Annonce

Annonce

Svar: 5 1/2 måned, motorisk udvikling


28. august 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære førstegangs mor

Tak for dit brev og velkommen til - det er rigtig godt du skriver, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Først - din datter lyder til at være rigtig godt med motorisk. Hun er født ca. 4.5 uge for tidligt, og det er du naturligt nødt til at tage hensyn til, når du skal vurdere hendes udvikling. Det betyder, at du på nogle punkter måske skal sammenligne med børn på 4 måneder og på andre punkter vil hun være mere alderssvarende. Når det så er sagt, så er de normale rammer meget vide, og børn er naturligt forskellige både i udvikling, personlighed og temperament... derfor er det vigtigste, at du hele tiden kan se, at din datter udvikler sig, at der sker små fremskridt - og det gør der hos jer :)

Jeres datter triller omkring, løfter sig op i maveligende stilling, forsøger at komme op i strakt arm - skiftevis den ene og den anden, forsøger at dreje om egen akse, lyder til at have god styrke i nakke og ryg, holder hovedet uden problemer, kan sidde kortvarigt med støtte, har en god balance.. det er så fint så fint :)

Dertil kommer, at hun er meget opmærksom, og det oplever jeg faktisk ofte hos børn der er født for tidligt. De kikker rigtig meget, suger til sig af indtryk, og man skal naturligvis være opmærksom på, at de godt kan blive overstimuleret og grædende og have svært ved at koble fra, men det lyder faktisk som om, at jeres datter er rigtig god til at observere og følge med - og trives med dette. Derudover er hun også begyndt at lave spytbobler og bruger sine læber mere og mere bevidst, ligesom hun pludrer og skriger højt - og det lyder faktisk som om, at hun verbalt måske er lidt mere fremme end et barn på 4-5 måneder...

Det er let at se forskellen på de fysiske ting - om barnet ruller omkring, kryber, putter fingre i munden, sidder osv. når man er sammen med mødregruppen, og man kommer let til at sammenligne, men prøv at undgå dette. Og hvis du endelig skal lægge mærke til noget, så prøv at se om din datter måske er mere opmærksom og pludrer på en anden måde, for måske er hun faktisk lidt længere fremme her... :)

Det er som sagt også sådan, at børn jo er forskellige, og de ligner også deres forældre, så hvis du eller far måske er lidt mere tilbageholdende i jeres personlighed, gerne ser tingene lidt an, før I melder jer på banen, så kan jeres datter jo godt have arvet dette, og det kan være forklaringen på, hvorfor hun ikke er den baby, som "råber højst", men netop er den, som studerer detaljer og følger mere med...

Det vil være rigtig godt at lave forskellige bevægelege med hende. Det kan være ...


Annonce

... lege, hvor du hjælper hende med at cykle med benene, eller gribe om hendes hænder og håndled, og lade hende selv trække sig op til siddende stilling. Tag også fat i hendes bøjede ben og hofte og drej hende fra side til side og lignende, hjælp hende med at få fat i legetøj, rangler og lignende, slå ud efter ophængt legetøj, putte det i munden...

Det vil være rigtig godt at synge med hende og f.eks. kan du synge "hjulene på bussen drejer rundt", imens du cykler med hendes ben. Du kan også synge "lille Peter Edderkop" imens du med dine fingre viser, hvordan regnen falder, peter kravler, solen tørrer osv. Og da hun netop er meget opmærksom og interesseret, så vil du sandsynligvis hurtigt opleve, at hun begynder at samle sine hænder og forsøger at gøre små bevægelser for at efterligne dig, og det du gør....

Det kan være rigtig godt at vugge hende, trille hende og bevæge hende, danse med hende - jo mere jo bedre, men naturligvis kun på en måde, som hun synes er okay. Det er sådan, at børn der bliver født før tid, naturligt ikke får samme stimulering af deres balance, som børn der ligger inde i livmoderen til termin. Når man er gravid, så går man naturligt rundt, hver gang man bevæger sig, så bevæges barnet også, men når barnet kommer ud før tid og lægges i en kuvøse eller krybbe, eller ligger på mors og fars brystkasse, så vil der ikke være samme bevægelse og dermed ikke samme stimulering af balancesansen. Det der også kaldes den vestibulære sans.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derfor kan det være godt at stimulere denne sans nu, netop ved at trille, dreje, svinge, danse osv. med jeres datter. Det kan være ved at vugge hende i jeres arme, lade hende svinge mellem jer, f.eks. give hende luftture i armene, hvor I holder hende under maven og giver hende en oplevelse af at flyve mellem jer. I kan også købe en tumlelumsk med flad bund, tumletop, billibo, eller lignende som hun kan trilles i og som bruges som balancetræning. Kik også efter brugt for at spare penge... Har I en stor pilatesbold, gymnastikbold eller lignende, kan I også lægge hende på maven hen over den og trille hende frem og tilbage her - naturligvis holde godt fat i hende :)

At blive vugget, trillet, bevæget... at få stimuleret balancesansen er netop vigtigt for den motoriske udvikling :)

Du beskriver en rigtig fin og harmonisk lille pige, og hun lyder til at være god trivsel. Er du i tvivl, så kan du naturligvis altid bede sundhedsplejersken om et besøg :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og klem en lille smule mælk ud af brystet, som kasseres.

- Malk ud i en ren skål, som mælken let kan sprøjtes ned i

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce