikke at give flaske, men i givet fald skal du være indstillet på, at han vil have behov for amning sen aften og tidlig morgen, samt naturligt i løbet af dagen de næste måneder frem. Først når han bliver 6-7 måneder vil det være realistisk, at han kan sove 5-6 timer uden mælk om natten. F.eks. fra kl 23.30 til 05... Naturligivs er der enkelte børn som kan sove mere, og det er dejligt, når det sker, men det er ikke et realistisk mål at arbejde efter og for at jeres planer skal lykkes, er det vigtigt, at I sætter realistiske mål :)

Jeg tænker altså, at det er hele rytmen dagen igennem, som I skal ændre på og at netop dagens forløb spiller ind på nattens forløb. Og jeg håber, at du kan bruge ovenstående dagsplan og tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce