Annonce

Annonce

Svar: Ny dagsplan 10 mdr.


8. april 2019

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og beskrivelse af jeres dagsrytme og alle dine tanker - det lyder simpelthen så fint, det du beskriver. Det er lige efter bogen, og der er ikke nogen grund til at ændre jeres dagsplan, som den er lige nu :)

Den eneste ændring er, at når jeres datter bliver 10 måneder, så må hun gerne komme ned på 2 flasker i døgnet, som du selv er inde på, og disse to flasker kan ligge lidt forskelligt. For nogle børn passer det bedst helt at undvære flasken om dagen, det lyder dog ikke til at være tilfældet hos jer. Du skriver, at hun drikker meget her og at flasken er med til at hjælpe hende til at koble fra, finde roen og rent faktisk få sovet en god middagslur - uden at den kommer til at ligge alt for sent, og derfor lyder det som om, at du skal bibeholde flaske før middagslur. Det vil også gøre det lettere for far at putte hende, hvis hun er vant til at få en flaske her, når han om lidt skal overtage barslen :)

Så er der flasken før hun puttes om aftenen og flasken om natten. Umiddelbart vil det være dejligt, hvis hun vil tage en flaske før hun puttes og flasken om natten kan undværes - men mest fordi det jo vil sikre sammenhængende søvn for både dig og hende. Det er lidt lettere at give flaske om aftenen end om natten... Men, når det er sagt, så afhænger det naturligt af, hvad der vil fungere bedst hos jer.

I princippet kan jeres datter godt få lidt mme af en kop sammen med sin godnatgrød og derefter få børstet tænder og blive puttet med putteklud, bamse og godnatsang som nu - men uden flaske. Og så tilbyder du hende flasken kl 02, når hun vågner og søger den, fordi den om natten giver hende ro til at sove bedre og mere sammenhængende. Det kan altså godt være, at jeres datter vil trives bedst med at bibeholde flasken før middagsluren og flasken kl 02 og derfor stoppe med flasken om aftenen først...

Du kan naturligvis også gøre det, at du bibeholder alle tre flasker, men skruer lidt ned i indtag, så hun gradvist vænnes til at drikke lidt mindre - så hun samlet får ca. 400 ml fordelt på 3 flasker. Så får hun sit mælkebehov dækket uden at få for meget mælk. Og ved 1 års alderen kan du så trappe gradvist ud af den ene flaske, bibeholde de to og gradvist så trappe ud af disse også... netop ved at give hende mindre og mindre, så hun til sidst helt kan undvære... :)

Jeres datter gennemgår en stor udvikling i øjeblikket, og den natlige uro er helt normal. Jeg synes ikke, at I skal ændre på hendes rytme og heller ikke på hendes dagssøvn. Det er rigtig dejligt, at hun sover så gode lange lure i løbet ...


Annonce

... af dagen og netop dagssøvnen kan reparere på den manglende nattesøvn. Det er ikke nogen god idé at afkorte hendes dagssøvn på nuværende tidspunkt. Alt efter hvor meget hun har sovet om dagen kan hendes puttetidspunkt naturligt rykke sig, men det er okay, fordi det også kan være med til at gøre at hun ikke vågner så tidligt om morgenen... Hendes tidlige morgener, som I har oplevet de sidste par uger, kan dog også sagtens handle om alder og udvikling og det vil derfor ændre sig igen - i hvert fald er det lidt farligt at forsøge at ændre noget, hvis der kun er tale om en kortvarig periode, som netop skyldes udvikling...

Hvis hun af sig selv begynder at rykke sin middagslur til senere, er det helt okay. Det vil igen ofte betyde, at hendes puttetidspunkt rykker sig og dermed også stå op tidspunktet, og naturligvis skal hun ikke vende op og ned på nat og dag, men en times tid gør måske ikke noget lige nu... :)

I skal regne med, at hun har brug for ca 14 timers søvn i døgnet og hvis hun sover f.eks. 4 timer samlet i løbet af dagen, så vil nattesøvnen derfor vare 10 timer og f.eks. ligge fra kl 20-06...

En dagsplan kan se således ud:

Kl 06 - vågner - lidt tidligere end hun gør lige nu...

Morgenmad 7-7.30: Fuldkornsgrød med frugtmos, brød med kyllingepålæg og avokado (ligesom mor :)), vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, vand af kop.

Puttes til formiddagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsager, hårdkogt æg, bondebrød med leverpostej, makrel osv. Gerne rester fra aftensmaden. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, lidt tykmælk med æblemos som nu, frisk frugt i hånden. Vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet familiemaden, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være moset mad og også mad i stykker, som spises med fingrene og stille og roligt med gaffel. Vand af kop.

Kommer i bad, frottere godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

19.30: Tilbydes en godnatgrød, mme af kop. Får derefter børstet tænder

Puttes til natten ca. kl 20... Evt. uden flaske, hvis der er givet lidt mme af kop i stedet og du vælger at bibeholde natflasken.

Nat 02: Flaske og sover videre...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - fortsat held og lykke med det hele og bibehold endelig den gode gænge. Det lyder som om, at jeres datter stortrives på alle måder - det bliver dejligt, når far og datter skal holde barsel sammen :) men måske hårdt for mor... ;)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce