Annonce

Annonce

Svar: Udfasning af sutteflasker til fordel for skemad


28. august 2019

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære S. og C.

Tak for jeres brev og fine spørgsmål - det er, som I er inde på, rigtig vigtigt stadig at finde balancen mellem skemad og modermælkserstatning, så jeres drengs behov dækkes så godt som muligt over et døgn :)

Jeg anbefaler, som I også har læst, at man giver 4 flasker i 7 måneders alderen, og jeg anbefaler, at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det vil sige, at det er flasken før formiddagslur og flasken om eftermiddagen, som nu erstattes af mellemmåltid samt vand af kop.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra jeres angivne tider, ser derfor således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos og frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur - nu uden flaske, mellemmåltidet erstatter flasken her.

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsagssbuketter, små bider af frikadelle og lignende rester fra aftensmaden. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop. Og også her gives ikke længere flaske, i stedet tilbydes et lidt større mellemmåltid.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23: Drømmeflaske og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.

Det er super, at jeres dreng af sig selv er begyndt at spise mindre af flasken om formiddagen, det vil gøre det lettere at erstatte med et mellemmåltid i stedet. Og det vil være fint, at det netop er denne flaske, som I fjerner først. Om eftermiddagen skal han som sagt tilbydes lidt mere mættende - derfor flerkornsgrøden - og kan så måske med det samme undvære flasken, men det kan også være, at I skal trappe gradvist ud af flasken her, så han tilbydes mindre og mindre og i stedet på den måde vænnes til grød og vand af kop kl 16.

Jeg vil ikke anbefale jer at ...


Annonce

... stoppe med flasken om aftenen før putning. Det er ofte denne flaske som forsvinder sidst, og de fleste børn har brug for denne, indtil de er mindst 1 år gamle. Når jeres dreng bliver 8-9 måneder, vil det ofte være passende at skære ned til tre flasker i døgnet, og her vil jeg anbefale, at det er flasken tidlig morgen som forsvinder. Det vil sige, at de tre flasker ligger før middagslur, aften og sen aften og jeres dreng begynder således at kunne sove igennem uden mælk om natten. Flaskerne aften og sen aften er med til at hjælpe til en bedre og mere sammenhængende nattesøvn, og flasken tidlig morgen trappes ud, fordi den giver bedre plads til morgengrød...

Jeres dreng vil normalt fint få sit behov for mælk dækket via de 4 flasker - og det er helt okay, at han ikke drikker fire lige store flasker. Det gør således ikke noget, hvis han nogle gange drikker 150 ml og andre gange drikker 220 ml, det kan han selv regulere ind. Han skal stadig også have mme i sin grød og mos, og derudover tilbydes vand af kop til alle måltider - og ja, også meget gerne som tørstslukker imellemmåltiderne, f.eks. hvis han vågner og virker tørstig, så vil det være fint at tilbyde ham lidt vand.

Der er ikke et minimum for hvor meget eller hvor lidt vand han kan drikke i løbet af dagen, hvis I tilbyder ham vand til alle måltider og tørstslukkere derimellem og så giver ham de 4 flasker i døgnet, så burde han være dækket ind... :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal naturligvis holde øje med hans bleer og sikre jer, at han stadig har gode tunge tissebleer og at hans urin er klar. Hans urin kan godt være mere koncentreret om morgen, men i løbet af dagen må urinen ikke være gul og koncentreret - I skal have indtryk af, at det er en klar stråle som kommer, så får han umiddelbart væske nok :)

I forhold til at drikke vand af kop, så er det fint at øve dette til alle måltider og øvelse gør mester. I må dog gerne lade ham drikke af en tudkop eller måske en kildevandsflaske med tut mellem måltiderne, hvis han virker mere interesseret i dette og måske bedre kan finde ud af den teknik...

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en fantastisk brevkasse og nogle fantastiske og velskrevne bøger. Begge dele har ofte hjulpet os siden vi blev forældre for ca. 1½ år siden!

Tak fra familien i København.


Annonce