Svar: 7 mdr og sover mange lure
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det lyder som om, at I er meget opmærksomme på at hjælpe jeres dreng motorisk og mentalt - du/I går både til salmesang, babysvømning mv, og det er super godt. Han er jo også begyndt at trille mere omkring og bruger sig selv mere og mere.. så det lyder som om, at det går stille og roligt fremad :)
Det er i princippet helt okay, at han sover 4 korte lure dagligt, hvis han trives med dette. Det vigtigste er, at han sammenlagt får sit søvnbehov dækket, og at han virker glad og tilfreds, når han vågner. Det er helt naturligt, at hans vågne perioder ikke er så lange, når hans lure er kortere, og så længe han trives og det fungerer for jer alle, så er det helt okay med den rytme :) Det kan naturligt ændre sig, hvilket du skal være opmærksom på og det kan sagtens tænkes, at han i løbet af de næste uger måske vil kunne nøjes med 3 lure dagligt, men det må tiden vise.
Det kan også ændre sig fordi det nu er tiden til at skære ned i antallet af flasker. Da han nu er blevet 7 måneder gammel, vil det være rigtig godt, hvis han kan få 4 flasker i døgnet og jeg anbefaler, at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at flasken om natten, flasken formiddag og eftermiddag, skal fjernes nu. Om natten skal han lære at sove 5.5-6 timer uden mælk og om dagen skal erstattes med mellemmåltider.
Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider, ser derfor således ud:
Tidlig morgen 04: Flaske og sover videre
Morgen 6-6.30: Havregrød, vand af kop.
Puttes til dagens første lur
Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop. Dette måltid erstatter den nuværende flaske
Puttes til formiddagslur
Frokost 11: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca kl 12
Eftermiddag 14: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Puttes til dagens 4 lur - uden flaske, mellemmåltidet erstatter flasken her
Aften 17-17.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, ...
... udgangspunktet mere og mere jeres mad, kogte grøntsagsbuketter og lignende i hånden.. vand af kop.
Flaske og puttes til natten 18.30
Sen aften 22: Drømmeflaske
som du kan se, så ligger tidspunkterne i min dagsplan i løbet af eftermiddagen senere end de nuværende tidspunkter - dette fordi jeg tænker, at de hyppige flasker er med til at få jeres dreng til at falde i søvn og i takt med at flere af flaskerne fjernes, så vil han sandsynligvis være vågen i lidt længere tid... Han får stadig 4 lure dagligt, så dagen hænger sammen for ham og han ikke bliver overtræt. I stedet for flasker gives flere måltider og vand af kop. Og ydertidspunkterne er som tidligere - han puttes kl 18.30 og står op kl ca 06-06.30, men starter nu dagen med morgengrød.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at han spiser og drikker tilstrækkeligt i løbet af dagen - og det vil som sagt være forventeligt, at han nu kan sove 5.5-6 timer uden mælk. Det øgede indtag af skemad og vand af kop tænker jeg vil begynde at mætte ham lidt mere, så han begynder at kunne strække den nuværende flaske fra kl 02/03 til omkring kl 04 i stedet. På den måde vil han sove 6 timer fra kl 22 til 04 og vil så i stedet kunne undvære flaske kl 06. I stedet skal han her tilbydes morgengrød, så mætheden skabes fra morgenstunden.
Jeres dreng har en tidlig søvnfase - det betyder, at han sover tidligt hele dagen igennem og går tidligt i seng om aftenen. Men det hænger umiddelbart fint sammen for ham og jer, og det må han meget gerne have. Han sover en meget lang nattesøvn - ofte næsten ca 11.5-12 timer, og det gør naturligt, at hans dagslure bliver meget korte. Sammenlagt har han måske brug for 14-14.5 times søvn i døgnet, og for at dagen ikke skal blive for lang for ham, så har han lige nu naturligt brug for de 4 kortere lure - det er helt okay og helt naturligt, når han har så lang en nattesøvn :) Det vigtigste er at han trives, og det lyder det som om, at han gør - og I også gør :)
Jeg håber, at mine tanker hjælper lidt videre og giver lidt idé om, hvad I kan arbejde videre med nu :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...