Svar: Spise i egen stol og grøntsager
Kære Lise
Tak for dit brev - dejligt at høre, at det går så meget bedre med putningen. Det lyder som en god idé, at I stille og roligt forsøger at putte på eget værelse, det kan ikke udelukkes, at han selv vil efterspørge det, hvis han har prøvet det et par gange og virker tryg ved det :)
Med hensyn til at sidde på egen stol, når det er spisetid - så tænker jeg, at det vil være rigtig godt, hvis hans høje stol kan indstilles sådan, at han selv kan kravle op på den og sætte sig parat. Det er vigtigt for lysten til at ville sidde der, at han føler sig selvhjulpen her.
Det vil være rigtig godt, hvis du i løbet af dagen kan bede ham sætte sig på stolen, når det er spisetid. hvis han f.eks. beder om en snack, så kan du sige "hvis du sætter dig på din stol, så kommer jeg med lidt frugt og bær til dig" - som en helt naturligt regel, det er der man sidder, når man skal spise. Det betyder naturligt, at han i løbet af dagen ikke skal spise foran tv eller løbe rundt og lege imens han spiser, men lærer at måltiderne foregår på stolen ved middagsbordet.
I starten kan det godt være, at han vil sidde hos dig om aftenen, men i takt med at det i løbet af dagen bliver mere og mere naturligt at sidde på stolen, så kan du også kræve at han sidder der, når det er tid til at spise aftensmad. Han kan f.eks. starte med at sidde hos dig, og når han så vil have mere at spise, så kan du sige "du skal lige sætte dig over på din stol, så får du lidt mere frikadelle. Det kan også være modsat, at han starter med at sidde på sin stol, du kan evt. holde lidt i hånden, snakke med ham og på den måde lade ham mærke, at du stadig er tæt på, og når du så fornemmer, at han er træt og måske har behov for at komme over til dig, så kan han komme det. Men gradvist sidder han længere og længere tid på sin egen stol og spiser.
Med hensyn til grøntsager og et sparsomt indtag her, så er det rigtig godt, hvis du medtænker grøntsager i frikadellefars, kødsovs og lignende, fordi det naturligt kan være med til at øge hans indtag lidt.
Det vil også ...
... være rigtig godt, hvis du kan bage brød selv og tilsætte forskellige grøntsager til dit bagværk. Det kan være f.eks. gulerod, kartoffel, spinat, broccoli, græskar, rødbeder, kål ...
Grøntsagsmos kan også bruge som pålæg på brød. Du kan også lave humus og orskellige former for sandwich-spread, der kan kommes på brød eller måske bruges i en sandwich eller pitabrød.
Kogte grøntager kan også bruges på rugbrød, f.eks. med lidt mayonnaise og lidt agurk, eller purløg...
Du kan med fordel lave f.eks. en meget fintrevet råkost til ham bestående af f.eks. gulerod og æble, drysset med lidt rosiner og appelsinstykker og måske lidt appelsinsaft. Det kan mange børn rigtig godt lide og det kan være et godt eftermiddagsmåltid :)
Nogle børn har også glæde af "drik dine grøntsager" idéen, hvor du kan blende mange forskellige grøntsager sammen med frugt og på den måde få ham til at drikke mere grønt.. Det anbefales, at han tilbydes frugt og grønt, som spises og ikke drikkes, men en grøntsagsjuice eller grøntsagssmoothie kan bruges som supplement.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er vigtigt, at han ikke tilbydes grøntsagsjuice og smoothies over længere tid, da syren i frugt og grønt sammen med frugtsukker kan give tandskader. Derfor skal det gives som en drik og ikke noget han går og nipper af. Derudover kan det anbefales at tilsætte A38, da det kan neutralisere syren lidt.
Det vil også være rigtig godt, hvis du kan inddrage ham i madlavningen, så han er med til at skylle, skrælle, skære ud, komme i skåle... han vil naturligt kunne mere og mere i takt med at han bliver ældre, men han kan allerede godt være med. Og det kan være en god idé at lade ham smage på forskellige grøntsager imens i tilbereder maden - mange gange glider der mere ned her end der gør ved middagsbordet.
Mine bøger "Inger og Carlo hjælper med at lave mad" og "Inger og Carlo hjælper med at købe ind", kan inspirere jer og passer rigtig godt til hans alder :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)
Fortsat god appetit og held og lykke med indtaget af grøntsager :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Overtøj til børn
Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.
Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen må dit barn få stort set alle slags grøntsager. Du bør dog være opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...