Annonce

Annonce

Svar: 5 mdr og vågner tidligt


16. november 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Tak for dit brev :)

Hvor er det dejligt at høre, at søvnen om dagen går langt bedre nu, og den rytme du beskriver lyder meget fin og helt alderssvarende. Så hold endelig fast i dette, det er helt perfekt!

Jeg kan dog godt forstå, hvis du er lidt træt af, at jeres datter er begyndt at have en længere vågenperiode midt om natten, og jeg tænker umiddelbart, at dette kan skyldes to ting:

1) Alder og udvikling
2) Behov for mere mad

Med hensyn til alder og udvikling, så oplever man nogle gange, at børn begynder at vågne om natten - hyppigst omkring 7 måneders alderen, men det kan faktisk også ske i 5 måneders alderen, og altså i den alder jeres datter har nu. Barnet er ikke ked af det, men ligger og pludrer, hygger sig, taler med sig selv - og det virker næsten som om, at barnet øver sin stemme og netop udnytter de mørke nattetimer til at træne stemmen.. og det er helt okay. Det kan naturligt forstyrre jer, og hvis det fortsætter, kan det godt være, at I skal begynde at sove på hvert sit værelse (fra 6. måneders alderen), men der er ofte tale om en periode, og så holder det op igen.

Det vil være rigtig godt, hvis du ikke reagerer på hende, men blot lader hende ligge og pludre og øve sine lyde. Når hun fornemmer, at du ikke reagerer på dette, men at du signalerer, at det er nat og ikke tid til at pludre og lege sammen, så vil hun nogle gange kunne komme videre i søvnen på egen hånd. Bliver hun ked af det, eller viser hun behov for dig, så skal du naturligvis være der for hende, og det er rigtig fint, at du stadig ammer hende midt nat og ser om du på denne måde kan hjælpe hende tilbage i søvnen igen - samtidig med at du sikrer hende den ekstra mælk.

Det vil også være rigtig godt, at du forsøger at hjælpe hende videre med stillingsskift, beroligende hænder, evt. tager hende over og ammer hende og lægger hende tilbage i egen seng igen, så du holder fast i, at hun naturligt stadig kan sove videre i sin seng. Og at du ikke begynder at tage hende op, gå rundt med hende, hopper med hende på en pilatesbold eller lignende om natten og ...


Annonce

... vænner hende til dette - men forsøger at hjælpe hende med så lidt aktivitet fra din side som muligt :)

Og så kan den natlige uro, den ekstra opvågning og søgning mod brystet også være udtryk for, at hun måske begynder at have behov for lidt mere mad, og at I så småt skal gå igang med skemaden. I forhold til at hun er 5 måneder nu, så vil det være rigtig fint at starte, og jeg anbefaler, at du begynder med lidt smagsprøver om dagen - f.eks. til frokost, og når dette fungerer, så kan du tilbyde hende lidt mos om aftenen. Det vil sige, at hun til at begynde med tilbydes 4-5 skefulde til max ½ dl. grød til frokost og når hun kan spise ½ dl., maven fungerer og hun virker glad for dette, så kan du tilbyde lidt grøntsagsmos om aftenen. I forhold til jeres nuværende dagsplan, kan det se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes, sover sjældent videre, så dagen begynder tidligt.

Leger, tumler, er aktiv, siger farvel til far

Morgen 08: Ammes og puttes til dagens 1. lur

Leger, tumler, evt. et bad - aktiviteter ud af huset

Frokost 11: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, det kan være f.eks. majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød, vand af kop.

Ammes og puttes til dagens 2. lur omkring kl 12 som nu

Eftermiddag: Ammes, når hun vågner


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Leger, tumler, indkøb osv.

Sen eftermiddag 16: Ammes og puttes til dagens 3. lur, som ofte er den korteste lur

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid introduceres først, når skemaden til frokost fungerer :)

Hygger, leger, pludrer...

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og puttes tilbage i egen seng

Nat 03: Ammes og sover videre

Jeres rytme er som sagt rigtig fin og helt alderssvarende, og det er rigtig godt med de 3 lure dagligt stadigvæk. Jeres datter har naturligt brug for sin powernap sidst på eftermiddagen, og det er ikke den, som påvirker nætterne - ikke når hun ikke er ældre end hun er :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce