Svar: En meget aktiv baby
Hej med dig
Tak for dit brev og dine åbne og ærlige tanker - og tak for dine søde ord til mig om min brevkasse:)
Jeg synes, det er vigtigt, at du taler med din sundhedsplejerske og læge omkring den usikkerhed du har - du har helt ret i, at du bør kunne indgå i dialog med din søn med den alder han har, og du skal ikke gå og føle, at du ikke har den nærhed og kontakt med ham, som du synes, du burde have... og en mors bekymring skal altid tages alvorligt.
Jeg kan jo ikke vurdere hans kontakt i brevkassen, derfor er det vigtigt, at du taler med din sundhedsplejerske - og du kan sagtens kontakte hende og bede om et ekstra besøg, fordi du er bekymret :) Jeg går ud fra, at hans ører er blevet tjekket af en ørelæge (jf mit tidligere svar til dig), det kan også være en idé at få hans øjne tjekket. Når man mangler direkte øjenkontakt og smil, så kan det skyldes dårligt syn, og der er babyer, som har brug for briller...
Det er rigtig dejligt, at du oplever ham motorisk meget aktiv, og at han bruger sin krop. Det er super, at han triller fra ryg til mave, og aldrig ligger stille ret længe af gangen. Det lyder meget fint og alderssvarende :) Igen kan han dog også være "for urolig", og som jeg læser dit brev, så lyder det som om, at han har svært ved at putte sig, måske svært ved kærtegn og trøst? Hvis det er tilfældet, så har han måske det der kaldes sansemotoriske problemer / problemer med sin sanseintegration, som en fysioterapeut eller ergoterapeut kan hjælpe med. Dette kan vise sig på forskellig måde - nogle børn bliver meget uroligt, næsten hyperaktive, og andre børn trækker sig ind i sig selv og har svært ved at rumme større forsamlinger og meget uro.
Et barn med sansemotoriske udfordringer vil ofte have svært ved at kontrollere kroppens bevægelser - her skal det dog lige nævnes, at det er helt naturligt, at børn på 5 måneder har svært ved dette. Han kan naturligt stadig ikke koordinere sin krop bevidst. Men man ser hos disse børn ofte at ben, arme og hænder hele tiden er i bevægelse. ligesom man fornemme, at barnet kan have svært ved berøring, svært ved at putte sig og svært ved kærtegn...
Jeg er ret sikker på at der i kommunen, hvor du bor, vil være fysioterapeuter eller ergoterapeuter, som kan undersøge og vejlede i behandling. Prøv at tale med din sundhedsplejerske om muligheden, hun kan fortælle dig, hvem du skal kontakte :) Behandlingen kan f.eks. være børsteøvelser, hvor man med ...
... en speciel børste, børster på barnets krop på en bestemt måde.
Du kan også overveje at tilmelde sig noget stimulastik, babymassage eller lignende. Det er også muligt i det område du bor i, og det kan være en gode måde for jer at have kontakt og nærhed på.
Når du putter ham til lur, kan det være en god idé, at du f.eks. putter ham i en sovepose - det kan være en voksipose, duni duo, drømmepose, slee-bee osv. De fås i mange kvaliteter og til forskellige priser. At blive puttet i en sovepose kan hjælpe ham til at holde fysisk bedre sammen på sig selv og dermed hjælpe ham til ro og bedre søvn.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal også være opmærksom på nu, hvor han er 5 måneder, at han måske har brug for lidt mere rytme dagen igennem. Måske skal han så småt igang med skemad - start f.eks. til frokost, og når det fungerer, så kan du tilbyde ham lidt mos om aftenen. Giv ham stadig mælk før hver lur, så han får mælk at sove på - og derfor også kan sove lidt længere, før han melder sig igen. Lidt rytme og struktur på dagen kan hjælpe både dig og din dreng og kan også være med til at påvirke hans humør og overskud til at indgå mere og mere i dialog med dig. Det er godt, hvis hans dag stille og roligt kan blive inddelt i vågne, aktive perioder, hvor han bruger sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt og perioder, hvor han så hjælpes med at koble fra, finde roen og overgive sig til søvnen :)
Og når alt dette er sagt, så kan det også sagtens være naturligt, at din dreng lige nu er lagt mere opmærksom på omgivelserne end på dig... Det er helt naturligt, at han reagerer på, at din fætter vil holde ham, dikke-dikke og slet ikke kan overskue det. Det har været nyt og uvant for ham og at være i byen, mange gæster, nye lyde osv. har været for overvældende - derfor græder han og søger dig, sin sikre base, og det er helt naturligt. Du har dog været bekymret fra starten, og derfor synes jeg som sagt, at du skal tale med sundhedsplejerske og læge omkring det du oplever og din bekymring..:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre. Derudover vil jeg anbefale dig meget især to af mine bøger "Helens bog om dit barns udvikling", hvor jeg beskriver, hvad du kan forvente i forskellige aldre fra 0-3 år - uge for uge og måned for måned den første tid. Og også min bog "Helens bog om børn og mad", hvor jeg guider dig igennem skemaden - fra de første smagsprøver og til din dreng er igang med familiemaden :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.
1000, 1000 tak!
Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊
De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.