Annonce

Annonce

Svar: Uro tidlig morgen


11. september 2019

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Som du har læst er det meget typisk for alderen, at din datter nu virker langt mere urolig, når hun sover, og det er der lidt forskellige årsager til :)

For det første, så begynder hendes søvn at indeholde flere stadier. Det vil sige, at søvnen ændrer sig fysiologisk, så den kommer til at minde mere og mere om den søvn vi voksne sover. Vores søvn er sammensat af REM-søvn og non-REM-søvn. Vores non-REM søvn er inddelt i fire stadier. Stadie 1, hvor vi lægger os til at sove og slumrer ind. Stadie 2, hvor vi sover godt, men er stadig lette at vække. Stadie 3 og 4, som er dybere søvnstadier, det man også kalder for "delta-søvn" eller "slow-wave".

Hos spædbørn ser man ikke denne indeling - det spæde barn skifter meget hurtigt mellem REM-søvn og non-REM søvnen. Det kalder man også "aktiv-søvn", og "stille søvn". Men netop i 3-4 måneders alderen, så ændrer dette sig og det er sandsynligvis det I begynder at mærke. Mange børn får svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet og kan derfor begynde at vågne op undervejs i søvnen, mange børn begynder også at have lidt større drømmeaktivitet og lettere søvn hen mod morgenstunden, hvorfor de der sover mere uroligt, mindre tungt :)

Derudover så begynder jeres datter også at blive mere bevidst og meget mere opmærksom på hvad der sker omkring hende. Hun skelner mere og mere tydeligt rummet hun er i, om hun er i favn hos mor eller en fremmed osv. og hun begynder at lade sig forstyrre, når hun spiser. Hun tager fat, sutter, drikker mælk, slipper, tager fat og spiser lidt igen, slipper atter, spiser igen og slipper så igen, fordi det er sjovere at kikke lidt på dig, smile til dig, kikke efter far som ...


Annonce

... kommer ind i stuen osv. Og derfor kan børn i denne alder godt få tendens til at "slatspise" lidt hele dagen. Selvom jeres datter får flaske skal I derfor være opmærksomme på, at hun spiser godt hele dagen igennem, så hun ikke behøver søge dette ekstra om natten.

Hun er fysisk også ved at være så stor nu, at hendes mælkebehov kan være større, så det kan også være en god idé at overveje, om hun måske har brug for lidt mere mælk i sine flasker eller måske har brug for en ekstra flaske i døgnet. Mange børn viser netop behov for ekstra mælk i denne alder og det er en god idé at øge mælkeindtaget og hvis dette så ikke viser sig til strækkeligt, så kan I, når hun bliver 4-6 måneder gammel begynde med lidt skemad. Børn der får fuld flaske vil ofte være lidt mere sultne og kan derfor godt have behov for skemad lidt tidligere end børn der ammes, så måske skal I ikke vente til 6 måneders alderen...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så.. når jeres datter sover uroligt i løbet af natten, så skal I sikre jer, at det ikke er fordi hun har et øget behov for mælk, som så skal sikres i løbet af dagen og aftenen. I skal også vide, at det hænger sammen med alder og udvikling og fysiologisk ændring af hendes søvn... Og derudover så er det rigtig godt, hvis I kan hjælpe hende videre med stillingskift, beroligende hænder, kærtegn, putteklud eller lignende - og så vidt muligt i hendes egen seng. Så hun hjælpes videre i søvnen, der hvor hun allerede ligger - og uden at I begynder at tage hende op, gå rundt med hende, hoppe med hende på en pilatesbold eller lignende. Hjælp hende på en måde, hvor I ikke får skabt nogle vaner, som naturligt vil være svære at komme væk fra igen :)

Håber du kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt

Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.

Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.

Som grundudstyr til en nyfødt kan...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce