Svar: Fra at sove igennem til at vågne
Kære mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse af de ændringer, som I lige nu oplever i forhold til jeres drengs rytme og søvn :)
Når jeg ser på jeres dagsplan, så tænker jeg umiddelbart, at jeres dreng har brug for mere mad. Det vil være rigtig godt, at han tilbydes flere måltider skemad dagen igennem, han skal til at have lidt grovere grødtyper som havregrød og øllebrød, han skal begynde med kød og fisk i grøntsagsmosen og han skal også tilbydes mad i hånden, samt vand af kop. Og netop indtaget om dagen er med til at sikre, at han kan sove et længere søvnstræk om natten, så når jeres dreng er begyndt at vågne hyppigere og søge flasken, så skyldes det, at han har brug for mere mad...
Når det så er sagt, så er det dog også sådan, at i takt med at skemaden begynder at fylde om dagen, så vil han naturligt skulle have mælk sen aften f.eks. kl 23.30 - og også igen tidlig morgen, når han ikke er ældre end han er. Det er først i 8 måneders alderen at den tidlige morgenflaske kan springes over. Og at sove igennem, når man er 6 måneder vil være at sove 5-6 timer uden mælk f.eks. fra 23.30 til 05. Så selvom din dreng har kunne sove fra ca 20 til 06 uden mælk i en periode, så kan du desværre ikke forvente dette længere - tværtimod.
Du kan godt forsøge at tilbyde ham en drømmeflaske omkring kl 23, hvis du kan holde dig vågen så længe, fordi du på den måde kan undgå, at han vækker dig, når du først er faldet godt i søvn. Det kan være dejligt for jer begge. Men det vil være et reelt behov at få en drømmeflaske før midnat. Det er sammen med aftenflasken den flaske som forsvinder sidst, og de fleste børn har brug for drømmeflasken frem mod 1 års alderen :) Enkelte børn trives med at de to flasker, som de i 10-12 måneders alderen har behov for ligger før middagslur og aften - og derefter sover de så videre til næste morgen uden mælk, og det kan sagtens være det bliver sådan hos jer. Det må tiden vise, men det er ikke tilfældet endnu...:)
Derudover vil det være rigtig ...
... godt, at du nu forsøger at skabe en rytme, hvor jeres dreng tilbydes skemad, når han vågner - sammen med vand af kop - og så tilbydes flaske, før han skal sove. På den måde skaber du bedst plads i maven til begge dele og sikrer dermed hans behov bedst
Det betyder, at en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider, nu vil se således ud:
Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre - i stedet for at du giver flasken kl 06, så skal han altså have den tidligere, når han vågner mellem 04-05 og sove videre på flasken, så hans starter dagen lidt senere end nu
Morgen 7-7.30: Tilbydes lidt morgengrød f.eks. havregrød, vand af kop. Tilbyd gerne lidt frisk blød frugt i hånden, som ha kan sutte og gumle på selv.
Flaske og puttes til dagens første lur
Frokost 11: Øllebrød eller gerne lidt grøntsagsmos og der begyndes i 6 måneders alderen med lidt kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 15: Tilbydes frugtmos og frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Flaske og powernapper måske mellem 16-17...
Aften 17.30-18: Grøntsagsmos, og også her begyndes med lidt kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Drømmeflaske og sover herefter 5-6 timer uden mælk indtil næste morgen tidlig, hvor han så tilbydes en flaske og atter sover videre.
Lige nu er det et helt reelt behov at få en drømmeflaske aften og en flaske tidlig morgen - også selvom - eller faktisk i kraft af, at jeres dreng begynder at spise mere rigtig mad hele dagen igennem. Hans mælkebehov vil være lige så stort som hidtil, og mælken skal komme ud over hans indtag af rigtig mad. Og han kan ikke indtage sit behov over 12 timer, men er nødt til at have hele døgnet til det :)
Jeg håber at min dagsplan viser hvordan dagen og natten alligevel godt kan hænge sammen for jer :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.