Annonce

Annonce

Svar: Ulykkelig gråd om natten


15. juli 2019

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Bassens mor

Tak for dit brev :)

Det lyder umiddelbart som om, at jeres dreng drømmer rigtig meget først på natten og vågner, græder og søger bryst og favn - netop fordi han drømmer. Derfor er det rigtig godt, at du forsøger at hjælpe ham videre i søvnen med netop brystet :)

Når det nogle gange ikke virker, så er det måske fordi han jo på det tidspunkt, hvor han vågner, allerede er ammet godt af og derfor ikke rigtig har brug for mere mælk...

Du fortæller, at I ofte forsøger at putte ham kl 19.30-20, og at han ofte sover 20.30-21. Du fortæller også, at I nogle gange giver ham et bad, når han vågner og græder, hvor han bades mere eller mindre i søvne, hvilket også har en vis effekt, og min umiddelbare tanke er, at I måske skal forsøge at skabe en aftenrytme, hvor han tilbydes badet ca. en time før han puttes, derefter ammes og så bliver lagt til at sove. Det kan nogle gange være med til at skabe en ændring. Det vil sige, at en aftenrytme kunne se således ud:

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere familiemaden, kogte grøntsagsbuketter i hånden, mad med mere og mere bid, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov.

Ammes og puttes til natten ca. kl 20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt til natten og sover videre

Du skal naturligvis være opmærksom på hans indtag af skemad dagen igennem og tilbyde ham mange små måltider. Det er rigtig godt, at I fornemmer, at hans lyst til skemad er større nu og han lyder til at være ved at knække "spise-koden". Han er stadig for lille til en godnatgrød før sengetid, men mos, bad og amning vil være rigtig fint. Og hvis badet ligger ca. en time før putning og afsluttes med god frottering med håndklædet, lidt babymassage og lignende, så vil det ofte have god effekt på søvnen:)

Det er også rigtig godt, hvis du i løbet ...


Annonce

... af dagen kan forsøge at holde nogenlunde fast i dagsrytmen, så dagene ikke "skrider for jer". Det vil sige, at han har nogenlunde faste spisetidspunkter, faste lege-og aktivitetstider og faste sovetider (+/- en halv time). I kan således godt tage på ture ud af hjemmet, og det er dejligt at han oplever og mærker verden, men det er godt, hvis det ikke er så meget, at hans dagsrytme forstyrres igen og igen, og at han f.eks. jævnligt ender med at få forstyrret sine lure osv.

Drømme er en bearbejdelse af dagens oplevelser, og derfor kan det ikke udelukkes, at jeres dreng kan drømme mere og derfor vågne mere op, hvis der er sket meget i løbet af en dag. Derfor skal du naturligvis overveje, hvor meget I går til, hvor mange aktiviteter der er. Når det så er sagt, så er det netop også vigtigt med sammenhængende dagssøvn, fordi jeres dreng også bearbejder dagens oplevelser, når han sover i dagtimerne. De oplevelser han har, bliver sorteret og lagret, ny energi bygges op osv. og derfor er det vigtigt, at hans dagssøvn ikke bliver for forstyrret :) Børn er naturligt forskellige og hvor nogle børn klarer mange aktiviteter og oplevelser, så bliver det for andre børn hurtigt for meget. Ture ud af huset ca. 3 gange om ugen lyder dog ikke umiddelbart problematisk, og jeg tænker, at du derfor skal overveje om aktiviteterne ligger så den forstyrrer hans dagsrytme og der kunne være en sammenhæng her...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover kan det naturligvis også være alder og udvikling som spiller ind. Det kan sagtens være svært for jeres dreng at overgive sig til søvnen om aftenen med den alder han har - og det kan så forklare, hvorfor han vågner op, græder, har brug for ekstra hjælpe til at finde roen og slappe af. Det er helt okay - prøv at tage det roligt, så han kan mærke jeres ro og spejle sig i dette :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annonce