Annonce

Annonce

Svar: Fortsat søvnproblemer og ammestop


20. maj 2019

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sarah

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Når børn bliver 3-4 måneder gamle, så sker der nogle ændringer i deres søvn og i deres rytme, og det lyder som om, at det netop er dette, som du mærker nu. Det er heltnormalt for alderen og den udvikling som jeres dreng går igennem...

Det vil være rigtig godt, hvis du stadig kan arbejde på 3 lure dagligt og ofte vil dagens 3. lur ligge sidst på dagen - altså sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. Det betyder også, at mange børn i 3-4 måneders alderen begynder at gå sent i seng, og du skal derfor være opmærksom på, om han nogle gange har brug for sin 3. lur lidt senere end du lige umiddelbart tror, og derefter så vil have en længere vågenperiode om aftenen og gå sent i seng...

Det er helt okay, at han ikke længere sove 3 timers lure, men ofte kun sover måske 1.5-2.5 time. Samlet set vil han have behov for ca 15 timers søvn i døgnet, og det vil ofte være sådan fordelt, at han om dagen sover ca 5 timer fordelt på 3 lure og om natten sover ca 10 timer. Det betyder altså, at han om dagen f.eks. godt kan sove 1.5 time + 2.5 time + 1 time og på den måde få sine ca 5 timers søvn, og nattesøvnen vil så vare ca 10 timer - afhængig af, hvornår hans 3. lur ligger, kan nattesøvnen fra fra f.eks. 20 til 06, f.eks. fra kl 21 til 07 eller 22 til 08.. Sover han mere om natten, vil dagssøvnen være kortere, sover han kortere nattesøvn, vil dagssøvnen være længere...

Jeres dreng er ved at være ude af sin spædbarnsalder og er nu en aktiv lille baby. Det betyder, at han nu er langt mere opmærksom på verden og alt, hvad der sker omkring jer. Han vil rigtig gerne følge med og opleve, og det er derfor helt normalt, hvis du lige nu fornemmer, at han har brug for lidt mere hjælp til at koble fra, når han skal sove, ligesom han godt kan have behov for hjælp til at blive i søvnen, når han er faldet i søvn.

Det kan være en god idé at vænne ham til en lur i barnevognen dagligt, så han vænnes til at sove her - det vil være dejligt for jer, når det bliver sommer, at I kan trille flere ture ud af huset :) Det er også stadig en god idé, hvis han kan få mælk, som en fast del af sit putteritual. Det vil hjælpe ham til at overgive sig til søvnen og samtidig sikre ham mulighed for en længere lur, før han naturligt vågner op og atter har brug for mælk. Samtidig vil mælk før lur passe rigtig godt ind, når han begynder med lidt skemad på et tidspunkt. Det vil være godt, at du her gradvist arbejder på en rytme med skemad og vand af kop når han vågner og så netop bibeholder mælk før hver lur :)

Da han nu er 3-4 måneder gammel, vil jeg sige, at hans mælkebehov er ca. 150 ml pr kg. Det betyder, at hvis han vejer 6500 gram, så vil hans døgnbehov være 975 ml. Fordelt på 6-8 måltider skal ...


Annonce

... han derfor drikke mellem 125-165 ml i hver flaske. Da du stadig ammer lidt ved siden af, så kan der naturligt trækkes lidt fra dette, da han også får noget hos dig, men tænker, at det kan give dig lidt idé om hans behov :) Derudover skal du naturligvis holde øje med hans bleer, sikre dig at han tisser godt og har gode tunge tissebleer, og at hans mave fungerer :)

Det er dejligt, at du stadig ammer ham lidt tidlig morgen, det er praktisk, at du kan lægger ham til der, og det skal du naturligvis endelig blive ved med, så længe både du og han trives med det :) Om dagen behøver du ikke længere amme, men kan give flaske, og har han pludselig behov for en trøstetår ved brystet, så er der jo stadig mulighed for dette - her kan du være fleksibel, som du fornemmer, I begge har det bedst med :)

Det er helt okay, hvis du vælger at stoppe amning nu. Hvis du kan trappe stille og roligt ned ved, at jeres dreng ammer mindre og mindre hyppigt hos dig, så vil din mælk naturligt nedsættes og amningen stoppe uden større problemer. Der er også fordele ved at give flaske - f.eks. at du ved præcist hvor meget han får, ligesom far også kan give ham mælk og dermed overtage lidt en gang imellem, så glæd dig over det :)

Jeg laver sjældent dagsplaner for børn i 3 måneders alderen, fordi de naturligt stadig skal have lov til at sove lidt fleksibelt og deres rytme kan godt variere lidt, så de nogle gange har brug for en 4. lur..., men en overordnet rytme kunne f.eks. se således ud:

Tidlig morgen: Ammes lidt og sover lidt videre, får evt. lidt bryst at vågne på, når dagen begynder

Leger, hygger, pludrer...

Formiddag: Flaske og puttes til formiddagslur, sover her måske 1.5 time

Kommer op, leger, tumler, pludrer, hygger

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov

Frokost: Flaske og puttes til middagslur, sover måske 2.5 time her


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Vågner, leger, hygger, pludrer

Eftermiddag: Flaske og puttes til dagens 3. lur, sover en times tid

Leg, hygge, pludren

Aften: Flaske

Puttes til natten...

Sen aften: Drømmeflaske

Nat: Amning/flaske og sover videre

Som du kan se, så har jeg lagt et bad ind mellem formiddagslur og middagslur. Det kan være med til at forlænge hans vågenperiode lidt, aktivere ham rigtig godt både motorisk og mentalt - og gøre at hans middagslur måske kommer til at ligge lidt senere, ligesom den måske vil blive lidt længere - derefter kan han så få en 3. lur sidst på dagen og så blive puttet til natten...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad der sker hos jer netop nu, og hvad I kan forvente :)

Jeg vil anbefale jer meget min bog "Helens bog om børn og søvn", hvori I kan læse mere om, hvad der sker med søvnen i netop 3-4 måneders alderen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Parforhold

Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.

Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce