Annonce

Annonce

Svar: 5 mdr. og taber vægt


23. juni 2005

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Mette

Det er altid frustrerende når ens barn ikke tager på og måske især fordi det jo netop er hvad alle folk spørger om: "Nå hvad vejer hun så nu?". Det er også vigtigt at din datter tager på. Man kan sige at det kan være normalt at vægtøgningen ikke er så stor i den periode, hvor barnet f.eks. overgår til skemad, men der bør være vægtøgning og børn bør ikke tabe sig. Så selvom du er urolig, så lyder det rigtigt at børnelægen ønsker at udrede jeres datter nærmere.

Da jeg ikke kan se jeres datter og da jeg jo heller ikke er læge, så vil jeg ikke gennem en brevkasse begynde at diagnosticere omkring, hvorvidt hun har fordøjelsesproblemer eller ej. Jeg vil dog meget gerne give dig nogle forslag til, hvordan du kan prøve at få noget mere mælk i hende.

Det virker relevant at du skal give hende ekstra grød, men ekstra mælk ville bestemt også være godt. Du skal have i tankerne, at selv om hun ikke virker sulten, så kan hun godt have behov for mere mad. Et eller andet sted har hendes krop jo vænnet sig til mindre mængder end hendes behov nok er.

Du kan godt være mere vedholdende med flasken. Du kan forsøgsvis prøve med udmalket modermælk, da smagen af mælk så vil være det samme. Alternativt kan du prøve at komme en tsk. sukker/100 ml mælk i flasken, for at se om det søde kan lokke hende. Modermælk er jo også meget sødt. Sukkeret skal der efterfølgende trappes ud af igen.

Når hun får flaske, så ...


Annonce

... prøv at holde så langt nede på flasken at du kan komme til at berøre hendes kinder og prøv at 'klemme' lidt med fingrene, så du hjælper hende til at svøbe om flasken. Prøv samtidig at få flaskesutten til at pege op i ganen, hvor sutte refleksen sidder. Husk at flasken skal ind i munden, det er ikke nok at berøre hendes læber. Det kan være godt at det er far, som giver flasken, da han ikke lugter af mor og amning.

Hvis hun ikke vil flasken, så kan du give hende mælk på en lille sprøjte. Køb et par 10 ml sprøjter på apoteket, lun erstatningen til ca 37 grader, træk erstatningen op i sprøjten og dryp det ind i mundvigene på hende, så hun kan lappe det i sig som en lille killing. Prøv også at holde sprøjten midt for hendes mund og hvis hun har godt med vacuum, vil hun sikkert selv kunne trække stemplet i bund og så er de første 10 ml ekstra givet. Det kræver lidt tålmodighed at finde teknikken, men det er jo vigtigt for hendes trivsel.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også prøve at give hende mælk på en teske eller af et lille bæger. Hun vil sikkert ikke kunne drikke rigtigt, men vil lappe det i sig. Teknikken er jo for så vidt også ligegyldig, idet det igen er vigtigt at hun får noget.

Når du laver grød og mos til hende, så husk at komme ekstra fedtstof i, også selv om det er de industrielt fremstillede produkter, hvor det normalt ikke er nødvendigt.

Håber meget at det hjælper jer videre. Rigtig meget held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce