Svar: Amning og mad - 11 mdr.
Kære mødre
Tak for jeres brev - og hvor spændende med vuggestuestart på mandag :) Krydser fingre for, at I får en rigtig dejlig start!
De fleste børn vil i jeres datters alder trives med to amninger i døgnet, og når jeg anbefaler, at disse amninger ligger aften og sen aften, så er det fordi de heriblandt andet dækker det ekstra væske-mælkebehov, uden at påvirke dagens øvrige indtag af mad. I kan også sagtens amme tidlig morgen og før middagslur - men når der indtages mælk på disse tidspunkter, så er der naturligt en risiko for, at mælken tager pladsen og lysten væk fra den egentlige mad, og det kan godt være en del af forklaringen på, at I oplever at jeres datter spiser mindre nu.
Samtidig bliver hun jo også ældre, og det betyder, at hun naturligt begynder at lukke munden mere. Hun smager ikke længere på alt og undersøger ikke længere alt ved at komme det i munden. Hun får en naturlig selektivitet. Hun viser naturligt mere og mere egen vilje, vil spise selv, styre måltidet mere og mere selv - alt sammen naturligt og tegn på god og sund udvikling, men også med til at gøre, at det kan være svært at få helt så varieret en kost i hende.. Og så er hun også så bevidst nu, at hun tydeligt fornemmer, at når hun lukker munden for maden, så gør det noget ved jer :)
Nogle forældre går pligtskyldigt i gang med at lave specielle retter til barnet, andre lokker med belønning, nogen finder legetøjet frem og lader barnet lege ved bordet, nogen tænder for tv eller bruger iPad osv. osv. Naturligvis fordi vi alle ved, at det er vigtigt for barnets trivsel, at det spiser og får nok mad. Men det bedste man kan gøre er faktisk ofte at servere det samme som I selv spiser. Hun skal se at hun bliver tilbudt det samme som jer, og har hun lyst til at smage fra jeres tallerken, så er det også okay.
Sæt en tallerken foran hende og lad hende gå igang. Hun kan spise stort set alt med den alder hun har, og så skal I give hende ro til at spise. Giv hende mad i stykker, som hun kan spise med fingrene - og suppler også med en gaffel eller en ske. Prøv at lade hende spise selv,uden for meget kontakt af jer, hold fokus lidt væk fra hende og hendes indtag af mad. Det er vigtigt med madro. Der vil naturligvis være nogle madvarer som hun ikke bryder sig om, og det er okay, sådan kan vi jo alle sammen have det. Men I skal være opmærksomme på, hvorfor hun lukker munden - er det fordi det giver opmærksomhed, er det fordi hun gerne vil spise selv, er det fordi hun egentlig ikke er rigtig sulten eller hvad drejer det sig om...
Hvis hun spiser meget lidt, og du tænker, at hun har brug for mere for at blive mæt nok, så kan du supplere med lidt mos på en ske eller gaffel. I kan også med fordel bruge lidt grøntsagsmos på rugbrødshapsere for på den måde at få lidt mere variation i hende og samtidig sikre, at hun får lidt ekstra mad. Hjælp hende til en nogenlunde fast dagsrytme, med nogenlunde faste spisetider, så hun naturligt føler sult på disse tidspunkter - prøv at finde samme spisetider derhjemme, som hun skal have i vuggestuen. Og pres hende ikke til at spise. Hvis hun ikke vil, så tro på at hun spiser, det hun har behov for.
Det vil være rigtig godt, at I altid servere noget, som I ved, at hun kan lide. Så hvis hun er glad for f.eks. pasta, gulerødder, brød osv. så sørg for at en af disse ting indgår i hendes måltid - på den måde er der altid noget at gå igang med at spise, når I sætter ...
... jer til bordet. Det er trygt og stille og roligt vil hun så kunne begynde at spise lidt af det andet.
Hvis du gerne vil have hende til at spise kartoffel, så kan du forsøge med forskellige typer af kartofler, lavet på forskellig vis. Kogte, mosede, bagte, stegte... og du kan med fordel også blande kartoffel sammen med f.eks. gulerod, som hun er glad for. I begyndelsen kan guleroden udgøre en større del og gradvist kan kartoflerne så begynde at fylde lidt mere. Så hun på den måde gradvist vænnes til at spise det, som I gerne vil lære hende fordi hun gradvist bliver tryg ved det :)
Du har naturligvis ret i, at den store motoriske udvikling - at hun rejser sig, begynder at gå rundt ved møblerne osv. godt kan fylde så meget hos hende lige nu, at hun har svært ved at koncentere sig om ret meget andet - og det skal der naturligvis være plads til. man kan dog sige, at netop når hun bruger ekstra energi på at bevæge sig rundt, så er det vigtigt med de små hyppige måltider og at du stadig energiberiger maden lidt ekstra - og derfor skal mængden af mælk måske skrues lidt ned.... :)
Da hun ikke længere kan ammes før sin middagslur, så vil denne naturligt skulle fjernes nu og hun skal lære at sove uden. Det betyder, at de to amninger, som hun har behov for, godt kan ligge tidlig morgen og aften.. men måske vil det være bedre, at du i et par uger fjerner amningen tidlig morgen og så i stedet ammer hende om eftermiddagen, når hun hentes fra instititutionen. Det kan være rigtig hårdt for hende at være adskilt fra dig om dagen og amningen kan være en rigtig dejlig måde for jer at mødes på, så hos jer vil de to amninger måske ligge bedst om eftermiddagen og om aftenen. Igen - så vil det på sigt dog være godt, hvis amningen om eftermiddagen også fjernes, så hun fremadrettet "kun" ammes om aftenen, før hun puttes....
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I må altså se lidt, hvordan det kommer til at gå hos jer, og hvad lillepigen virker til at have behov for - især ford hun skal starte i institution nu og I er adskilt i dagtimerne... og så afhænger det naturligt også af, hvordan I kører hende ind i institutionen, hvem af jer der afleverer, henter og er sammen med hende hvornår. Jeres dagsrytme skal jo også kunne gå op i en højere enhed...
Så målet er, at hun ammes en gang i døgnet - før putningen om aftenen. Denne amning bibeholdes, fordi det vil være en god måde at afslutte en lang indholdsrig dag på, og det vil hjælpe hende til at koble fra, finde roen og falde i søvn.
Amningen tidlig morgen - trappes stille og roligt ud. I begyndelsen kan du måske afkorte amningen, så hun dier kortere tid her og ikke fylder sig for meget med mælk, men i stedet kommer op og starter dagen med en morgengrød.
Amningen før middagsluren rykkes til om eftermiddagen - efter hvad hun viser behov for. Måske har hun brug for at få en "nu er vi sammen igen tår" om eftermiddagen i stedet, og det kan være okay i indkøringsperioden. Viser hun ikke behov for brystet behøver du ikke give hende det :) Stille og roligt skal denne amning også fjernes, så hun kan klare sig uden mælk/bryst hele dagen igennem og naturligt passes af andre :)
Jeg håber, at du/I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke - også med den forestående indkøring i næste uge :) Vær opmærksom på at jeg sammen med Erik Sigsgaard har lavet bogen "Ha en god dag, skat" om at sikre vores børn en god dag i dagpleje, vuggestue og børnehave... :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Mellemmåltider børn
Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.
Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.
Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.