Annonce

Annonce

Svar: Overstimuleret kan ikke trøstes


10. september 2019

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter og det du oplever - jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter netop nu. Hun begynder at kunne se længere, begynder at fornemme rummet, som hun er i, hun skelner mere og mere tydeligt mellem om hun er hjemme eller ude, om hun bliver holdt i favnen af mor/far eller en fremmede - og hun får naturligt langt flere input og stimuli nu end tidligere, og reagerer på dette på en anden måde.

Når et lille barn bliver født, så skal det og forældrene knytte sig til hinanden. Det sker gradvist i takt med, at man lærer hinanden at kende, og jeres datter knytter sig naturligt til jer forældre, som jo er de personer, der passer hende, tager sig af hende hver dag.

De første tegn på, at din datter er igang med at knytte sig til dig er, at hun følger dig med øjnene, når du bevæger dig rundt i rummet. Hun smiler mere til dig, end til fremmede, og det er også dig, som bedst trøster hende, når hun bliver ked af det, utryg eller bange... Og et vigtigt tegn på, at hun er trygt tilknyttet dig, er at hun bruger dig som en base. Når hun er i din favn, sidder i dine arme eller på dit skød, så tør hun observere mere, kikker mere omkring osv.

Hendes alder lige nu gør dog, at verden godt kan blive for overvældende for hende, og det er naturligt begrænset, hvor mange input hun kan klare af gangen. Det vil f.eks. være rigtig godt, at du holder hende i din favn, når I er nogen steder og ikke lader hende gå fra arm til arm, selvom venner, bedsteforældre og andre rigtig gerne vil holde hende, lege med hende, trøste hende, hvis hun græder. Det er bedst at være hos mor, når I er nogen steder.

Det kan også være nødvendigt, at du overvejer, hvor meget I går til, altså hvor meget I er ude. Er det kun en gang om ugen, at I går til rytmik, og er der ellers meget ro på i hverdagen, så er det rigtig fint. Men hvis I går til flere ting f.eks. babysvømning, babysalmesang, er i mødregrupper, går på cafe, har gæster osv. så kan det godt blive for meget for hende.

Vær også opmærksom på hvor hun sover derhjemme - sover hun i soveværelset eller i haven, når du f.eks. er i stuen... det kan være en god måde at sikre hende lidt ekstra ro på. Det kan også være en god idé, at du ikke har tv og radio kørende hele ...


Annonce

... dagen, fordi det naturligt også kan forstyrre hende. Hun vil naturligt have svært ved at lukke lyde ude og vil høre alt, hvad der foregår omkring jer - og det er derfor godt, hvis du kan forsøge at skabe lidt rolige stunder for hende i løbet af dagen, hvor der ikke sker for meget :)

Der er naturligt forskel på børn, så hvor nogle børn ingen problemer har med at blive taget med rundt i byen, på cafe og til forskellige arrangementer, så reagerer andre børn voldsomt på, hvis der sker for mange ting - og reagerer netop med at blive grædende, få svært ved at sove osv. fordi de simpelhen bliver overstimuleret. Nogle børn reagere ikke imens man er af sted, men reagerer når man kommer hjem og kan på den måde have en forsinket reaktion. Det kan være lidt svært at håndtere, fordi barnet umiddelbart kan se ud til at trives fint og have det godt - men hjemme viser det sig så, at det alligevel var for meget :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du spørger til det at være "særligt sensitiv", og at have et barn som er særligt sensitivt er for mange forbundet med noget negativt. En forestilling om at "barnet er ekstra følsomt", eller at barnet "Ikke tåler noget".. men det er der ikke tale om. Hvis man er særligt sensitiv, så er man hverken særlig sart eller fintfølende eller skrøbelig. Man er derimod bærer af et gen, som giver en særlig sensitivitet, og derfor er det at være "særligt sensitiv" arveligt. Det betyder, at mor, far eller måske bedsteforældre eller forældres søskende også kan være særligt sensitive.

Alle børn har en eller anden form for sensitivitet, og det er helt naturligt, at der er grænser for, hvor mange stimuli et lille barn kan kapere af gangen. Jeres datter er stadig en meget lille pige, og hun oplever verden med alle sine sanser - hun ser, lytter, mærker, smager, dufter - hendes verden er et bombardement af sanser. Og netop hendes alder lige nu gør at hun skelner ting mere og mere fra hinanden og derfor får flere sansestimuli. At hun reagerer er derfor helt normalt. Men der skal naturligvis være en balance i tingene - det er vigtigt, at I ikke kun holder jer hjemme for lukkede døre - men det er samtidig vigtigt, at I ikke er så meget ude, at det bliver for meget for hende. Det kan nogle gange være en svær balance at finde :)

Jeg håber, at mine tanker hjælper lidt videre og giver lidt ro med på vejen - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce