Annonce

Annonce

Svar: Hvordan starter vi op på mellemmåltider?


4. september 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Trine

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at I har haft glæde af mine tidligere svar. Det lyder også som om, at der er sket en stor ændring hos jer - fra at få op til 10 flasker i døgnet, er jeres datter nu nede på 5 flasker... det er da en forskel, som kan mærkes :)

De fleste børn vil i 6 måneders alderen gå fra 6 til 5 flasker og i 7 måneders alderen trives de ofte med 4 flasker i døgnet. Jeres datter får lige nu 5 flasker af 180-200 ml, det vil sige, at hun får mellem 900-1000 ml mælk i døgnet, og det lyder meget fint i forhold til at hun nu er 6 måneder gammel. Jeg ved fra dit tidligere brev, at hun er en fysisk stor pige og hvis hun lige nu vejer mellem 8-9 kg, så indtager hun præcist sit behov for mme :) Derudover får hun vand af kop til alle måltider og også som tørstslukker ind i mellem - og så er det også tid til mellemmåltider :)

Mit forslag til en dagsplan for et barn på 6 måneder - lavet ud fra den tidligere dagsplan - ser således ud:

Tidlig morgen 04: Flaske og sover videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30: Tilbydes lidt frugtmos og frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med lidt ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur som nu mellem 12.30-13..

Eftermiddag 15: Tilbydes lidt frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til dagens 3. lur som ofte er en kort lur

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og der begyndes også her med kød eller fisk i mosen, suppleres igen med lidt ristede rugbrødsbjælker, måske en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30.

Ekstra flaske kan evt. gives i løbet af aftenen eller natten

Som du kan se, så indgår der 5 evt. 6 flasker i denne dagsplan, og den 6. flaske kan gives, hvis jeres datter vågner og søger den i løbet af aftenen eller natten. Sover hun igennem er det okay og dejligt for jer alle :) Hun er dog stadig så lille, at jeg ikke synes, at hun skal springe en flaske over - så hvis hun sover til kl 06, så synes jeg, at I skal give hende flaske der og i stedet kan hendes morgengrød og formiddagsmåltid blive slået sammen og give lidt senere end tilfældet ellers er. Det er vigtigt, at hun får sin mælk og har hun ikke fået mælk siden kl 19.30-20, så skal hun have mælk om morgenen i stedet for grød, og grøden må gives lidt ...


Annonce

... senere...

Mellemmåltiderne formiddag og eftermiddag består lige nu af frugt - frugtmos og frisk blød frugt i hånden, og det er helt okay, hvis du slår morgengrød og frugt sammen i en periode. Stille og roligt skal hun naturligt lære at spise grød, som er ren og ikke sødet med frugt, men lige nu er det helt okay at hun får det samtidig, hvis det så hænger bedre sammen for jer og hun spiser og drikker sin mælk :) Når hun bliver 7 måneder, vil hendes mellemmåltider blive lidt større og flasken formiddag og eftermiddag trappes normalt ud. Det vil sige, at i den alder vil de 4 flasker ligge tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Hvis det viser sig, at jeres datter stadig sover igennem til den tid, så kan I vælge at bibeholde en flaske i løbet af dagen lidt længere. Når hun bliver 8-9 måneder vil 3 flasker ofte være passende og de kan så ligge før middagslur, aften og en gang i løbet af natten. I er derfor nødt til at se, hvad tiden bringer hos jer. Måske vil hun til den tid sætte pris på en drømmeflaske, det må tiden vise :)

Den tykkere konsistens i grød og mos kan i første omgang skabes ved at I forsøger med grød lavet af flager i stedet for mel. Det kan f.eks. være hirseflager, boghvedeflager, quinoaflager. Det er med til at give grøden en lidt fnugget konsistens og vænne hende til at den ikke er så cremet. Og stille og roligt vil det være rigtig godt med havregrød, som er grovere i konsistensen - evt. blande med noget lidt mere cremet grød i starten for gradvis tilvænning.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun skal begynde med kogte finthakket kød og fisk i sin grøntsagsmos og det vil være rigtig fint, hvis I lige nu lader grøntsagsmosen være cremet og lind i konsistensen, men kommer f.eks. 1 tsk hakket kød eller fisk i 1 dl. mos. På den måde vil kød og fisk være med til at skabe lidt struktur og lidt fornemmelse af, at mosen ikke er helt så cremet, men uden at hun kløjs i det. Hun vænnes til at sidde med små bidder fisk eller kød på tungen og bevæge det rundt i munden, synke det osv. Og gradvist kan I så komme mere kød og fisk i mosen, ligesom I senere hen kan begynde at blende mosen mindre og mindre og i stedet mose med en gaffel. Så hun gradvist vænnes til at maden har mere bid.

Lige nu er det rigtig fint, hvis I forsøger at tilbyde hende forskellige typer af grøntsager, kød, fisk osv. i mosen, så det mere er smagen og introduktionen af nye fødevarer, end den grovere konsistens, som I fokuserer på...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce