Svar: Søvn (eller mangel på samme) i vuggestue
Kære frustrerede mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng :)
Du slutter af med at skrive, at I efterhånden er der, hvor I overveje at skifte vuggestue, selvom I godt ved at der ikke er nogen garanti for, at det løser noget... Og det er naturligvis en overvejelse værd.
Du fortæller, at I samarbejde med vuggestuen har forsøgt forskellige tiltag, for at hjælpe jeres dreng til længere lure. Og det har også haft en vis effekt, indtil juleferie og sygdom ændrede på dette - og det er svært at komme tilbage til samme rytme igen. Det lyder dog som om, at vuggestuens personale forsøger at hjælpe jeres dreng til mere søvn, og det er rigtig godt, at de aktivt gerne vil hjælpe - men det lyder også som om, at nogle af de udfordringer der er, er noget de ikke kan ændre på - at der ikke er noget kryberum og at børnene derfor må sove tæt på legepladsen... De gør hvad de kan med de rammer og muligheder der er, men de kan ikke ændre på institutionens indretning og nedlæggelse af motorikrum mv...
Jeg kan godt forstå, at du bliver bekymret, når din dreng ikke sover mere end 30 minutter i løbet af en hel dag, og du skal naturligvis gøre op med dig selv, hvad der er vigtigt, hvad du vil prioritere. Du kunne naturligvis undersøge mulighederne i en anden vuggestue, men du kunne også overveje dagpleje. Dagplejen er jo generelt et mindre miljø - der er ikke nær så mange børn og dermed ikke nær så meget støj og uro. Dagplejer har mulighed for at skabe lidt rammer, som minder om det I gør derhjemme og jeres dreng kan evt. have sin barnevogn med og sove i den, som han også gør derhjemme. Han vil med den alder han har kunne have 1.5 år i dagpleje, som måske vil være godt for ham, netop på grund af roen, og så kan han starte i børnehave, når han bliver 3 ...
... år...
Når dette er sagt, så er der dog ingen tvivl om at øreproblemer spiller ind. Og selvom jeres dreng har fået lagt dræn, så kan der sagtens gå tid før disse virker på nattesøvnen. De fleste forældre regner med, at når drænene først er lagt, så sover barnet igen, men sådan er det desværre ikke altid - og det handler om, at han jo igennem flere måneder er blevet vækket af smertejag fra ørerne og derfor har en erfaringe med sig om at sove afbrudt, og at det kan gøre ondt at sove.... Og det tager tid at få en ny erfaring ind i kroppen.... I skal også være opmærksomme på, at han måske har brug for lidt smertestillende i en periode, det kan I tale med lægen om :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du nævner, at det skifter en del, hvornår de putter jeres dreng i vuggestuen og det hænger sandsynligvis sammen med, at de i håb om at få ham til at sove, forsøger at putte ham, når han viser træthed.. Og det forstår jeg godt. Det kan dog være en god idé, hvis de (og I) forsøger at skabe så ens en rytme sm muligt. Det vil sige fast stå op tidspunkt, faste spisetider, faste tidspunkter for søvn.. fordi det vil være med til at påvirke hans indre ur og dermed hans fornemmelse for behov for søvn.
Det betyder også, at det i en periode kan være en god idé, hvis du afleverer ham på samme tid om morgenen - og på samme måde - så han ikke nogle dage afleveres imens han sover og andre dage afleveres vågen. Så hver dag ligner hinanden så meget som muligt, fordi det alt sammen påvirker hans indre rytme, hans indre ur. Derudover er det også vigtigt for hans søvn, at han puttes af pædagogerne - og ikke puttes af dig og vågner op et andet sted, det kan gøre ham ekstra utryg ved at sove på sigt :) Også en tanke, som er værd at tage med... :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Brystspænding
Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.
Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.
Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.