Svar: Vuggestuestart og nedtrapning af amning
Kære Rikke
Jeg kan godt forstå at du bekymrer dig om vuggestuestart, da det altid er svært at skulle overlade sit barn i andres varetægt. Det er dog sådan at der jo sker rigtig meget i løbet af de næste måneder og derfor kan det være svært at planlægge sig ud af det hele:o)
Omkring mælkebehov så er min umiddelbare tanke at din datter i en alder af 8 mdr. godt vil kunne få sit behov dækket via amning 2 gange dagligt, en portion mælkeprodukt (yoghurt/A38 og lignende) dagligt og det at drikke af kop. Derudover vil hun så småt kunne begynde at spise ost og hun vil fortsat få mælk på sin grød.
Der er i princippet derfor ikke grund til at vænne hende til flaske, med mindre du allerede på nuværende tidspunkt syntes det ville være rart, hvis hun kunne tage en flaske en gang imellem.
Hvis du gerne vil have at hun tager flaske, så synes jeg det vil være en god idé at forsøge at tilbyde dette nu. De kan blive svært at vænne hende til det, når hun først bliver 8 mdr. Jeg synes dog også du skal overveje om du i givet fald behøver at malke ud. Der er intet i vejen for at hun får erstatning, hvis hun har brug for lidt ekstra mælk eller hvis I er I byen og hun skal passes af andre. Det er prisværdigt at du gerne vil malke ud, men det kræver mange ressourcer og du skal derfor overveje om de ressourcer skal bruges på udmalkning eller om de kunne bruges mere direkte på din datter.
Samtidig er der jo også en risiko for at du, hvis du begynder at malke ud, trapper amningen op, og dette vil være uhensigtsmæssigt når du begynder at arbejde og havde tænkt at skrue amningen ...
... ned.
Det er meget et holdningsspørgsmål. Du kan vælge at give flaske og her ville jeg foreslå erstatning, eller du kan vælge at bibeholde amning og ved 8 mdrs alderen vil din datter sandsynligvis kunne klare sig med 2 amninger dagligt + få dækket sit behov gennem mælk af kop osv.
Med hensyn til mad og øgning af måltider, så kan du godt give din datter 3 måltider dagligt i en alder af 6 mdr. men det afhænger jo meget af, hvornår hun er begyndt på overgangsmad, hvor meget hun spiser og hvordan hun trives med skemaden i øvrigt. Er hun først lige begyndt med skemaden, så er det for tidligt og så kan hun få 3 måltider skemad omkring 7 mdr´s alderen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Fra 6 mdr´s alderen kan hun tilbydes hakket kogt kød/fisk i mos. Hun må fra 6 mdr´s alderen også gerne tilbydes små slurke sødmælk af en kop, hovedindtaget af hendes mælkebehov bør dog fortsat være enten amning eller modermælkserstatning. At få lidt mælk eller vand af kop vil jo også kunne lære hende teknikken og hjælpe til med at hun kan få dækket sit behov i takt med at hun bliver ældre. Det kan være en fordel at give det af et lille snapseglas, som passer bedre til hendes lille mund.
Hvis du trods alt vælger at malke ud så skal du regne med at din datter nok skal have ca 1000 ml mælk i døgnet. Mælkemængden afhænger dog meget af hvor stor hun er, og også af hvor store måltider mad hun indtager ved siden af. Mængdemæssigt er det dog nok ikke helt forkert, at hun med den alder hun har, har behov for ca 1 liter mælk ved siden af grød/mos.
Håber dette skabte lidt klarhed over jeres situation. Held og lykke med det hele:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Babynest
En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.
En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.