Svar: Vende sig rundt
Kære Umas far
Tak for dit brev :)
De normale rammer er meget vide, og det er meget forskelligt, hvornår børn begynder at kunne trille fra mave til ryg og fra ryg til mave...
Det er vigtigt, at I lægger jeres datter på gulvet så meget som muligt. Hendes evne til at kunne trille, krybe, kravle og sidde kommer fra maveliggende stilling. Det er når hun ligger på maven, at hun får styrke i ryggen til at kunne løfte sig op, får styrke nok i sine muskler, finder ud af bevægelser og øver sin balance. Derfor skal hun lægges på maven hver dag, mange gange dagligt. Gør det til en vane, at I altid lægger hende fra jer i maveliggende stilling (når hun er vågen) - også selvom hun protesterer, men så hun vænner sig til det, og så det gradvist bliver mindre og mindre anstrengende for hende. Hun skal ligge mere end hun sidder...:)
Med den alder hun har nu, så vil det være rigtig godt, at hun støtter på sine albuer, når hun ligger på maven. I skal hjælpe hende med at holde armene under sig, så hun ikke ligger og "flyver" med armene ud til siden. Når hun ligger på sine albuer, så giver det hende mulighed for at komme op i strakt arm og derfra finde ud af at komme om på siden og ryggen.
Og I må meget gerne hjælpe hende med at trille fra maven til ryggen ved f.eks. at vise hende noget legetøj, som hun følger med øjnene, når I fører det bagud. Hendes hoved vejer så meget, at hun let vil få overbalance, når hun drejer hovedet og kikker tilbage, og på den måde vil hun ofte finde ud af at trille.
Når hun ligger på ryggen, vil det være rigtig godt, hvis hun nu begynder at få fat i sine tæer. Når hun løfter ...
... benene op og griber efter sine fødder, så vil hun ofte få overbalance og derfor igen naturligt trille om på siden - og derfra finde ud af at komme fra ryg til maveliggende stilling.
Og her må I meget gerne hjælpe hende med at få øje på sine fødder. Det kan I gøre ved at løfte hendes ben op, I kan også give hende ranglesokker, der rasler, når hun bevæger fødderne, så hun bliver opmærksom på, at hun netop har fødder og begynder at tage fat i dem.
I må også meget gerne tage fat om hendes lægge og bøje hendes knæ og hofte, så I på den måde kan hjælpe hende med at rulle underkroppen fra side til side og derved finde ud af at hun med forskellige bevægelser kan trille.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du/I må meget gerne tumle med hende, dreje hende i alle retninger, danse med hende, svinge hende osv. Jo mere I kan bevæge hende, jo mere stimuleres hendes balance og jo bedre vil det være for hendes motoriske udvikling :) Nogle bruger f.eks. en stor gymnastikbold, lægger barnet på maven hen over den og gynger barnet. Andre har glæde af en tummelumsk (flad bund) eller lignende, som barnet kan "snurres" i, men I kan også sagtens "snurre" hende i jeres arme :)
Det spiller naturligt også ind, hvor glatte gulve I har og hvilken type underlag hun ligger på. Det kan være svært at trille omkring, hvis hun har en følelse af at hun "glider", så det kan være bedre at ligge på en madras eller et fastliggende tæppe, end at ligge på et meget glatlakeret trægulv eller løse tæpper....
Jeg håber, at du kan bruge lidt af mine tanker videre, at det giver lidt ro og også lidt idéer til, hvad I kan arbejde videre med :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Fordøjelse baby
Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.
Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.
Babyer, der både får brystmælk...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.