Brev:
Amning og mad - 11 mdr.
Kære Helen.
Vores datter er nu 11 måneder og skal starte i vuggestue i næste uge. Jeg ammer stadig og vil gerne fortsætte noget tid endnu. I øjeblikket ammer jeg ofte om morgenen efter bleskift ml. kl. 6.30 og 7.30 (men inden vask, tøj på, tandbørste osv. – og morgenmad), inden eftermiddagslur ved 13.30-14-tiden, og så inden hun skal sove om aftenen. Ofte sover hun hele natten, når hun først er faldet i søvn, og det har hun gjort i 4 måneder. Jeg har derfor ikke ammet hende til ”sen aften”, som du skriver/anbefaler i dine bøger. Jeg vil ikke hive hende op af sengen med risiko for at vække hende, når hun sover så fint hele natten. Spørgsmålet er nu, hvornår bør amningerne ligge, når hun starter i vuggestue, og jeg også skal tilbage på arbejde?
Ang. almindelig mad så synes vi, at hun er gået lidt i stå, og det virker lidt som om, at hun er bange for at smage nye ting og konsistenser. Hun gider generelt ikke skemad, bortset fra aftengrøden inden tandbørstning. Pt. er hun meget glad for kogte gulerødder, pastaskruer, majs, brød med div. smørepålæg og skiveost, søde kartofler og blød frugt, men hun er svær at få til at spise frikadeller og ...
... kød generelt, kartofler (kogte og fra ovnen) og andre kogte grøntsager. Sovs er heller ikke et hit. Vi har endnu ikke prøvet så meget med forskellige krydderier. Vi synes, vi smider virkelig meget mad i skraldespanden. Vi øver med gaffel, men hun vil helst spise med fingrene.
Udover de faste måltider så får hun som regel også mellemåltid om formiddagen efter lur (med mindre det er alt for tæt på frokost) samt om eftermiddagen ved 16-tiden. Vi prøver at være obs på, at hun ikke får for meget brød til mellemmåltiderne, men samtidig virker hun også sulten på det tidspunkt.
Så hvad gør vi? Skal vi blive ved med at servere et par nye madvarer til hvert måltid og sætte vores lid til, at hun pludselig vil have det? Eller har du andre gode råd?
Der er i øvrigt store positive fremskridt på søvnfronten: Hun vågner ofte op efter aftenamningen, men nu kan medmor putte hende på helt ned til 10 minutter i egen seng. Hun er også begyndt at kravle, og rejse sig op på knæene, så på de fronter er der sket rigtig meget. Kan den manglende interesse for mad hænge sammen med alt det andet, som lige nu foregår i hendes udvikling?
Med venlig hilsen
mødrene
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Diarré
Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.
Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.