Annonce

Annonce

Svar: 4 måneder og afvænning af sut


26. maj 2019

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sarah

Tak for dit brev :)

Det er helt naturligt at små børn finder ro med en sut, og for mange børn vil sutten netop hjælpe dem med at koble fra, finde roen og overgive sig til søvnen. Det er rigtig godt, hvis jeres dreng får mælk og bryst/flaske erstattes af en sut, hvorefter han så puttes til at sove.

Det er dog sådan, at når jeres dreng sover, så slappes alle hans muskler i kroppen - også kæbemusklen. Det betyder, at sutten ryger ud af munden - og det er vigtigt, at I lader sutten blive ude af munden og ikke vænner ham til at den skal være i munden hele tiden for at han kan sove.

Med den alder han har, så begynder hans søvn at indeholde flere stadier, så den i sammensætning minder mere og mere om den type søvn vi voksne og også større børn sover. Hos spædbørn består søvnen af to stadier - det spæde barn sover aktiv søvn og dyb søvn. Men hos jeres dreng vil søvnen nu blive mere og mere inddelt, og mange børn har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. I stedet for at komme videre i søvnen, så vågner han op - også selvom han måske kun har sovet en halv times tid og egentlig har brug for mere søvn. Og her er det vigtigt, at I forsøger at hjælpe ham videre ind i søvnen med kærtegn, beroligende ord, stillingskift, måske kan sutten kobles til en sutteklud, så han har kluden ved sit ansigt, ligesom du nogle gange gerne må lægge dig med ham i dobbeltsengen, så han kan mærke dig tæt på, eller du kan trille ham en tur i barnevognen for på den måde at holde ham sovende. Men så vidt muligt undgå at komme sutten i munden på ham igen og igen.

Hvis jeres dreng vænnes til at han kun kan sove med sut i munden, så vil han vågne hver gang han taber sutten, græde lidt og kan først komme videre i søvnen, når du igen og igen kommer sutten i munden på ham - og det er uhensigtsmæssigt for både ham og dig. Han har lige så meget brug for ...


Annonce

... sammenhængende søvn, som du har. Jeg kalder det vanebetinget afbrudt søvn, og det handler netop om, at han vågner, fordi han har fået en vane, har lært, at sutten skal være i munden for at sove.

Han skal være mindst 10 måneder gammel, før han vil kunne begynde at finde sin sut selv.. og derfor er det vigtigt, at du forsøger at ændre på denne vane nu. Hvis ikke du aktivt forsøger at ændre vanen med at skulle have sut i munden for at sove sammenhængende, så har du store udfordringer det næste halve år.. samtidig bliver han også mere og mere bevidst og det bliver derfor ikke længere at komme væk fra denne vane....


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du er derfor nødt til aktivt at sætte kærtegn, stillingskift, sutteklud og lignende i stedet og gradvist trappe ud af brugen af sutten - også selvom han lige nu ikke virker til at kunne finde ud af det, så er det vigtigt, at du igen og igen forsøger at erstatte med noget andet og mere hensigtsmæssigt. Til at begynde med, kan du trappe ud af sutten hver anden gang han vågner, gradvist give ham den mindre og mindre, sætte noget andet og mere hensigtsmæssigt i stedet og på den måde vænne ham til, at han godt kan sove uden. Så han lærer at komme videre fra et søvnstadie til et andet, lærer at finde ro og komme videre i søvnen, uden at han har sin sut i munden hver gang...

Da han allerede lyder meget afhængig af sin sut og stadig jo er en meget lille dreng, så kan det også være en overvejelse værd, om du måske kan minimere brugen af sutten allerede når han puttes. Så han får sin mælk (bryst eller flaske) og direkte derefter puttes til at sove, men uden at du giver ham sut i munden. Hvis han altid har været vant til at sutten skal være der, så kan det nogle gange være med til at gøre en forskel, at han nu heller ikke altid skal falde i søvn med sut i munden, men prøver at overgive sig til søvnen helt uden....

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce