Svar: Dagsplan ifb med dagplejestart
Kære Mor til S
Tak for dit brev og alle dine tanker - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)
Det lyder rigtig fint, at far holder barsel i september, så jeres datter fortsat er hjemme her og har far hos sig, når mor starter arbejde. Og gradvist kan far så kører jeres datter ind i dagplejen og vænne hende til denne hverdag, det kan godt fungere...:)
Jeg forstår også godt, at du gerne vil bibeholde amning - det lyder som om, at du har kæmpet en del med at få amningen til at fungere og fra at have suppleret amning med flaske, så ammer du nu ofte både, når jeres datter vågner, og før hun skal sove. Det er rigtig fint, at det er lykkedes for jer at sikre hendes behov på denne måde :)
Når det så er sagt, så synes jeg, at I skal overveje igen at vænne jeres datter til en flaske. Det vil gøre det betydeligt lettere for både far og dagplejer at passe og putte jeres datter, hvis hun er i stand til at tage imod en flaske, og det vil være rigtig synd for jeres datter, hvis hun igennem en længere periode skal græde i løbet af dagen, fordi hun er vant til at blive ammet og mor ikke er der. Jo ældre hun er, når I introducerer en flaske, jo mindre sandsynlighed er der for, at hun vil acceptere den, og for at vænne hende til flaske, vil jeg derfor anbefale at du overvejer at tilbyde hende en flaske dagligt allerede nu. Jeg kan se, at I stadig forsøger om aftenen som supplement til amning, og det er fint. Men jeg vil anbefale, at I tilbyder jeres datter en flaske fast før middagsluren, så dette bliver en naturlig rutine - fordi dette så kan fortsættes, når du er på arbejde.
Når hun bliver 7 måneder, vil det være passende med 4 mælkemåltider i døgnet, og jeg vil anbefale, at du ammer hende tidlig morgen, aften og sen aften - og at hun får flaske før sin middagslur. På den måde får hun både bryst og flaske, og du kan amme hende derhjemme, men andre kan putte hende, og det vil være trygt og genkendeligt for hende at blive puttet til middagslur, hvis hun er vænnet til denne metode allerede nu.
Gradvist skal antallet af hendes skemåltider også øges, så hun får flere og flere måltider hele dagen igennem. Den nuværende plan er fin i forhold til hendes alder og udvikling, men stille og roligt skal hun tilbydes morgengrød og også mellemmåltider i løbet af dagen. Hun skal tilbydes mad i hånden og skal også begynde med kød og fisk i sin grøntsagsmos. Antallet af amninger skal skrues ned, og det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun vågner af en lur og tilbydes amning før hun sover (dog ikke før middagsluren, hvor hun som sagt tilbydes flaske).
Det betyder, at en dagsplan for hende i 6 måneders alderen lavet ud fra dine angivne tider, vil se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre
Morgen 07: Tilbydes morgengrød, vand af kop.
Formiddag 8.30: Frisk blød frugt hånden, frugtmos og vand af kop.
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11: Tilbydes grøntsagsmos, og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca 12.30-13 som nu. Flasken indgår som en fast del af putteritualet her, så hun er vænnet til og er tryg ved dette, når hun skal passes af far og dagplejer
Eftermiddag 15: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.
Ammes og puttes til en powernap
Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca 20-20.30 ...
... (må også gerne få flaske her, hvis I gerne vil bibeholde far i putningen om aftenen)
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover videre til næste morgen tidlig, hvor hun ammes igen. I 6 måneders alderen vil det være godt, hvis hun kan sove 5-6 timer uden mælk om natten f.eks. fra kl 23.30 til 05. Det vil også være dejligt for dig at få lidt sammenhængende nattesøvn, så du kan passe dit arbejde.. :)
----------
Når hun bliver 7.5 måned og starter i dagpleje, så vil dagsplanen se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre
Morgen 06.30-06.45: Tilbydes morgengrød, vand af kop.
Afleveres i dagpleje
Formiddag 8.30: Frisk blød frugt hånden, frugtmos, evt. små bidder af en blød bolle med smør og vand af kop.
Puttes til formiddagslur (skal ikke længere tilbydes mælk her, da mellemmåltidet erstatter mælken i denne alder)
Frokost 11: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, kogte grøntsagsbuketter og lignende i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur
Hentes fra dagplejen og I kommer hjem
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 15.30: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.
Skal ikke længere ammes om eftermiddagen og powernappen springes sandsynligvis over. Det afhænger dog af, hvor lang en middagslur hun tager, måske har hun stadig brug for en lur her
Aften 18: Udgangspunktet mere og mere jeres mad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være moset mad, mad med mere bid og smag og også kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende i hånden. Vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til natten 19.30-20.. tidspunktet kan variere lidt efter, hvorvidt hun har sovet 2 eller 3 lure i løbet af dagen
Sen aften 23-24: Ammes og sover uden mælk til næste morgen tidlig, hvor hun stadig ammes tidlig morgen
----------
Som du kan se, så ligner dagsplanerne hinanden på den måde, at spise- og sovetider er næsten ens. Men antallet af skemåltider øges og antallet af amninger skrues en del ned i forold til jeres nuværende dagsplan.
Det vil være rigtig godt, at du gradvist nedtrapper amningerne, så din krop kan følge med, og du ikke ender med pludselig at få en brystbetændelse, fordi det sker for hurtigt. Men netop ved at introducere et skemåltid mere af gangen og tilbyde vand af kop, så hjælper du din mælkeproduktion til at nedsætte sig naturligt.
Natamningen skal naturligt også trappes ud i 6 måneders alderen, men igen - i takt med at antallet af skemåltider om dagen øges, og jeres datter også stadig ammes før lur, så bliver hendes behov naturligt dækket så meget om dagen, at hun kan undvære mælken midt nat. Det ene påvirker på den måde naturligt det andet. Det er amningen midt nat, som fjernes, jeres datter skal de næste par måneder naturligt stadig ammes både sen aften og tidlig morgen :)
Så - selvom I introducerer en flaske før middagsluren nu, så kan du altså stadig godt amme din datter, når hun starter i dagpleje. Men det vil være trygt og dejligt for hende at kunne få en flaske og blive puttet af far eller dagplejer midt på dagen.
Jeg håber, at du kan bruge ovenstående videre og jeg vil også anbefale dig meget to af mine bøger "Helens bog om børn og mad", hvori du finder dagsplaner måned for måned, hvilket kan være med til at give lidt overblik og idé om, hvad hendes behov er, og hvordan døgnet skrues bedst sammen for hende :) Og min bog "Helens bog om amning og flaske", hvor du kan læse meget mere om modermælkserstatning, amme- og flaskestillinger osv.
Rigtig meget held og lykke og glæder mig til at følge jeres familie fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Regntøj
Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.
Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.
Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.