Svar: Min baby kan kun falde i søvn ved mit bryst
Hej med dig
Tak for dit brev og velkommen til - og dejligt at høre, at du har fulgt lidt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive :) Og stort tillykke med den lille pige!
Det lyder umiddelbart som om, at det er blevet lidt for hyggeligt at ligge med brystet i munden. Det er dejligt for hende, men rigtig hårdt for dig :) Og med den alder hun har, må du meget gerne forsøge at skabe lidt rytme, hvor hun spiser godt og derefter puttes til en lur :)
Det vil være rigtig godt, at du stadig ammer hende hver 3-4 time og timer tælles fra amningen starter. Det betyder, at hvis hun f.eks. er ammet kl 12, så vil det være rigtig godt, at du lægger hende til brystet igen mellem kl 15-16...
Når du ammer hende, så skal du være opmærksom på, at hun ikke bør falde i søvn undervejs i amningen. Det er vigtigt, at du forsøger at holde hende igang ved brystet. Det kan du f.eks. gøre ved at trykke hende i håndfladerne og under fødderne, nusse hende i hovedbunden og også meget gerne ved at skifte ammestilling undervejs.
Det kan med fordel starte med at amme hende i den traditionelle stilling, hvor hun ligger mave mod mave med dig, og når hun så har spist godt, slipper og måske har brug for en bøvsepause, så tager du hende op og lader hende bøvse af - og så lægger du hende til samme bryst igen, men i tvillingestillingen. Så du på den måde hjælper hende til at "tømme" et bryst af gangen og spise færdig, før hun så puttes til en lur.
Hvis hun har sovet en længere lur og naturligt derfor så er sulten, når hun vågner, så starter du med at lægge hende til jf. ovenstående, og når hun så har spist godt hos dig, så vil hun sandsynligvis være vågen, I kan pludre lidt, hygge lidt og være aktive sammen, og før hun så skal sove igen, så tilbyder du hende modsatte bryst, hvor hun så tager toppen og derefter puttes. Når hun så vågner, så starter du med at lægge hende til det bryst, hvor hun tog toppen sidst, så hun får spist godt i bund der og derefter er parat til en ny vågen og aktiv periode.
Det er helt naturligt, at hun skal have mælk som en fast del af sit putteritual, og hun er stadig så lille, at hun gerne må falde i søvn med dit bryst i munden. Når man ikke er mere end 1-2 måneder gammel, så er det helt naturligt, at hun sover bedst i dine eller fars arme. Når hun ligger hos jer, så mærker hun jeres varme, hører jeres hjerte, føler sig omsluttet og holdt, hun kan mærke jeres vejrtrækning osv. og det er alt sammen ting hun kender fra tiden i livmoderen. Det er derfor trygt og dejligt for hende at sove hos jer.
Når det så er sagt, så vil det dog være rigtig godt, at du nu stille og roligt begynder at arbejde på at flytte hende fra din favn og ned i liften, når hun skal sove. Så hun stille og roligt hjælpes til at sove mere og mere på afstand af dig, og så du også får frigivet lidt tid til at få lavet lidt praktiske ting, når hun sover.
Det kan være en fordel, at du svøber hende, fordi det at være svøbt vil gøre det lettere at flytte hende fra din favn og ned, hvor hun skal sove. Hun vil naturligt ...
... føle sig holdt, men det vil være af et klæde og ikke af dine arme. Jeg kan se, at du bor et sted, hvor det er koldere i vejret nu (i forhold til DK), og derfor kan du godt svøbe hende. Du skal naturligt dog stadig være opmærksom på, at hun ikke får det for varmt, når hun først sover :)
Du må også meget gerne introducere en sut. Måske skal du forsøge med lidt forskellige modeller for at finde ud af, hvilken hun bedst kan lide og det vil være rigtig fint, at du efter amning erstatter brystet med en sut og putter hende med den. Hun kan også blive puttet med en klud, der dufter lidt af dig. Kluden kan kobles til sutten, evt. trækkes igennem suttens ring og være hos hende, når hun skal sove. Det kan også give lidt ekstra tryghed, men igen skal I naturligvis sikre jer, at hun ikke får det for varmt og kluden må ikke kunne glide over hendes ansigt, når hun sover.
Som sagt skal du tilbyde hende brystet, som en fast del af putteritualet og så skal du prøve at lægge mærke til, hvornår hun er færdig med at amme. Det vil sige, at når hun har spist godt hos dig - gerne af to omgange - så tilbydes hun sutten og der skal ikke gå mere end et par minutter, før hun er ammet og så bliver puttet. Går der længere tid, så falder hun for meget i søvn og vil blive frustreret og ked af det, og så er det, at du risikerer at hun vågner, græder, protesterer og du skal starte forfra...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Prøv at starte med at skifte hende og i forbindelse med skiftning, så bliver hun svøbt og så ammes hun, imens hun er svøbt. Når hun er færdig med at spise, så udskift evt. brystet med sutten. Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun næsten sover, men dog ikke sover tungt. Put hende stille og roligt fra din favn ned i egen seng, lift eller barnevogn. Hun er stadig svøbt, og hun har sin sut. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer, at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Ligger hun i liften kan du svinge den lidt, ligger hun i barnevognen kan du trille hende og på den måde lulle hende ind i søvnen.
Du må også gerne lægge dig med hende og amme hende liggende i dobbeltsengen og så lade hende falde i søvn ved siden af dig... Du kan godt trække dig væk fra hende, når hun sover og blot lade hende sove videre, du skal naturligvis dog sikre dig, at hun ikke kan trille ud af sengen, og det skal være sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Med den alder hun har, kan hun pludselig godt bevæge sig rundt, og det er vigtigt, at hun ikke kan trille på gulvet...
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)
Jeg vil også anbefale dig min bog "Helens bog om Børn og Søvn". I den kan du læse meget mere om søvnen fra nu og de næste år frem, og hvordan du gradvist skaber gode søvnvaner for jeres datter - og dermed også for dig :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire