Annonce

Annonce

Svar: Søvn og amning - snart 4 mdr.


9. september 2019

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære S

Tak for dit brev :)

Det kan godt lyde som om, at jeres datter er ved at være så stor, at hun begynder at have behov for mere mælk, og derfor netop melder sig hyppigere. Det er nemlig sådan, at jo hyppigere hun spiser hos dig, jo mere mælk producerer du. Derfor er det vigtigt, at du forsøger at følge hendes behov og lægger hende til brystet, når hun viser behov - og så vil din mælkeproduktion ofte tilpasse sig inden for 1-2 døgn...

Det lyder dog også som om, at det her stået på lidt længere tid - det med den ekstra hyppige amning og jeg tænker, at også hendes alder og udvikling kan spille ind. Din datter er knap 4 måneder nu og det betyder, at der sker nogle ændringer både i hendes søvn og hendes spisemønster.

Det vil ofte være sådan at børn i denne alder får tendens til at 'slatspise' lidt i løbet af dagen. Din datter er mere opmærksom nu og bliver mere og mere bevidst, og hun bliver pludselig optaget af andre ting, har svært ved at koncentrere sig om brystet, slipper, tager fat, dier lidt igen, slipper igen, afviser og lader sig ligesom nøjes. Falder så i søvn, vågner op og spiser så lidt igen og samme mønster gentager sig.

Samtidig begynder hendes søvn at indeholde flere stadier og det betyder, at mange børn vil have svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. I stedet for at sove videre så vågner de op og skal vugges, trilles, nusses ekstra eller måske have bryst igen for atter at sove videre. Børn i din datters alder kan på den måde også have tendens til at 'slatsove' lidt

Det er vigtigt, at du nu forsøger at finde en nogenlunde fast rytme i løbet af dagen, så din datter ikke ikke slatspiser og slatsover, men får spist et godt måltid, bliver fyldt rigtig godt op, har nogle gode aktive vågenperioder, tumles med, pludres med, stimuleres både motorisk og mentalt, hvorefter hun så ofte får mad igen og atter puttes. Og hvor du så hjælper hende med at sove lidt længere lure.

Det vil være rigtig godt at arbejde på en rytme, hvor hun sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen (har hun brug for 4 lure lige nu, er det også helt okay) og det vil være rigtig godt, hvis mindst en af lurene kan vare 1.5 time eller mere.

Det vil være rigtig godt, hvis du nu begynder at se dagen inddelt i vågne og aktive perioder, og perioder hvor hun skal sove. Hun skal blive fysisk og mentalt træt, og hvor du sandsynligvis tidligere har brug meget tid på at skærme hende og svøbe hende, når hun skal sove, så skal du nu fokusere på, at hun godt må bruge sig selv mere aktivt, og at hun nu ikke længere er et spædbarn men en lille baby. Og på den måde måske aktivere hende mere og også forlænge hendes vågne ...


Annonce

... perioder lidt mere. Du kan lave forskellige bevægelege med hende, tumle med hende, danse med hende, synge fagtesange for hende osv. så I stadig er tætte og hun kan mærke dig - men hvor der er lidt mere fokus på aktivitet end putning :) Du kan også med fordel lægge et bad ind midt på dagen, så du på den måde skaber en længere aktiv periode, før hun så skal have mælk og puttes til sin middagslur.

Du må gerne lægge dig med hende og amme hende i dobbeltsengen, når hun skal sove til middag hvis du på den måde kan holde hende sovende til en længere lur midt på dagen, eller du kan give hende mælk, putte hende i barnevognen og trille hende en tur, der er så lang, at du passerer det tidspunkt, hvor hun normalt ville vågne op...

Du skriver, at du gerne vil amme hende til hun er 5-6 måneder... mener du i forhold til start med skemad eller tænker du, at du evt. gerne vil supplere med en flaske? Hvis du tænker i forhold til skemad, så er det fint, at du lige nu forsøger at se lidt på rytmen, hjælper hende med at spise længere tid på et bryst af gangen, så hun "tømmer" brystet godt og kommer lidt væk fra at slatspise. Det er netop vigtigt, at hun spiser godt i bund på hvert bryst og ikke spiser lidt fra den ene og så den anden side... Og så kan du se, hvornår hun viser sig parat til skemad. Du bør tidligst starte i 4 måneders alderen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du overvejer flaske på sigt, fordi far f.eks. skal have barsel, så er det vigtigt at være opmærksom på, at du ikke bør introducere den for sent, fordi du så kan risikere, at hun vil foretrække den ægte vare/brystet... Hvis du venter med at introducere en flaske til hun er 5-6 måneder gammel, så er det derfor ikke sikkert, at hun vil have den og med det in mente, kan du godt overveje, om du måske skulle forsøg med en flaske nu. Modermælkserstatning kan mætte lidt mere end modermælk, og en flaske dagligt f.eks. sen aften, kan nogle gange give et lidt længere søvnstræk, hvilket kan være rigtig dejligt for både dig og hende. Resten af døgnet kan du naturligvis amme hende, som du plejer.

Der vil altid være en risiko for, at barnet foretrækker flaske, når man begynder at tilbyde denne, men hvis du har et behov for at give flaske fra 6 måneders alderen, så er der intet i vejen for, at du forsøger med én flaske i døgnet nu... :) Det afhænger som sagt helt af, hvad du mener, når du skriver at du gerne "vil amme til hun er 5-6 måneder" :) Din datter har brug for modermælk eller modermælkserstatning til hun er 12 måneder gammel, så hvis du allerede nu ved, at du ikke vil amme så længe, så vil det være godt at introducere hende for lidt erstatning ....

Jeg håber, at du kan bruge disse overvejelser lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce