Svar: Hvordan ser vores dagsplan ud?
Kære mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dagsrytme - og ja, det ser meget fint og aldersvarende ud i forhold til, at jeres datter nu er 8 måneder gammel.
De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen begynde at trives med 3 amninger/flasker i døgnet. Og jeg anbefaler ofte, at disse ligge før middagslur, aften og sen aften. De kan dog også sagtens ligge før middagslur, aften og en gang i løbet af natten, og ud fra din dagsplan så tænker jeg, at det vil være rigtig godt, hvis du kan bibeholde amningen om natten kl 02, når hun vågner og melder sig sig - og så forsøge at trappe ud af amningen kl 05. Det vil normalt være passende at springe den tidlige morgenamning over og det lyder som om, at den hos jer tager pladsen op for morgengrøden. Derfor er det bedre, at hun ammes kl 02 og starter dagen med grød i stedet for mælk :)
Det lyder rigtig fint, at hun både spiser grød, mos, og også mad i stykker - hun spiser nu små bidder af en bolle, rugbrødshapsere og spiser også grøntsager, æg osv. som hun selv kan sidde og gumle på. Du tilbyder også kød, leverpostej, ost og lignende, og det er super godt. Det lyder som om, at hun spiser lidt fra alle fødevaregrupper.
Det vil være rigtig godt, at du stadig bruger modermælkserstatning i hendes hjemmelade grød, ligesom det er fint, at du også supplerer med en flaske om ...
... aftenen. Det vil naturligt være med til at energiberige maden ekstra og også øge hendes jernindtag. Det kan være en god idé at tilbyde frugt som supplement til grød, da det kan øge jernoptagelsen. Jeg kan se ud af din dagsplan at hun tilbydes frugt til mellemmåltiderne og det er rigtig fint.
Tykmælk og lignende surmælksprodukter anbefales først fra 9 måneders alderen. Her kan gives 50 ml stigende til 100 ml ved 1 års alderen... :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Husk også at tilbyde hende fisk af forskellige slags. Fisk er en vigtig kilde til de essentielle fedtstoffer og d-vitamin. Omega-3, som hun f.eks. får via fisk, har stor betydning for den neurologiske udvikling og det skærper indlæringsevnen. Fisk kan gives som smørbart pålæg f.eks. makrel, torskerogn, sildepostej, laksemousse og lignende. Det kan også spises som aftensmad - stegt på panden eller bagt i ovnen.
Jeres rytme ser rigtig fin og alderssvarende ud, og rytmen vil sandsynligvis også passe rigtig godt til den rytme, som hun senere forventes at skulle have, når hun starter i dagpleje eller vuggestue :) Måden du putter hende på lyder rigtig godt. Hun lyder tryg ved at komme i seng og tryg ved søvnen og det er rigtig dejligt, at du kan lægge hende og hun efter få minutter, selv finder ind i søvnen. Krydser fingre for at denne gode gænge fortsætter :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Mekonium - den første afføring
Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.
Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.