Annonce

Annonce

Svar: Seksualitet - når børn rører ved sig selv


11. marts 2019

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Kris

Tak for dit brev og fine spørgsmål - et emne, som er svært for mange forældre at tale om:)

Det er naturligt, at børn rører ved sig selv, undersøger sig selv - også intime steder - og det er også naturligt, at børn onanerer. Det at undersøge sig selv eller onanere, hænger ikke sammen med seksualitet på samme måde som hos voksne. Når børn rører ved sig selv, så gør de det, fordi det er en del af den naturlige udvikling at undersøge kroppen og kende sin krop, men også fordi de kan opleve det som noget dejligt. Det føles rart, og de kan ikke forstå, hvorfor det skulle være forkert.

Med den alder jeres dreng har nu, så interesserer kroppen ham naturligt mere og mere. Han begynder måske at blive lidt bevidst om, at han er en dreng, det er spændende at finde ud af, hvor tis og afføring kommer fra, ligesom det også kan være spændende at tissemanden pludselig stritter. Faktisk vil mange børn på et tidspunkt komme stolt og sige "se min tissemand stritter" og vise den frem, og her er det vigtigt, at du blot tager det stille og roligt og f.eks. svarer "ja, det gør den sørme også". Fordi det er en naturlig del af det at kende sig selv og sin krop.

I takt med at han bliver ældre, så kan du naturligvis være opmærksom på, hvor meget han "piller" og hvor. Det er ikke noget i vejen for, at du gerne vil lære ham lidt blufærdighed eller f.eks. lærer ham, at han godt må røre ved sig selv, men at det bør foregå på værelset, og når han er alene - og ikke i stuen eller ved middagsbordet. Så hvis du synes, det bliver for meget, så skal du ...


Annonce

... naturligvis hjælpe ham med at finde en måde og et tidspunkt, hvor det er okay :)

Det vil være rigtig godt, at du nu begynder at lade ham vaske sig selv, når han er i bad. Han kan sagtens få en vaskeklud i hånden og lære at vaske sine ædlere dele. Han kan sandsynligvis ikke trække forhuden tilbage endnu, og det skal han heller ikke. De fleste drenge begynder at kunne dette i 3-6 års alderen, og når den tid kommer, så vil det være godt, at du lærer ham, hvordan han så skal vaske sig (eller far kan lære ham det:)).

Det at kunne vaske sig selv er en naturlig og god måde at lære sin krop at kende og samtidig vigtigt at kunne - det styrker hans selvstændighed, og giver ham en følelse af "det er min krop", og noget han selv har styr på, hvilket er vigtigt i forhold til at kunne sige fra, hvis andre rør ved en på en måde, som man ikke bryder sig om.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan også være en idé at læse bøger om børn og kroppen, og når han bliver lidt ældre, så kan du også købe lag-på-lag puslespil, hvor man "klæder af og på" og hvor man kan se kroppens muskler, skelettet osv. og du kan tale med ham om, hvordan han ser ud, og hvordan mor og far f.eks. ser ud. En snak der naturligt fortsætter de næste år, han er jo stadig ikke ret gammel :)

Det er vigtigt, at du lader tingene udvikle sig stille og roligt, tager din drengs seksualitet så naturligt som muligt - som du også selv skriver, så er det en naturlig del af livet :) Også selvom det nogle gange kan virke lidt svært...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce