Svar: Må baby sove i larm?
Kære Fie
Tak for dine søde ord til mig om mine svar og brevkasse - det varmer! Og det er kun dejligt at kunne hjælpe - jeg føler mig meget priviligeret at få indblik i så mange familier:)
Dejligt at høre, at flytningen er gået godt, og at I har fundet jer til rette i de nye omgivelser. Det lyder som om, at I har fundet jer en hyggelig lille lejlighed med tilhørende have - skønt!
Der er dog ingen tvivl om, at støj kan forstyrre og også stresse små børn, såvel som voksne. Du skriver, at støjen er for enden af vejen, og heldigvis ikke lige uden for jeres have, men du skal naturligvis være opmærksom på, hvor meget støj der generelt er og ud fra dette forsøge at vurdere, hvorvidt det vil være hensigtsmæssigt at putte jeres lille datter udenfor.
Du har ret i, at jo mere bevidst jeres datter bliver på sine omgivelser, jo mere vil hun naturligt også ofte blive påvirket af støj og uro. Samtidig er hun stadig så lille, at hun ikke er i stand til at lukke lyde ude. Det betyder, at hun hører alt.. Hvis du f.eks. hører radio, så kan du lukke til og fra, så når der kommer et stykke musik, som du godt kan lide, så hører du dette, nynner med, men når der så efterfølgende kommer noget, som ikke interesserer dig, så lukker du det fra, og når der så er noget spændende igen, så lytter du atter. Denne evne til at lukke til og fra, har jeres datter ikke, så derfor bliver hun meget let forstyrret af lyde, uro, støj - også når hun sover.
Støjniveauet spiller naturligt ind på, hvor meget det stresser hende, og det lyder som om, at hun de fleste gange godt kan sove, selvom der er byggelarm. Men prøv at vurdere fra dag til dag og fra tidspunktet i løbet af dagen, hvor voldsomt det er. Prøv at sætte dig på en stol i haven og prøv at fornemme, hvor meget det ville forstyrre dig, hvis du skulle sove der - forstyrrer det meget, så tril ...
... hende en tur i barnevognen (den modsatte retning, så I bevæger jer lidt væk fra støjen) eller prøv at putte hende indendøre på det tidspunkt... :)
Med hensyn til putning om aftenen, så er det meget naturligt, hvis hun begynder at sove sent og ofte ikke går til ro for natten før klokken er 21 eller senere. Ligesom det er helt naturligt, at hun mere eller mindre spiser ved brystet hele aftenen. Den hyppige amning giver hende mange små slurke koncentreret mælk, hvorved hun fylder sig ekstra op til natten og der så kan tage et lidt længere søvnstræk. MEN, det er naturligt hårdt at bruge fra kl 19.30-21 i soveværelset. Kan du ikke være i stuen, sidde med hende i sofaen, lade Mama tage lidt over imellem amningerne og gøre tiden om aftenen til familie-hygge-tid for jer alle tre - og så først gå i soveværelset med hende omkring kl 21, hvor hun virker parat til at blive puttet til natten :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til at trække sig op i armene til siddende stilling, så betyder det ikke, at jeres datter starter med at trække sig selv op, men at hun, når hun ligger på ryggen, vil kunne holde sit hoved i midtstilling, når du løfter hende op. Altså at hun holder sit hoved selv og i forlængelse af kroppen. Du må ikke have en fornemmelse af at hun "taber hovedet", hvis du forstår, hvad jeg mener. Og stille og roligt vil hun, hvis du tager hende i hænderne/armene kunne spænde op i armene, så du har en følelse af, at hun bruger sin styrke, når du trækker hende op i armene. Denne øvelser er altså et signal om, at hun begynder at kunne holde holde sit hoved og holde styrken i nakken og i armene, at hun er blevet stærkere. De fleste børn vil begynde at kunne dette i 3-5 måneders alderen - de normale rammer er meget vide, så nogle kan lidt før og andre lidt senere :)
Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Undertøj til børn
Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.
I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder