Svar: Meget træt mor til datter på 7 måneder
Kære trætte og udkørte mor :)
Tak for dit brev, dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive til mig - velkommen til :)
Når børn pludselig vågner med gråd og skrig i løbet af aftenen og natten og tydeligt har svært ved at komme videre i søvnen, så skal man altid undersøge, om det kan skyldes smerter. Det kan være tandfrembrud, smerter fra ørerne - hvilket ofte er tilfældet, fordi det ofte stopper, når barnet tages op og lægges til brystet - det kan også være smerter fra f.eks. en blærebetændelse, hvilket små børn også sagtens kan få. Så det kan gøre ondt, når hun tisser...
Det kan derfor være en god idé, at I overvejer, om jeres datter kunne have ondt. Har hun været forkølet, på nogen måde virket træt, pylret, måske haft lidt feber, hoste, drikker hun nok og er urinen klar osv. det kan være tegn på sygdom eller ubehag - og alt efter, hvad I tænker, så skal hun måske lige tjekkes igennem af lægen, som også kan udskrive behandling, hvis det skønnes nødvendigt :)
Jeres datters dagsplan ser rigtig fin ud, og der er ikke noget i dagsplanen, som umiddelbart skulle forklare, hvorfor hun pludselig vågner så meget om natten. Hun får umiddelbart de måltider, som hun har behov for, og lyder til at spise godt. Som jeg læser dit brev, så drikker hun vand af kop til alle måltider og får på den måde også sit væskebehov dækket - og altså ikke kun via brystet...? Det er naturligvis vigtigt, at hun tilbydes vand til alle måltider og som tørstslukker imellem måltiderne :)
De fleste børn vil have behov for 4 amninger i 7 månedersalderen og i 8-9 måneders alderen vil det være passende at skrue ned til 3 amninger - eller flasker. Du skriver, at jeres datter tager imod både bryst og flaske, og at du ofte giver flaske om aftenen, fordi du er i tvivl om, hvorvidt du har mælk nok... Hun tager dog ikke meget af flasken og ammes efterfølgende... Og det kunne være en idé at gøre modsat her. Altså starte med at amme hende og så følge efter med en flaske, så du topper op med flasken.
Det kræver en del mere at spise af et bryst end af flasken, så det er lettere at spise lidt ekstra af flasken, hvis hun får den efter amning - end modsat. Samtidig kan du risikere, at din mælkeproduktion nedsættes yderligere, hvis du erstatter amning med flaske, og selvom du lægger hende til brystet efter flasken, så er det altså ikke sikkert, at hun får nok.. og derfor ...
... søger om natten. Der er dog ikke noget som umiddelbart skulle tyde på, at du ikke skulle have mælk nok til hende, og det er naturligt, at mælkevolumen er mindre om aftenen og størst om morgenen :)
Du skal også være opmærksom på, at amningen kl 17 kan påvirke hendes indtag af aftensmad, så hun måske ikke spiser nok mad her - og derfor også kan være ekstra sulten og brystsøgende om natten. Det kan derfor være en overvejelse værd at droppe amningen her. Den eneste grund til at jeg ikke skriver, at du bør gøre det - er at du skal starte på arbejde 1. maj, og det kan være rigtig dejligt for mor og datter at mødes med brystet om eftermiddagen, efter at have været adskilt. Der kan altså være noget godt i at bibeholde en eftermiddagsamning lidt tid i den periode, hvor I begge skal vænne jer til at være væk fra hinanden, ligesom det kan være bedre at amme om eftermiddagen end kl 03 om natten...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så er der overvejelserne omkring, hvorvidt jeres datter kan have et søvnassocationsproblem. Det er super godt, at hun ikke falder i søvn med brystet i munden, og at hun ofte falder i søvn i sin barnevogn eller i egen seng. Det tyder derfor ikke på, at hun har nogle uhensigtsmæssige rutiner her. Men, når det er sagt, så kan hun godt blive afhængig af din favn og dit bryst om natten og i første omgang tænker jeg, at du skal prøve at tilbyde hende brystet ret hurtigt, når hun vågner - men så lirke brystet ud af munden på hende igen og igen. Som det er lige nu, så forsøger du at berolige hende med kærtegn, knudeklud, bamse osv. og når det ikke virker, så tilbydes hun brystet - og det forstår jeg godt :) Jeg tænker dog, at hun måske når at blive så ked af det og frustreret, vågne mere og mere op, at det bliver sværere at få hende videre i søvnen og at behovet for brystet derfor bliver større... hvorved problemet så forstærkes. Så i stedet for at strække tiden, før du tilbyder brystet, så kunne du forsøge at give brystet hurtigt i håb om at du kan afkorte amningen - samtidig med at du sætter knudeklud og kærtegn i stedet. Så hun vænnes til ikke at behøve mælk om natten og på den måde naturligt også får mere appetit, vil spise mere og drikke mere om dagen og igen, så ikke behøve mælken om natten :) Det hænger jo naturligt sammen :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat - også med barselsorloven til far, og når du vender tilbage på arbejde igen :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!
Hilsen drengens forældre