Svar: Hvornår stopper man med putteflasken?
Hej med dig
Tak for dit fine korte spørgsmål :)
Det anbefales at stoppe helt med flaske, før barnet når 18 måneders alderen. Det anbefales både af hensyn til barnets tænder - det er lidt problematisk, hvis barnet bliver ved med at få flaske, fordi mælkesukkeret vil påvirke både mælketænderne og de blivende tænder. Og så anbefales det også, at man udfaser flasken, fordi den kan være med til at holde barnet i et "baby-stadie", som barnet jo ikke længere er i...
Det er, som du selv er inde på, rigtig godt, hvis I kan erstatte med noget andet. Det vil f.eks. være en god idé, at I giver jeres datter et godnatmåltid om aftenen - serveret adskilt fra aftensmaden, f.eks. adskilt af et bad. Det vil sige, at en aftenrytme kunne se således ud:
Aftensmad kl 18 - spiser almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme efter behov og gøres klar til natten.
Tilbydes et godnatmåltid ca 19.30 - det kan være en grød eller rester fra aftensmaden, letmælk af kop eller vand. Får derefter børstet tænder.
Puttes til natten kl 20 med putteklud, bamse, kærtegn, godnatlæsning, godnatsang og lignende.
Som du kan ...
... se af denne plan, så erstatter godnatmåltidet flasken, så denne helt kan trappe ud og hun sikres mæthed til natten. Trygheden, som flasken giver hende, erstattes af putteklud, bamse, kærtegn, godnathistorie, og sang..
Lige nu vil det derfor være rigtig godt, hvis du kan introducere disse ting, når hun skal puttes, og gradvist skrue mængden af mælk ned i flasken. Det vil sige, at hun i stedet for 200 ml tilbydes 180, 160, 140, 120, 100 ml og til sidst går over til at få lidt mme eller letmælk af en kop, som så senere kan blive til en tår vand.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Samtidig med at du lige nu giver hende flaske og trapper mængden af mme ned, så putter du hende med putteklud, bamse, kærtegn, historie osv. Så dette naturligt tager mere og mere over. Det vil sige, at hendes ritual hele tiden ligner sig selv, alt er som det plejer at være, eneste forskel er, at mælken stille og roligt gives af en kop i stedet og at hun stille og roligt derefter går over til blot at få lidt vand.
Jo mere genkendelighed, jo mere tryghed - derfor er det godt, hvis I kan begynde med et ritual, som vil fungere rigtig godt for jer alle fremadrettet og gradvist erstatte den flaske, som hun tilbydes lige nu :)
Jeg håber, at ovenstående giver lidt idé til hvordan :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Massage - baby
Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.
Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...
Taktilsansen
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig