Svar: Bange for at sove - 14 mdr.
Kære M og S
Tak for jeres brev og fine beskrivelse - og alle jeres tanker :)
Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres dreng netop nu, og jeg tænker, at det er det I mærker hos jer. Netop i 13-15 månedersalderen, oplever man ofte det der kan kaldes for en slags "separation-gentilnærmelses-fase". Det minder lidt om det man ser i 8-10 måneders alderen, og selvom I skriver, at I ikke oplevede det særligt der, så kan det altså godt ses nu.
Denne fase er ofte karakteriseret ved, at barnet er begyndt at gå rundt og derfor på en gang øver sig i at separere sig, men også knytte sig igen. Han vil f.eks. kunne skubbe jer væk, protestere mod at blive holdt om, vil ikke være i favn - og på den anden side, så vil han netop gerne op, holdes om, have et lille knus. Så han vil op, og når han så kommer op, så vil han alligvel ikke og gør tegn til at ville ned.. Det kan være rigtig svært at finde balancen mellem, hvornår man skal være der for ham, og hvornår man skal "give slip":)
Han er stadig så lille, at han ikke forstår, hvor I er, når han ikke kan se jer. Det betyder, at hvis I går ud i køkkenet og lader ham være alene i stuen, eller hvis I f.eks. putter ham på værelset og går fra ham, så kan han blive rigtigt ked af det. Og lige så snart han ser jer igen, så lyser han op i et smil og er oprigtigt glad. Nogle forældre tolker denne glæde som en form for udspekulerethed, at han har regnet ud, at han ved at græde kan få mor og far til at komme eller blive hos sig - men det er ikke tilfældet. Det er fordi han ikke forstår, hvor I går hen og han føler sig forladt og alene, ved ikke, hvornår I kommer tilbage - om der går 3 minutter, 3 timer eller 3 dage. Så han bliver oprigtigt glad, når han ser at I stadig er der :)
Han har dog en alder nu, hvor han begynder - i kraft af sin motoriske udvikling - at kunne følge efter jer. Han begynder at kunne bevæge sig fra rum til rum, bevæge sig efter jeres lyde, ligesom I kan kalde på ham, så han kan høre, at han ikke er alene, og at han nogle gange måske kan lede efter jer. Derfor kan det i denne alder være en rigtig god idé at lege gemmeleg, hvor I f.eks. gemmer jer og siger en lyd og den anden forældre går så sammen med ham, lytter, leder efter lyden og dermed jer. ...
... For på den måde at styrke hans bevidsthed om, at I stadig er der, selvom han ikke kan se jer.
Udfordringen hos jer er lidt, at han netop nu også starter i dagpleje - og han vil derfor blive rigeligt "trænet" i adskillelse, og det er man nødt til at tage hensyn til. Jeg tænker derfor, at I lige nu er nødt til at give ham den ekstra omsorg og nærhed, som han viser behov for, når han skal sove.
Det er rigtig dejligt at læse, at I har flyttet hans seng ind i soveværelset. Jeg får helt klart indtryk af, at I lytter til ham, anerkender hans behov og blot rigtig gerne vil være der for ham, og det er så dejligt, ligesom det skal være :) og I må gerne lige nu vælge at lægge ham i jeres seng og så bibeholde godnatlæsningen, putte med puttebamse osv. hvad I nu har af putteritual - og så lade ham falde trygt i søvn på denne måde. Det er dog rigtig godt, hvis I fortsat kan flytte ham over i egen seng, lige før han sover dybt.. lykkes det dog ikke lige nu, så er det også okay.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Min tanke er, at hvis I lige nu kan give ham denne ekstra nærhed og tryghed, så han igen bliver tryg ved at sove og tankes op med bevidstheden om at I naturligt er der for ham, ikke går fra ham osv. så han kan være helt tryg og glad ved at sove, så kan I stille og roligt putte ham i egen seng - men stadig sidde hos ham, læse godnathistorien højt, putte ham med hans bamse, synge godnatsang. Det handler om at indføre nogle rutiner, som I kan overføre til egen seng, så I ændrer så lidt som muligt. Det betyder også, at det vil være rigtig godt, hvis han ligger i jeres seng, og I sidder op - og han ikke sidder i jeres favn og falder i søvn der - fordi det på sigt vil gøre det lettere at putte ham i egen seng, og I så stadig sidder ved siden af.
I skal altså forsøge at finde balancen mellem, at give ham den tryghed og nærhed, som han lige nu viser naturligt behov for, og samtidig også forsøge at holde fast i de gode rutiner I har, hvor han sover i sin egen seng om natten. Han bliver naturligt også mere og mere bevidst, så derfor er det vigtigt at holde fast i, at han godt kan sove i egen seng og ikke pludselig vænnes til at sove i smørhullet mellem mor og far :)
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!