Annonce

Annonce

Svar: Mad med mere smag og nedtrapning af amning


6. august 2019

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære L.

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at det går godt med skemaden hos jer, og det vli være rigtig godt, at du nu udvider din drengs tilbud af fødevarer, så han både oplever nye smage, nye konsistenser og i det hele taget gradvist vænnes til at spise samme mad som I andre og dermed også mad med mere bid :)

Han må gerne tilbydes forskellige krydderier og det er lettest, hvis du i begyndelsen holder dig til de tørrede krydderier og ikke frisk bladgrønt. Du kan f.eks. give ham f.eks. timian, oregano, basilikum, mild karry og lignende. Du må også gerne bruge løg og hvidløg i maden, det kan også være med til at give god smag. Det er især salt og kanel, som du ikke skal give for meget af, men kommer du salt i pastaen og grøntsagerne, når du koger det, så er det okay.

Når du skal være opmærksom på frisk bladgrønt, som persille, purløgm basilikum og lignende, så kan der være jordbakterier på disse, også selvom du rengør grundigt. Der må ikke komme "grønt drys" på varm mad, men det må godt kommes på kold mad. Hvis du bruger friske krydderurter og bladgrøntsager i varm mad, så skal det koges grundigt, eller du skal være sikker på, at det gennemsteges i ovnen.

Pesto, som mange jo spiser på f.eks. pasta, laks i ovnen osv. smager super godt, men det indeholder en del salt og anbefales derfor ikke til børn under 1 år...

Det er rigtig godt netop at bruge ris, bulgur, pasta og lignende i grøntsagsmosen for på den måde at vænne ham til lidt mere struktur og tyggemodstand. Pasta kan koges lidt ekstra blødt i starten, så du er sikker på, at han kan kapere det. Du må gerne giv ham fuldkornspasta, men det anbefales, at du til de mindste børn giver det i variation med den lysere pasta.

Det vil også være godt, at du begynder at mose grøntsager med en gaffel, så alt ikke længere blendes, men så ...


Annonce

... maden naturligt får lidt mere bid, bliver lidt grovere og kræver lidt tyggemodstand :)

Du må gerne give ham grøntsagssovs af forskellig slags, ligesom han også gerne må f.eks. smørsovs. Han bør ikke få sovs lavet med mælk eller fløde, før han er mindst 9 måneder gammel, og i den alder max 50 ml dagligt. Du kan også lave lidt sovs til ham, hvor du bruger mme i stedet for komælk, hvis du gerne vil give ham en "mælkesovs".

Med hensyn til amning og dagpleje start, så vil de fleste børn i 8-9 måneders alderen trives med 3 amninger dagligt og de ligger ofte godt placeret før middagslur, aften og sen aften. Når din dreng starter i dagpleje i 9 måneders alderen, og du ikke kan amme ham før middagsluren, så vil jeg anbefale, at dagplejer giver ham lidt mme af en kop, før han puttes og i en overgang kan du så amme ham om eftermiddagen i stedet. Det kan være en god måde for jer at mødes på efter at have været adskilt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når han bliver 10 måneder, så vil det være fint med 2 amninger i døgnet - aften og sen aften, og det vil derfor være godt, at du i denne alder så stopper med at amme ham om eftermiddagen. Dagplejer kan fortsat godt tilbyde ham lidt mme af en kop, så han stadig får lidt mælk at sove på, men han kan også blot tilbydes vand. I kan se, hvad han kan lide og har det bedst med :) Han vil få sit behov for mælk fint stillet hos dig, hvis du ammer ham 2 gange dagligt og derudover stadig bruger mme i hans grød og mos.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og at jeg kom lidt omkring det hele :)

Derudover vil jeg anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner og opskrifter, og der er også et fødevareregister, hvor du kan slå op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få, hvornår og hvordan :) Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave - 3. udg. 1 oplag 2018.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce