Annonce

Annonce

Svar: Baby gråd


29. august 2019

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Hej med dig

Det lyder rigtig hårdt med så lille en dreng, der bare græder og pylrer, og det er naturligvis vigtigt at finde ud af, hvad det handler om.

Det lyder som om, at han spiser rigtig godt, og det lyder derfor ikke som om, at han græder, fordi han er sulten. Hans døgnbehov er 170 ml pr kg han vejer. Det betyder, at hvis han f.eks. vejer 3500 gram, så vil hans døgnbehov være ca. 600 ml, fordelt på 6-8 flasker i døgnet betyder det, at han skal drikke mellem 75-100 ml af hver flaske. Vejer han mere, vil hans døgnbehov naturligt være højere. Jeg tænker umiddelbart, at I lyder til at have helt styr på dette ...:)

Måske har han ondt i maven? Det er vigtigt, at han stadig har hyppige afføringer, og I må ikke have indtryk af, at han har svært ved at komme af med afføringen. Børn der får flaske kan godt have tendens til forstoppelse, og hvis I fornemmer, at det kan have noget med dette at gøre, så vil det være et forsøg værd at give ham en anden type erstatning. Der findes forskellige muligheder, som kan gives til børn med maveproblemer. Det kunne f.eks. være NAN Sensilac 1 eller Allomin syrnet SensiPro 1, som begge er beriget med mælkesyrebakterien lactobacillus reuteri. Netop lactobacillus reuteri skulle mindske barnets grådperioder og give lindring inden for 7 dage...

Ondt i maven kan også skyldes, at han måske har svært ved at bøvse og måske prutter mere, end han bøvser. Hvis der skal meget luft igennem mave og tarm, så kan det give mavekneb og dermed gråd. Hjælp ham derfor med at bøvse godt af i forbindelse med måltiderne.

I skal også være opmærksomme på, om han kan have smerter i hovedet, nakken, skuldrene. Nogle børn græder meget, fordi de har fået et tryk under fødslen, det kan være en spænding i nakken, en stram halsmuskel, en mindre funktionsforskydning i nakkens led eller lignende, nogle børn brækker kravebenet under fødslen, fordi der er tale om et stort barn og en smal fødselsvej... Jeres læge kan tjekke lillebror grundigt igennem og henvise jer videre, hvis det skønnes ...


Annonce

... nødvendigt.

Han kan også græde, fordi han har brug for hjælp til at finde ro. Han får rigtig mange stimuli i løbet af dagen, og det kan naturligt være svært for ham at koble fra, og det kan gøre ham overstimuleret, så han derfor græder mere :) Vær opmærksom på, at han kun kan klare øjenkontakt kort tid af gangen, og at han naturligt har brug for pauser undervejs, så giv ham tid til at kikke væk, før I kræver hans kontakt igen. Hjælp ham også med at sove afsides - så han f.eks. sover i barnevognen i haven eller sover i sin lift i soveværelset - så han ikke sover, hvor I andre er, hvor tv eller radio kører, hvor storebror leger, men sover hvor der er mere ro. Og vær generelt opmærksom på at slukke for netop tv og radio i løbet af dagen, så der er ro omkring ham :)

Du har naturligvis helt ret i at hvis han har det varmt, så kan han også græde, som en måde at vise ubehag på og en måde at vise, at han har brug for at blive afklædt. Han kan også græde, fordi han har brug for en ren ble eller måske blot brug for tæt kontakt og brug for at være i favn, mærke jer, høre jeres vejrtrækning, hjertelyd osv. Alt det som han kender fra sin tid i livmoderen. Han er stadig så lille og ny at det mest trygge sted at være netop er i mors eller fars favn, fordi det er genkendeligt og dermed trygt.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Måske vil han have glæde af en sut. Børn der får flaske kan godt have et større suttebehov, end børn der får bryst. Det at spise et måltid af en flaske, tager ofte ikke så lang tid, så en sut efterfølgende kan være rigtig dejligt for barnet. Det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken og hjælper både mælk og luft igennem systemet, og det giver ham samtidig en god ro. Så hvis I ikke har introduceret en sut, så vil det være godt at gøre dette nu :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre. Derudover vil jeg anbefale jer meget at læse min bog "Helens bog om gråd og trøst", hvor I kan læse meget mere om, hvorfor det lille barn græder, hvordan gråd kan lyde forskelligt, hvordan I kan trøste og hjælpe...

Fortsat held og lykke...! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce