Annonce

Annonce

Svar: Bør man sætte babyer op?


16. april 2019

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål om at sætte babyer op :)

De mindste børn - det vil sige børn under 6 måneder - bør ikke sættes op, før de selv er i stand til at sidde. Det vil sige, at man ikke bør støtte barnet med puder eller lignende og på den måde lade barnet sidde selv. Det lille barn må dog gerne sidde på skødet eller sidde i favnen af forældrene.

Når børn er omkring 6 måneder gamle, vil de fleste børn være stærke nok i ryggen til at kunne sidde lidt. Barnet kan i denne alder kortvarigt sidde og holde hoved og krop i en vikle på ca. 90 grader fra underlaget. Det vil sige, at de her f.eks. kan begynde at sidde i høj stol, når de tilbydes skemad. I begyndelsen vil barnet sidde tungt på numsen og vil ikke kunne bevæge sig i denne stilling, men vil let miste balancen. Barnet sidder ofte sidder med rank ryg til at begynde med, men når barnet bliver træt i ryggen, så falder det ofte til siden eller fremover, og det er så tegn på, at barnet har brug for at komme væk fra siddende stilling og igen helst skal ned at ligge, gerne på maven.

Når børn helst skal ligge på maven, så er det fordi at det især er fra maveliggende stilling at barnets rygmuskler styrkes, ligesom barnets hovedløft bliver stærkere, arme og ben kommer med i løftearbejdet, og barnets evne til generelt at bevæge sig - trille, krybe, kravle - styrkes fra maveliggende stilling. Jo mere barnet strækker sig, sparker fra, drejer sig omkring, triller osv. når det ligger på maven og også på ryggen, jo mere barnet øver sig i at bevæge sig og vende sig omkring, jo bedre træning er det for at komme til at sidde godt.

I takt med at barnet bliver stærkere i ryggen, vil det naturligt kunne sidde i længere tid, og de fleste børn vil i 7-8 måneders alderen kunne sidde i længere tid og vil således i denne alder kunne sidde med i høj stol ved spisebordet, eller kan sidde på gulvet sammen med mor og far, trille med bold og lignende. I begyndelsen sidder barnet måske imellem forældrenes ben, så der er støtte omkring barnet, men stille og roligt i takt med at barnet får mere styrke, lærer barnet også at finde balancen og bruger ofte sine hænder og arme til at styre netop balancen med. Stadig har barnet naturligt behov for pauser, hvor det ligger og tumler rundt på maven :)

I 9 måneders alderen begynder nogle børn at rejse sig fra ligge- til siddestilling via kravlestilling, og her ...


Annonce

... behersker barnet det at sidde og bevæge sig i siddestilling. Ofte sidder barnet med benene strakt fremefter eller i det man kalder ringstilling, hvor benene er let bøjet, ryggen strakt og der er bevægelse i lænden - og barnet vil ofte foretage forskellige små bevægelser, som hele tiden styrker og udvikler barnets evne til at sidde, holde balancen og i det hele taget bevæge sig rundt. Barnet sidder altså ikke bom-stille, men er hele tiden lidt i bevægelse, hvor krop og ben hele tiden samarbejder for netop at styrke muligheden for og lære forskellige bevægelser.

I denne alder vil mange børn også forsøge at rejse sig op. Ofte ved at trække i møbler eller andet, som de kan få fat i - det vil sige, at barnet forsøger at rejse sig ved hjælp af ting. Ofte starter barnet med at komme op på knæ og øver netop det at hive sig op, være på knæ lidt og sætte sig ned igen. Og stille og roligt finder barnet ud af at komme op på fødderne at stå. Det er armene og overkroppen der udfører arbejdet og ben og underkrop følger så med. I starten står barnet og hen af vejen lærer det så også at flytte på benene - det tager ofte lidt tid :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Din dreng er nu 11 måneder, og det lyder derfor helt naturligt og alderssvarende, at han sidder op - det kan være når han spiser, når I triller ture i barnevognen, når han leger på gulvet, og det lyder helt naturligt, at vuggestuen sætter ham op i løbet af dagen. Han skal dog stadig også være på gulvet og have mulighed for at lege, trille omkring, øve sig motorisk og stille og roligt finde ud af at han f.eks. kan komme fra liggende til siddende stilling, ligesom han vil begynde at rejse sig ved f.eks. møbler, hive sig selv op at stå osv.

De normale rammer er meget vide, så nogle børn er naturligt hurtigere motorisk end andre børn, og det er helt okay. Det vigtigste er, at man kan fornemme, at der hele tiden sker en udvikling :) Det er super fint, at du fornemmer, at din dreng ikke ligger stille, men forsøger at krybe og nu bevæger sig hen over gulvet. Det skal du endelig støtte ham i - jo mere jo bedre :) Han må dog også gerne sidde - det lyder som om, at han er stærk nok i ryggen til dette, og pædagogerne er opmærksomme her. Sørg for at variere hans mulighed for bevægelse og leg i løbet af dagen, som han viser behov for og virker parat til :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce