Annonce

Annonce

Svar: Trappe ud af natflaske


15. august 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sarah

Tak for dit brev, det er rigtig fint at du skriver og jeg vil meget gerne give dig min mening med på vejen :)

Med den alder jeres dreng har, så vil hans udregnede døgnbehov være ca. 110 ml pr kg han vejer. Jeg ved ikke hvad han vejer nu, men jeg ved fra et af dine tidligere breve, at jeres dreng skulle suppleres med mme på grund af sin fødselsvægt, da han ikke var så stor, da han blev født, og og jeg tænker at han måske vejer omkring 6 kg nu... Hvis han gør dette, så vil hans døgnbehov således være ca 660 ml. Vejer han mere, så vil hans døgnbehov naturligt være større.

De fleste børn vil i 6 måneders alderen have behov for ca 6 flasker i døgnet - ud over deres indtag af skemad. Deres flasker ligger ofte fordelt sådan: tidlig morgen, før formiddagslur, før middagslur, eftermiddag, aften og sen aften. Det betyder at børn i denne alder begynder at kunne sove igennem om natten, hvilket vil sige kunne sove 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30-05. Det er dog også sådan, at modermælkserstatning ofte mætter lidt mere end modermælk og børn der får flaske trives nogle gange bedre med at sove deres længste søvnstræk om aftenen. Så de f.eks. får flaske kl 20, sover til kl 01-02, får flaske igen og sover videre til kl 06, hvor de så får flaske enndu engang. Det lange søvnstræk behøver altså ikke ligge mellem 24-06, men kan godt ligge om aftenen og først på natten, hvis barnet trives bedre på denne måde.

Dertil kommer, at der er en forudsætning for at kunne sove igennem, at barnet både spiser og drikker nok hele dagen igennem. Det er derfor vigtigt, at I finder balancen mellem skemad, vand af kop og plads til flaske. Det betyder, at det er bedre, at jeres dreng spiser ¾ dl. grød eller mos, og 1-1.5 time efter så drikker sin flaske som en del af sit putteritual - end at han spiser f.eks. 1.5 dl. grød eller mos og efterfølgende afviser sin flaske eller ikke drikker nok. Hvis han ikke indtager mælk/væske nok i løbet af dagen, så vil han naturligt søge dette om natten.

Det er derfor godt, hvis du nu kan begynde at skabe en rytme om dagen, som netop sikrer jeres dreng både skemad og mælk nok - og så han begynder at kunne sove 5-6 timer uden mælk om natten. Og mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre indtil klokken ca 07, hvor du beskriver, at han ofte vågner rigtigt op og dagen begynder

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af ...


Annonce

... kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Øllebrød eller Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 15-16: tilbydes frisk blød frugt i hånden, lidt frugtmos og vand af kop.

Flaske og powrenapper evt. lidt, eller denne lur begynder stille og roligt at kunne springes over. Det afhænger af, hvor lang middagsluren er...

Aften 18: Grøntsagsmos og også her begyndes der med kød eller fisk i mosen. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignede. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til natten 19.30-20... Tidspunktet kan også her variere efter, hvorvidt han har sovet to eller tre lure i løbet af dagen.

Sen aften eller først på natten 23-01: Drømmeflaske og sover herefter videre uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor han så tilbydes en flaske igen.

Hvis det ikke fungerer for jer med en flaske kl 23, før du selv går i seng, så er der intet i vejen for at du lader ham sove her og så tilbyder ham en flaske, når han vågner og melder sig selv, hvilket så måske vil være omkring kl 01. Når det ofte anbefales at forsøge med flaske kl 23, så er det fordi du ved at give ham mælken her slipper for at skulle op og give flaske, når du selv sover allerbedst. Men det er ikke sikkert, at det fungerer og det er naturligvis helt okay :)

Hvis han spiser og drikker som ovenstående plan beskriver, så vil han normalt ikke have behov for flaske midt nat, men vil kunne sove de 5-6 timer uden mælk. Han kan stadig have behov for en beroligende hånd, stillingskift osv. om natten, men han behøver ikke flasken i munden... Hvis du har indtryk af, at han har brug for flasken midt nat og skal vænnes fra denne, selvom hans indtag om dagen øges, så vil jeg ikke anbefale, at I fortynder mælken, men at I derimod skruer gradvist ned for mængden af mælk, så han tilbydes mindre og mindre af gangen og vænnes til helt at undvære. I takt med at indtaget om dagen skrues op, så skrues indtaget om natten altså ned.

Når han bliver 7 måneder, vil han ofte trives med 4 flasker og det vil her være flasken om formiddagen og eftermiddagen som forsvinder. I stedet erstattes her med lidt større mellemmåltider og vand af kop.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og at det giver lidt idé om, hvad der er realistisk at forvente af jeres dreng nu :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce