Annonce

Annonce

Svar: Mad, flaske og søvn


17. juni 2005

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Christina

I 8-9 mdr´s alderen kan børn begynde at tygge uanset om de har tænder eller ej og det vil derfor være en god idé at du forsøger med lidt rugbrød til frokost. Det er også vigtigt at forsøge med små stykker mad, da han så kan øve sit pincetgreb og lære at spise selv.

Hvis din søn endnu ikke har prøve at spise mad selv, så vil det være en god idé at du forsøger at give ham en brødskorpe i hånden, som han selv kan sidde og blødgøre og spise lidt af. Det kan også være en god idé at forsøge med lidt øllebrød, så han på den måde vænner sig lidt til rugbrødssmagen, som jo er meget anderledes.

Du skal vælge brød som er uden kerner og i begyndelsen kun give meget små hapsere, så du er sikker på at han kan kapere det. Brug også smørbart pålæg i starten og ikke fast pålæg før han har lært sig teknikken.

Giv ham også kogte ærter, majs, små stykker gulerod, pastaskruer og lignende, så han vænner sig til det at tygge. Igen kan det være en overgang at give ham grøntsagsmos som kun er moset med en gaffel og derfor grovere i konsistensen end blendet mos. Hvis du køber mad på glas, så prøv at vælge nogle at de lidt grovere varianter, f.eks. Hipp pasta med kødsovs fra 8 mdr. som også er med små stykker spaghetti. Han skal stille og roligt vænnes tilden grovere mad og kan ikke fra den ene dag til den anden klare det hele.

Det er også en god idé at blande tingene lidt, således at han både tilbydes lidt mad i stykker, men samtidig tilbydes skemad, så du er sikker på at han får hvad han kan spise.

Sundhedsstyrelsen anbefaler flaske til ...


Annonce

... ca 1 års alderen, men der er stor forskel på hvornår børn egentlig stopper. Da din dreng fortsat ammes morgen og aften, så er der ikke grund til at give flaske. Den ekstra mælk kan han drikke af en kop, også de 20-60 ml. På den måde kan du slippe for flasken hvis du ønsker det i længden. Hvis det er din plan at droppe amning og overgå til flaske, så er der naturligvis ikke noget i vejen for at bibeholde flasken. Han er trods alt kun 8 mdr og må derfor gerne både ammes og få flaske fortsat. Det er altså et spørgsmål om hvad du egentlig synes er bedst for jer begge lige nu.

At vågne kl 5 er tidligt og jeg kan godt forstå at du gerne vil lave dette om. Det er dog sådan at man jo ikke kan få det hele og tilgengæld har du jo en dreng som sover godt om natten, og som falder tidligt i søvn:o) Løsningen er dog nok at du fortsat prøver at tilbyde ham at komme over i jeres seng og håbe på at han der kan sove lidt videre. Bare en time mere ville jo være dejligt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover skal du jo overveje om han får mad nok, hvilket det jo lyder som om og du skal også overveje om han skal 'aktiveres' lidt mere i løbet af dagen, så han får flere oplevelser og blive mere træt. Med aktiviteter tænker jeg både på fysiske og mentale udfordringer. Han skal rulle, trille, svømme, gynge og bruge sin krop og han skal undersøge så meget som muligt.

Til sidst vil jeg lige nævne at han måske også er på vej ind i seperationsalderen og måske derfor sover mere uroligt end tidligere. Jeg tror dog bestemt at tiden vil arbejde for jer:o)

Rigtig meget held og lykke fremover:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce