Annonce

Annonce

Svar: Svært ved at sove, 23 måneder


14. juni 2019

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Noras mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter og jeres lille familie - og velkommen til:) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Der er, som jeg ser det, flere ting som spiller ind hos jer. For det første, så er der det faktum, at Nora aldrig har lært at sove i egen seng. Hun har nogle rutiner med sig om, at det at skulle sove foregår hos jer, i jeres seng og hun forstår naturligt ikke bevægrundende for, at hun nu skal sove i egen seng på eget værelse...

Hun har også lige nu nogle rutiner, hvor hun er vant til at putning varer 2 timer og består i et ritual, hvor hun ligger og snakker, hopper rundt, leger, mor ligger sammen med hende, far nogle gange osv. Det er sådan det har været, og naturligt derfor det hun søger. Og det er vigtigt, at have respekt for dette, når I forsøger at indføre nogle nye rutiner for hende :)

Det er vigtigt at sikre sig, at hendes puttetidspunkt er rigtigt. I skal gå ud fra, at hun har brug for ca 13 timers søvn i døgnet, og det betyder, at hvis hun sover 1.5-2 timers middagslur, så vil hendes nattesøvn skulle være ca 11 timer f.eks. fra kl 20 til 07. I skal derfor være sikre på, hvor meget søvn hun reelt får om dagen - måske sover hun mere end I tror.. eller måske er udfordringen, at hun måske ikke sover lang nok middagslur og derfor tager en powernap på vej hjem fra vuggestuen eller måske på sofaen, når I er kommet hjem - og så er det faktisk denne søvn, som gør, at I ikke kan putte hende om aftenen.

Det spiller naturligt også ind, at hun er blevet storesøster - stort tillykke med det. Selv hun har klaret det rigtig godt, så er det naturligt svært for Nora at skulle dele mor og far med en anden, og det er svært at forstå, hvorfor hun skal være på eget værelse og sove i egen seng, når lillesøster er i soveværelset. Derfor bliver hun naturligt ked af det, hvis hun føler sig sendt væk, skubbet ud af reden...

Netop puttetidspunktet om aftenen er ofte det tidspunkt, hvor hun som den ældste kan få den fulde nærhed og kontakt. Det er her, at hun kan føle sig hundrede procent prioriteret. I løbet af dagen er lillesøster hjemme, og hun er i vuggestue og i løbet af dagen og aftenen skal hun hele tiden dele jer med den lille ny.. det er rigtig hårdt. Så når hun skal sove og ligger i jeres seng, så føler hun at I prioriterer hende - og det higer hun naturligt mod og holder fast i. Den tid vil hun naturligt ikke miste og derfor er det med til at gøre, at hun protesterer ekstra over at skulle falde i søvn og hele tiden finder på ting, som I skal sammen, fordi det er hendes måde at holde på jer på...

Så, hvad gør I nu... Det er vigtigt, at I forsøger at holde fast i dagsrytmen. Det betyder, at hun skal op til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend, og det er vigtigt, at hun ikke sover mere end 1.5-2 timer til middag - og ikke powernapper sidst på dagen. Og så skal hun ikke puttes før I ved, at hun normalt vil falde i søvn. Det betyder, at hvis hun først sover kl 22, så skal hun ikke ...


Annonce

... puttes før klokken 22. Det er vigtigt, at I putter hende så sent, at I ved at hun med sikkerhed kan sove inden for ca 15 minutter.

Når I så putter hende sent, så skal I gøre det med det ritual, som I gerne vil lære hende og som I ønsker for hende fremadrettet. Det vil sige, at puttes i sin tremmeseng, har sin puttebamse, I sidder hos hende, læser en bog, synger godnatsang osv. alt det som I forsøger nu, men som I fremover gør, når hun tydeligt er parat. Og det er vigtigt at godnatlæsning og sang foregår imens hun ligger i sin seng og ikke hvor I f.eks. er i stuen. Det kan godt være, at hun har brug for at sidde lidt på skødet, få læst historie og derefter så kommer over i sin seng, hvor I så synger godnatsang osv. men det hele foregår ved og i sengen - og når hun tydeligt er parat. I begyndelsen skal I ikke gå fra hende, men netop være der, give hende følelsen af at blive prioriteret, give hende nærheden og gøre hende tryg.

Gradvist skal I så rykke puttetidspunktet frem med ca 15 minutter. Det vil sige, at hun skal puttes 21.45, 21.30, 21.15, 21.00, 20.45 osv. indtil I rammer det tidspunkt, som I kan regne ud vil passe til at sikre hendes søvnbehov ud fra den rytme hun har, hendes middagslur osv.

I vil ikke kunne flytte tidspunktet frem aften efter aften, men skal holde samme tid flere aftener i træk, før I atter kan ændre på tiden. Det vil ofte også være sådan, at I måske i nogle dage har puttet hende kl 21.30 og så er hun en aften pludselig tydeligt træt og parat kl 20.45, hvorfor I så putter hende der, men aftenen efter er hun så først parat 21.15, og så er det så den tid, som I holder fat i et par aftener, før puttetidspunktet atter rykkes frem.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er en forudsætning, at hun stadig kommer op om morgenen til fast tid - det er altså vigtigt, at I ikke tænker "nu sov hun jo først kl 21.30 i går, så hun må hellere sove længe", ligesom det er vigtigt, at hun ikke pludselig forlænger sin middagslur til 3 timer. Det er ikke om morgenen eller om dagen, at hendes søvn skal forlænges, det er om aftenen. Det betyder altså, at hun skal vækkes om morgenen og også af sin middagslur, hvis hun pludselig begynder at forlænge denne.... Normalt skal man jo ikke vække børn! Men dette er en af undtagelserne, og det er vigtigt at gøre sig klart, at det ikke handler om at fjerne søvn fra hende, men netop handler om at hjælpe hende til at få sit søvnbehov dækket på mere hensigtsmæssige tidspunkter.

Og så skal I have tålmodighed. Det tager ofte op til 6 uger at ændre på en rytme, og det er under forudsætning af, at der ikke sker større ændringer undervejs f.eks. sygdom, eller institutionsskift og lignende...

Jeg kan sagtens forstå behovet for at lære jeres datter at sove i tremmesengen og sove i eget værelse, og det er rigtig fint, at I nu vil arbejde på at lære hende dette. Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om, hvordan I hjælper hende, så hun føler sig parat til at sove, når hun puttes, og så hun også stadig føler sig tryg ved at sove :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Åhh, det er altså skønt at starte ugen med et svar fra dig ;) Tusind tak!

Og ha en rigtig god uge

Fra en førstegangs mor


Annonce