Svar: Gode råd til søvn - fortsættelse
Kære Malene
Tak for dit brev :)
Da jeres datter har en sen søvnfase og ofte sover en ret lang lur i løbet af dagen, så lyder det som om, at hun ikke længere skal have to lure dagligt men i stedet hjælpes ind i en rytme med netop en lidt længere middagslur.
Det er rigtig godt, at I nu kan fornemme, at hendes stå op tidspunkt begynder at ligge nogenlunde fast. I hvert fald beskriver du, at hun ofte starter dagen omkring kl 07 og det uanset, hvor lang en nattesøvn hun har taget. Og det er netop stå op tidspunktet som sætter rytmen for resten af dagen, så når I skal ændre på hendes puttetid om aftenen, så skal I altså ikke gøre det om aftenen, men i stedet netop sikre, at hun har en fast dagsrytme og herunder står op til samme tid hver dag uanset om det er hverdag eller weekend, påskeferie eller andet :)
I skal regne med, at hendes søvnbehov vil være ca 13.5-14 timer i døgnet. Det betyder, at når hun ofte sover en lang middagslur på 3.5-4 timer, så vil hendes nattesøvn skulle vare 10 timer. Det betyder igen, at hvis hun står op kl 07, så vil hendes puttetidspunkt om aftenen være omkring kl 21...
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7.30: Havregrød, lidt letmælk af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos. Vand af kop.
Frokost 11-11.30: Rugbrød med forskelligt pålæg, suppleres med kogte grøntsager, stykker af frikadelle, ½ hårdkogt æg, godt kogte pastaskruer mv. og må også meget gerne tilbydes varm mad til frokost, så hun får både kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta... Vand af kop.
Puttes til middagslur og sover f.eks. fra kl ca. 12-15/15.30
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos. Evt. lidt tykmælk med revne æbler, bær eller lignende. Vand af kop.
Før aftensmad - tilbydes lidt grønt af det I naturligt skal have at spise...
Aften 18.30: Udgangspunktet lidt familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker, mad som spises med fingrene og med gaffel, og også stadig moset mad. I kan mose kartofler med sovs og frikadellen kan gives i stykker. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov.
Tilbydes en godnatgrød ca. kl 20.15-20.30 - det kan være en havregrød, flerkornsgrød eller lignende. Lidt letmælk af kop. Får derefter børstet tænder.
Puttes til natten 20.45-21 med sine putteklude, godnatsang, kærtegn, ro...
Jeres datter gennemgår lige nu en lidt tryghedssøgende periode, hvor hun naturligt ofte vil klynge sig lidt ekstra til jer og ...
... kan blive ked af det, hvis I går fra hende. Derfor kan det være nødvendigt, at I lige nu prioriterer at sidde hos hende om aftenen, når hun skal sove. Hvis I har fulgt ovenstående dagsplan, så burde hun dog være parat til at sove om aftenen, men har hun f.eks. fået en powernap sidst på dagen, så vil hun ikke kunne puttes allerede kl 21.. som sagt spiller hele dagens rytme ind :)
I skal forsøge at vurdere, hvad der vil få hende til at sove bedst. Hvis du kan sidde hos hende, og hun så sover i løbet af få til max 15 minutter, så er det langt at foretrække fremfor, at du går, og hun så bliver ked af det og begynder at forbinde det at sove med noget, som ikke er trygt, dejligt og rart.
Hvis hun derimod oplever din tilstedeværelse som mulighed for underholdning og leg. Hvis hun ikke falder til ro ved, at du er der, men i stedet ser det som en mulighed for at lege og tumle rundt og pjatte med dig - så kan det godt være en mulighed at gå - og her bruge det, som jeg kalder for se-til-metoden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Se-til-metoden går ikke ud på at kontrollere barnets gråd, men handler om at lære din datter, at du stadig er der, selvom hun ikke kan se dig. Hvis hun begynder at græde, så skal du naturligvis blive hos hende - det er vigtigt at hun er tryg og ikke er bange for at være alene. Vælger du at gå, så skal du også kun være væk i max 3 minutter - og du skal ikke forlænge tiden. Det er vigtigt, at du går tilbage til hende - også selvom hun ikke græder. Det er netop ikke meningen, at hun skal nå at blive ulykkelig. Det du ønsker at lære hende er, at hun godt kan ligge lidt alene, og du kommer tilbage igen. Hun behøver således ikke græde, for at få en reaktion fra dig - hun kan trygt og roligt regne med, at du kommer og er der for hende, når hun har brug for det og derfor kan hun trygt lægge sig til at sove.
Og det kunne godt lyde som om, at jeres datter ser jeres tilstedeværelse som mulighed for leg og sjov. Så hun ikke rigtigt forstår, hvad det egentlig er, at i forventer af hende nu og så hun tror, at det at komme i seng skal bestå af et ritual, hvor hun presser sine nusseklude ud gennem tremmerne og hopper rundt og blive lagt ned 50 gange.. det er det hun lige nu lærer :) Ved at gå kortvarigt fra hende, kan I vise hende, at I ikke vil lege, men faktisk mener, at hun skal sove. Og ofte behøver I kun gå få gange, så forstår hun godt, at hun skal ligge ned og er så parat til at sove, når I sætter jer hos hende, holder et par beroligende hænder på hende og synger en godnatsang :)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tvillinger og trillinger
Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.
Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...
Brystpumpe
En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.
Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.
Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to