Svar: Flytte på eget værelse at sove
Kære L.
Tak for dit brev og ærlige tanker - jeg kan godt forstå, at du synes, det er trygt at sove i samme rum som jeres dreng :)
Det giver dig en ro at vide, at du kan høre ham om natten, og det er helt okay. Der er intet i vejen for, at I vælger at sove i samme rum sammen, og som du beskriver det, så lyder det faktisk som om, at det fungerer rigtig godt. Du fortæller blandt andet, at du ammer i stuen, og når han derefter puttes i sin seng i soveværelset, så sover han ofte i løbet af 15-120 minutter.. nogle gange alene og nogle gange med en beroligende hånd fra mor eller far... Og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget, der fungerer :)
Når det anbefales, at barn og forældre sover i samme rum de første 6 måneder, så er det fordi dette forebygger vuggedød. Det betyder dog ikke, at barnet skal på eget værelse efter 6 måneders alderen - det afhænger helt af, hvordan det fungerer bedst i hver enkelt familie.
Man kan sige, at der udviklingsmæssigt sker meget med børn de første år og hvor søvnen naturligt vil blive påvirket. I de perioder, hvor børn udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, så sover de ofte også dårligt. Og det betyder, at det f.eks. kan være svært at putte børn på eget værelse i 8-10 måneders alderen, i 13-15 måneders alderen og igen i 18-20 måneders alderen. Det kan derfor være en god idé at gøre det i de perioder/aldre som ligger imellem disse. Det vil altså være lettere at putte jeres dreng på eget værelse nu, end når han bliver 8 måneder, ligesom det vil være lettere at gøre det, når han er 11-12 måneder, end når han er 10 måneder eller 13 måneder...
Da du lige nu føler stor tryghed ved, at I sover sammen, og det fungerer så godt som det gør, så synes jeg, at I skal bibeholde dette. Når han så bliver 11-12 måneder, så kan I overveje, om det er der, han skal på eget værelse. Om dette er det rette tidspunkt afhænger dog også af, hvorvidt han skal starte i dagpleje eller vuggestue på dette tidspunkt. Det er en god idé ikke at ændre på søvnen og rutinerne i de perioder, hvor der sker store skift i hans liv, ligesom ...
... det er en god idé ikke at ændre på rutinerne i perioder, hvor han f.eks. er påvirket af sygdom.
Der er også masser af familier, som vælger at sove sammen. Det der kaldes samsovning, Og det er naturligvis også en mulighed, hvis I gerne vil dette. Det kræver blot at der er plads nok til alle, men så længe jeres dreng sover i sin tremmseng og nyder at sove i den, så er der plads nok. Jeres dreng kan ikke blive for gammel til at sove på eget værelse, han kan sagtens blive flyttet på eget værelse, selvom han når at blive 1.5 år, 2 år, 3 år, 4 år.. alt efter hvad I tænker vil fungere bedst. Der vil naturligt være nogle andre udfordringer i takt med at han bliver ældre, fordi han også bliver mere bevidst, men der er også nogle fordele ved at flytte ham, når han bliver ældre, fordi man kan indføre andre ritualer i takt med at han bliver ældre, f.eks. læse godnathistorie eller lignende.
I takt med at børn bliver ældre, - og man gerne stadig vil sove sammen alle sammen - så skal man gøre sig lidt tanker omkring sexliv. Det er vigtigt at man som forældre har mulighed for at have et godt sexliv, og i det hele taget har mulighed for at vise hinanden kærtegn og nærhed, og det kan være svært med et barn i dobbeltsengen eller i soveværelset. Jo ældre barnet bliver, jo mere nødvendigt vil det være, at sex foregår et andet sted end barnet er. Et barn, der vågner op og ser mor og far igang med noget det ikke forstår, kan godt forskrækkes, og det kan virke meget voldsomt ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der er naturligvis ingen der siger, at man ikke kan have sex alle mulige andre steder end i soveværelset, og det kan sagtens fungere - men foregår det i soveværelset, så vil det være hensigtmæssigt, at der ikke er større børn i soveværelset imens...
Lige nu ser jeg dog ingen problemer i at I sover i samme værelse, hvis I alle tre trives med det og det giver alle den bedste søvn og nattero - og det fungerer :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver dig lidt ro med på vejen :)
Fortsat held og lykke! Og dejligt, at du har bestilt min bog om børn og mad, tak :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!