Svar: D-dråber og ondt i maven
Kære Line
Tak for dit brev og fine spørgsmål :)
D-vitamin er vigtigt for små børn. Det er blandt andet en forudsætning for, at jeres datter får stærke knogler og stærke blivende tænder, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn i alderen 2 uger til 2 år tilbydes 10 mikrogram d-vitamin dagligt. Børn med mørk hud og/eller som går klædt, så kroppen er tildækket, og børn som sjældent kommer ud i sollys skal tilbydes 10 mikrogram d-vitamin hele barndommen.
D-vitamin gives som d-vitamindråber, der dryppes på en ske f.eks. i lidt modermælk og på den måde gives til barnet. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke d-vitamin-spray, da denne dispenseringsmåde ikke garanterer, at barnet får den mængde d-vitamin, som barnet har behov for.
Der har igennem årene været en del forældre, som har oplevet, at deres barn får mavekneb af at indtage d-vitamin-dråber. Sundhedsstyrelsen har ikke nogen videnskabelige studier, der viser, at der er en sammenhæng mellem mavekneb og d-vitamindråber og Fødevareinstituttet har i en redegørelse konkluderet, at der ikke er sandsynligt, at det er d-dråberne, som giver barnet mavekneb.
Hvis I mistænker, at D-dråberne giver jeres datter mavekneb, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at I holder pause ...
... med d-dråberne i en uge og registrerer, om der sker ændringer. Hvis der ikke sker nogen ændringer, så skyldes hende mavekneb ikke d-dråberne.
Efter en uges pause med d-vitamin-dråber, så gives en uges d-vitamin-dråber som engangsdosis på en ske. Det vil sige, at I skal give 10 mikrogram x 7 = 70 mikrogram på en gang. Hvis hun ikke får mavegener af dette, så fortsætter I med d-vitamindråberne og giver 10 mikrogram dagligt.
Hvis hun får mavegener umiddelbart efter engangsdoseringen, så kan man ikke udelukke, at d-vitamindråberne er årsagen, og så anbefales det, at I skifter til en anden type d-vitamin, det vil sige fra en anden producent. D-vitamin er ofte opløst i kokosolie, så prøv at spørge på apoteket, Matas og andre steder, om de har d-dråber opløst i noget andet...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis alle former for d-dråber giver jeres datter mavekneb, så kan I skifte til tabletbehandling. Altså give en tablet d-vitamin a 10 mikrogram dagligt. Denne skal dog knuses meget fint, og så skal indholdet blandes med lidt udmalket modermælk og gives på en ske.
Dette er retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, og jeg håber, at du/I kan bruge dette videre :)
Rigtig meget held og lykke fortsat, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Kostfibre og børn
Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.
Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre