Annonce

Annonce

Svar: Vil sove i samme seng som os


1. november 2019

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære K.

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det er helt naturligt, at jeres lille dreng i en alder af kun 4 måneder stadig viser stort behov for tryghed og nærhed. Det er dejligt for ham at kunne mærke dig, og derfor er det rigtig fint, at du forsøger at give ham den fysiske kontakt, som han viser behov for. Der er dog stadig en risiko for vuggedød, ved at I sover sammen, og derfor er det rigtig godt, at du forsøger at hjælpe ham til at sove lidt på afstand af dig...:)

Det kan være en fordel, hvis du kobler hans seng til din seng. Det kan være via en bedside-crib, og hvis han er ved at være for stor til dette, så kan du med fordel koble hans tremmeseng til dobbeltsengen. Du kan tage den ene side af tremmesengen og sætte sengene sammen - naturligvis sikre dig, at dette er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og at tremmesengen kan bruges på denne måde. Det at koble jeres senge gør naturligt, at du kan putte ham lidt på afstand af dig, men stadig være ved siden af ham, lade ham mærke dig og dine hænder osv. Præcis som du faktisk gør nu, men blot gradvist øge den fysiske afstand mellem jer. Samtidig vil han lære at sove i egen seng, og stille og roligt vil I så kunne komme tremmerne tilbage på sengen og vænne ham til at sove mere adskilt fra jer, evt. komme på eget værelse, fordi han så netop er blevet tryg ved sin seng og forbinder den med stedet, hvor han skal sove.

Det lyder som om, at du ammer ham og derefter flytter ham fra dig, så han falder i søvn ved siden af dig og ikke med dit bryst i munden og ikke i din favn. Det er super godt, denne rutine må du meget gerne bibeholde. Det er netop vigtigt, at han tilbydes mælk som en fast del af sit putteritual, men stille og roligt lære ikke at skulle have brystet i munden for at kunne sove. Det betyder også, at når han vågner sen aften og midt nat og har brug for bryst, så tager du ham op/over til dig, ammer ham og flytter ham derefter tilbage i egen seng igen :)

Det kan nogle gange være en god idé at indføre en putteklud, som dufter af dig. Det at han kan dufte dig via kluden kan gøre det lettere for dig at ligge lidt på afstand og netop lære ham, at det er okay, at du stadig er der og ikke er forsvundet helt, selvom du faktisk ligger en halv meter væk... Du kan med fordel også bruge denne om dagen, når du efter amning putter ham i barnevognen for at vænne ham til at sove mere i denne. Jeg kan ikke helt ud af dit brev se, om hans behov for din favn og nærhed gælder hele døgnet eller "kun" om natten, hvis det også er tilfældet om dagen, vil det være rigtig godt, at du også her hjælper ham med at sove lidt for sig selv, ...


Annonce

... og så overfører rutinerne til natten.

De fleste børn vil i 4 måneders alderen have brug for 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Og alt efter hvad der skal ske i løbet af dagen - om du skal handle, i mødregruppe, til gymnastik, babysvømning eller lignende, så kan dagene naturligt variere. Det vil dog være rigtig godt, at du forsøger at vænne ham til at sove mindst en af lurene i barnevognen, hvis du gerne vil have at han kan dette, og du kan variere lidt imellem, hvilken lur du forsøger med - alt efter hvad I skal, og hvad dagen bringer. Nogle dage sover han måske 2 lure i sin barnevogn, og det er også helt okay, og de dage, hvor det ikke fungerer, så lægger du dig bare med ham i dobbeltsengen og ammer ham, som du plejer. Det giver også dig lidt mulighed for hvile og ro i løbet af dagen.... Du behøver altså ikke øve at alle lure foregår væk fra dig, du kan variere lidt efter, hvad du tænker kan fungere bedst og som han virker parat til :)

Det bliver koldere i vejret nu, og det betyder, at han har brug for mere tøj, når han skal sove ude, måske har han brug for en sovedragt under sin babydyne eller måske vil han have glæde af at blive puttet i en voksipose eller lignende sovepose. De fås i mange forskellige kvaliteter til mange forskellige priser. Her kan du med fordel skifte ham, gøre ham klar til at sove, putte ham i sovedragten eller soveposen og amme ham imens han ligger idenne og derefter putte ham fra din favn. Det at han er puttet i en sovepose kan gøre, at han føler sig "holdt", men det vil være af posen og ikke af dine arme, og det kan gøre skiftet fra favn og ned, hvor han skal sove, mindre voldsomt for ham.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Generelt når du putter ham fra dig, så vil det være rigtig godt, at du prøver at putte ham over i sengen, før han sover helt. Start med at amme ham, se på hans øjne, lyt til hans vejrtrækning. Flyt ham fra dig lige der, hvor han tydeligt har svært ved at holde sig vågen, øjnene har svært ved at fokusere, han sover næsten, men ikke helt - han når at registrere, at du flytter ham fra dig og lulles i søvn med dine hænder og nærhed, hvor han ligger. Ligger han i barnevognen, så triller du ham lidt. Ligger han i tremmesengen, så hold hænderne på ham og vip ham lidt, så han på den måde lulles i søvn og stadig kan mærke dig :)

Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og søvn" :) Her kan du læse mere om søvnen i netop 3-4 måneders alderen...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke og rigtig god weekend! Glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lægeundersøgelser baby og børn

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.

Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...

Læs mere i Babylex

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce