Annonce

Annonce

Svar: Hyppigt mælkbehov, skemad og god rytme


18. august 2019

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Trine

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og har haft glæde af de svar, som jeg har givet andre :) Jeg vil naturligvis også meget gerne hjælpe jeres familie - velkommen til :)

Det lyder som om, at jeres datter stortrives. Hun er rigtig godt igang motorisk, bruger sig selv rigtig meget på gulvet, begynder at gøre tegn til at krybe og ligger sjældent stille, hvor I har lagt hende.. det er super godt! Hun lyder også til at være meget opmærksom, følger rigtig meget med i, hvad der sker omkring hende, og vil rigtig gerne opleve og mærke verden. Det er alt sammen så dejligt!

Hun har været igang med skemaden siden 4 måneders alderen og det går godt med de to skemåltider dagligt. Hun har fra fødslen været en sulten pige og selvom hun i løbet af sommeren har sat indtaget og lysten til skemad lidt ned, så lyder det som om, at hun har brug for mere mad nu. Jeg tænker derfor, at det vil være rigtig godt, hvis du kan øge hendes indtag lidt, så hun spiser lidt større portion frokost og aften f.eks. ¾-1 dl. af gangen - hvis hun altså vil have det og derudover også begynder at tilbyde hende flere måltider dagligt.

Lige nu vil jeg anbefale, at hun tilbydes morgengrød, når dagen starter, så hun nu tilbydes morgenmad, frokost og aftensmad. Derudover vil jeg anbefale at I stille og roligt begynder at indføre små mellemmåltider, så hun også tilbydes lidt at spise formiddag og eftermiddag - og til alle måltider skal hun tilbydes vand af kop.

Det er helt naturligt, at hun har svært ved at drikke vand af kop/glas, når hun ikke er ældre. for at hjælpe hende på vej, så vil det være helt okay, at du giver hende en gammeldags tudkop - det skal være den slags med to hanke, så hun kan lære at holde med begge hænder, når hun drikker, og hvor tuden kan tages af med tiden, så hun på sigt kan drikke af den som en almindelig kop.

Hun skal ikke have vand af flasken, i stedet skal antallet af flasker sættes ned og det gør I ved at skabe en rytme, hvor hun fremadrettet tilbydes skemad, når hun vågner sammen med vand af kop og så tilbyde hende flaske, før hun skal sove. Lige nu giver du ofte flaske både når hun vågner og når hun puttes, men det skal ændres nu, så flasken "kun" indgår som en del af putteritualet.

Ved at øge hendes indtag af skemad, så vil I naturligt også sikre, at hun begynder at kunne vente f.eks. 1-1.5 time fra hun har spist skemad og til hun tilbydes flaske. Og ja - det er rigtig fint med mad i hånden, fordi det at sutte på noget stimulerer hende mundmotorisk og også er med til at forlænge måltidets varighed, så hun stille og roligt begynder at fornemme mæthed i maven. Det er dog vigtigt, at hun er under opsyn og da hun ikke er ældre end hun er, så vil det naturligt stadig være svært for hende at holde maden, koordinere sine bevægelser, sutte, gnaske, gnave, synke.. men hun må godt forsøge.

I må gerne give hende ristede rugbrødsbjælker, som vil være lidt hårde i kanten men bløde i midten. I kan også give hende agurkeringe, hvor I skærer en skive agurk på ca 1.5-2 cm, fjerner kernerne i midten, så det bliver til en ring og sætter den på hendes tommelfinger. Det kan gøre det lettere for hende at holde den :)

I kan også købe en babyfeeder, frugtfeeder hvori I kan komme frugt, kogte grøntsager og lignende og så lade hende sidde og sutte på den... det giver naturligt ikke samme træning som at sidde med maden direkte i hånden, men det stimulerer hende stadig og er en mere sikker på at tilbyde hende mad i hånden på :)

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra jeres angivne tider ser således ud:

Tidlig morgen 04: Flaske og sover videre indtil ca 06.30, hvor dagen begynder

Morgen 7-7.30: Havregrød med lidt frugtmos som topping, lidt agurk, blød frugt eller lignende - evt. i en frugtfeeder - at sutte på selv, vand af kop.

Formiddag 8.30: Flaske og puttes til ...


Annonce

... formiddagslur

Frokost 11: Øllebrød eller Grøntsagsmos, suppleres gerne med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, hvis hun kan finde ud af det allerede, vand af kop

Flaske og puttes til middagslur som nu mellem 12.30-13..

Eftermiddag 15: Tilbydes lidt frugtmos, frisk blød frugt i hånden, evt. i en frugtfeeder, vand af kop.

Flaske og puttes til dagens 3. lur som ofte er en kort lur

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos, suppleres igen med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at sutte på selv. Evt. i en frugtfeeder... Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30.

Ekstra flaske kan gives i løbet af aftenen eller sen aften som en drømmeflaske...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er super dejligt, at jeres datter kan sove så langt et søvnstræk om natten - og det er også rigtig dejligt at læse, at I godt er klar over, at det ikke nødvendigvis fortsætter :) Det er nemlig sådan, at i takt med at mængden af skemad om dagen sættes op og behovet for mælk stadig er stort, så vil jeres datter naturligt ofte have behov for en flaske ekstra på ydertidspunkterne - f.eks. sen aften. Mange børn har naturligt brug for flaske aften, sen aften og tidlig morgen. Nogle børn sover deres længste søvnstræk først på natten, så de f.eks. får flaske kl 20, 02 og 06. Andre børn sover deres længste søvnstræk efter midnat, så flaskerne ligger f.eks. kl 20, 23.30 og 05...

Jeres datter får lige nu flaske kl 19.30, 21 og 03. Det kan sagtens tænkes, at hun fremadrettet og i takt med at hun spiser mere skemad om dagen vil kunne rykke sin flaske kl 21 til kl 23.30 og derefter sove igennem til næste morgen tidlig. Så flasken kl 03/04 også flytter sig og bliver til kl 05/06 i stedet. Og det vil være helt okay og helt relevant.

Jeg tænker, at jeres datter har brug for nye smagsoplevelser, og at det vil være rigtig godt, hvis I kan begynde at variere hendes indtag af grød og grøntsagsmos. Hun må får næsten alle slags grød nu - ris, majs, hirse, boghvede, quinoa, havregrød, øllebrød og det vil være rigtig godt at variere lidt imellem disse typer og stille og roligt vænne hende til at spise de lidt grovere grødtyper som netop havregrød og øllebrød.

Hun må også meget gerne variere sit indtag af grøntsager, så hun ikke kun får kartoffelmos, men også tilbydes mos af blomkål, broccoli, squash osv. og når hun bliver 6 måneder vil hun kunne tilbydes alle slags grøntsager, ligesom der gradvist skal tilsættes kød og fisk i hendes mos. På den måde bliver variationen naturligt større og forhåbentlig også interessen. I må meget gerne variere mellem færdiglavet og hjemmelavet babymad.

I beder om en dagsplan med kun 2 lure, og jeg tænker, at det er for tidligt for jeres datter. De fleste børn vil have brug for 3 lure dagligt i jeres datters alder - en formiddagslur og en middagslur, og så en powernap sidst på eftermiddagen. Jeg håber at dagsplanen viser hvordan. Har hun en dag sovet meget lange lure, så hun ikke virker til at have behov for en 3. lur om eftermiddagen, så er det naturligvis okay, at hun springer den over.

Så... I skal altså forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun vågner - så hun ikke længere tilbydes flaske her - og hvor hun så stadig tilbydes flaske, før hun skal sove. Det vil være rigtig godt, hvis I begynder med morgengrød allerede nu og evt. øger hendes indtag af skemad frokost og aften lidt, så hun mættes lidt mere - uden at presse hende. Og i løbet af 1-2 uger skal hun så stille og roligt igang med mellemmåltider, mere mad i hånden, større variation af grøntsager osv.

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej :)

Læs også meget gerne "Helens bog om børn og mad". I den finder I dagsplaner, opskrifter og guides igennem måned for måned. I kan også slå fødevarer op, hvis I er i tvivl om, hvad jeres datter må få, hvornår og hvordan. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udg. 1. oplag 2018).

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce