Svar: Hikke efter flaske
Kære forældre
Tak for jeres brev - og meget korte præcise spørgsmål og stort tillykke med den lille dreng :)
Det er helt naturligt, at spædbørn hikker - faktisk hikker mange børn allerede, imens de ligger inde i maven.
Hikken skyldes påvirkning af en nerve, der sidder mellem spiserøret og luftrøret. Når barnet spiser og samtidig trækker vejret gennem næsen, så presser spiserøret og luftrøret mod hinanden og presser derfor på nerven og hikken starter. Hos de helt spæde børn er pladsen mellem spise- og luftrør meget trang, og derfor hikker barnet hyppigere og i takt med, at barnet bliver ældre og fysisk større, så forsvinder tendensen med at hikke.
Tendens til at hikke kan nogle gange blive værre, hvis barnet spiser meget hurtigt. Og generelt går det hurtigere med at spise af en flaske end at spise af et bryst, så måske kan I forsøge med en anden flaskesut, for at se om det kan nedsætte spisetempoet og dermed hikken lidt.
Det kan ofte også være en god idé at holde lidt pause undervejs i måltidet, så han lige får mulighed for at bøvse lidt af, før han så fortsætter og tømmer flasken :) Men det lyder som om, at I allerede forsøger dette...
Tendens til at hikke kan også øges, hvis barnet ligger ned, når det spiser, og det vil derfor være en god idé, at I sørger for, at jeres lille dreng ikke ligger for fladt, men at han holdes lidt siddende i jeres favn, når I giver ham ...
... flaske. Det er i øvrigt samtidig vigtigt fordi det forebygger tilbageløb af mælk til mellemøret og dermed forebygges mellemørebetændelse :)
Det er ikke farligt med hikke, men det kan være ubehageligt for ham, hvis det varer meget længe. 5 minutter er okay, men 10 minutter begynder at blive lidt længe synes jeg, og hvis han hikker meget længe, så må I godt forsøge at stoppe det. I første omgang skal I undersøge om det kan være en bøvs som sidder i klemme, og som ikke kan komme op. Her kan I holde ham op, så han ligger med armene op over jeres skulder og maven mod jeres skulder/bryst, så ryggen er lige. Klap kærligt fra blenumsen og op af ryggen, for at hjælpe bøvs og luft ud.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange vil det også være en god idé med en sut, fordi den kan stimulere lidt ekstra spyt, som så synkes og dermed påvirkes nerven lidt igen, så hikken stopper. Nogle gange kan I også dryppe en teskefuld mme eller måske lidt kogt vand i munden på ham, så han synker dette. Ikke mere end en teske, blot så der netop kommer lidt ned i spiserøret, så presset på nerven ændrer sig og hikken derfor holder op :)
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre og vil også anbefale jer min bog "Helens bog om amning og flaske". I den kan I læse om modermælkserstatning, flaskeproblemer, finde tegninger af forskellige flaskestillinger og generelt finde gode råd omkring det at give flaske :)
Rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
Viden om børn:
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Spinalbedøvelse
Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.
Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika