Annonce

Annonce

Svar: Går væk når han er ked af det


11. marts 2019

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Børn i din drengs alder bliver naturligt ofte frustrerede og rigtigt ked af det. Der er så meget, han gerne vil og også rigtig mange ting, som han kan og får lov til... men der er også rigtig meget, som han endnu ikke mestrer, eller hvor du siger nej og stopper ham i noget, som du ikke vil...

Og når verden går ham imod, så bliver han oprigtigt ked af det - også selvom det i dine øjne kan være over ting, der virker som bagateller. Nogle gange skal der ikke så meget til, før hans verden bryder sammen, det kan være, at du giver ham den blå kop i stedet for den røde, eller skærer æblet ud, og han ville have haft det helt... og det er rigtig vigtigt, at du her forstår at rumme ham og de store følelser, som er på spil. At rumme ham betyder, at du kan holde ud, at han har det, som han har det, at du ikke forsøger at lave ham om, og at du ikke tager det personligt :)

At han nogle gange trækker sig væk, kan handle om flere ting. Det kan f.eks. være fordi, han i selve situationen er så ked af det, at han ikke kan overskue din kontakt og nærhed, men har brug for lidt tid for sig selv. I givet fald er det vigtigt, at du holder dig i nærheden, stadig viser dig tilgængelig og inviterer ham til at komme til dig "kom skat, kom herhen, skat" og sætter dig i nærheden.

Du kan også give ham lidt ro og så efter lidt tid gå hen til ham, sætte dig ned på hug, så du kommer i øjenhøjde og derved viser dig tilgængelig. Snakke beroligende med ham, holde om ham, tage ham på skødet, så han mærker, at du er der for ham, når han er parat til at tage imod din kontakt igen.

Nogle børn er også så fysisk meget i oprør, at de rent fysisk ikke kan have, at vi rører ved dem, når de er kede af det, frustrerede og fortvivlede, og hvor de naturligt igen har brug for at vi så er der for dem, når de er parat, og derfor holder os i nærheden og viser os tilgængelige.

At trække sig kan også være en måde at sige nej på. Børn kan sige nej på mange måder, og man taler om f.eks. et "kropsligt nej". Her kan børn f.eks. ...


Annonce

... holde sig for ørerne og vil ikke høre, hvad vi siger. De kan også skubbe til os eller trække sig væk fra os. Nogle børn løber deres vej, forsøger at gemme sig for os...

Et barn der får skæld ud, kan f.eks. godt lukke øjnene, ignorere os, holde sig for ørerne, fordi det er på den måde barnet fortæller "Jeg kan ikke lide, når du skælder ud. Det er ubehageligt, når du råber af mig. Jeg vil ikke have det. Nej!".

Han kan også trække sig fra dig, fordi han netop har brug for dig - ikke på en manipulerende måde, men han kan ikke finde ud af at bede om din nærhed og kontakt, din kærlighed - men ved måske, at hvis han går fra dig, så vil du naturligt følge efter ham og give ham den kontakt, som han har behov for...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han har naturligt en alder, hvor han er rigtig godt igang med at finde ud af verden, og derfor igang med at finde ud af, hvad det han gør, gør ved andre. Han er med sine godt to år også meget følsom overfor, hvordan der bliver reageret på ham. Han kan blive meget ulykkelig og let føle sig forkert, hvis han får skæld ud eller bliver irettesat. Han er rigtig godt igang med at udvikle sit selvbillede og kan godt føle "skam", hvis han oplever, at han i dine øjne har gjort noget forkert. Og det kan også gøre, at han nogle gange trækker sig, fordi han kan se i dit blik, at du er f.eks. vred på ham...

Det er vigtigt, at du hele tiden medtænker, at han ikke bevidst gør noget for at være efter dig, men at han gør de ting han gør, fordi han ikke er ældre end han er og ikke kan gøre andet. Derfor er det vigtigt, at du igen og igen viser ham, at der er plads til alle slags følelser, at der er plads til at lave fejl, at du ikke bærer nag, at du stadig er der for ham, når han har brug for dig :)

At han trækker sig kan derfor være helt naturligt i forhold til hans alder og om du skal tale med vuggestuen om det afhænger af, hvorvidt du skønner, at han også gør det der. Det lyder dog ikke til at være tilfældet på nuværende tidspunkt :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce