Annonce

Annonce

Svar: Kan ikke overgive sig til søvnen om aftenen


27. februar 2019

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mødre

Tak for jeres brev og fine beskrivelse :)

Det er rigtig godt, at I er begyndt at arbejde på et fast stå op tidspunkt om morgenen - også selvom jeres datter lige nu går sent i seng. Det er netop stå op tidspunktet som sætter rytmen for resten af dagen, så når I starter dagen omkring kl 7, så vil dette naturligt stille og roligt påvirke hendes indre ur og hun vil begynde at sove mere fast formiddagslur og middagslur og derfor også kunne sove til en mere fast tid om aftenen.

Samtidig sikrer stå op tidspunktet også, at dagen ikke skrider for jer, så hun ikke får måltider nok og derfor sover sent eller vågner i løbet af natten, fordi hun reelt er sulten og har behov for mere mælk/mad. Og jeg synes godt man kan forsvare at vænne hende om morgenen, hvis hun ikke vågner af sig selv, med den alder hun har nu.

Jeres dagsrytme er rigtig fin og alderssvarende. Og da I lige er begyndt med denne, så tænker jeg, at I skal give det tid og se, om ikke hendes rytme stille og roligt ændrer sig. Det er okay, at hun varierer mellem at sove kort og lang formiddagslur og middagslur - sådan at når hun nogle dage sover en kort formiddagslur, så vil hun naturligt sove en længere middagslur, og når hun nogle dage sover en lang formiddagslur, så bliver middagsluren naturligt kortere. Samlet set lyder det som om, at hun sover ca 4.5 time i løbet af dagen, og det betyder, at hendes nattesøvn vil skulle vare ca. 10 timer. hvis hun starter dagen kl 07, vil hendes puttetidspunkt derfor ligge omkring kl 21 - og derfor senere end I forsøger at putte lige nu. Sover hun mere om dagen, vil puttetidspunktet naturligt være senere, og sover hun mindre, kan hun puttes tidligere....

Det lyder som om, at hun måske nogle dage står så tidligt op fra sin middagslur, at hun naturligt er træt kl 19.30 - men at den lur hun tager her, så bliver en 3. lur, fordi det er for tidligt for hende at gå i seng her.. netop alt efter hvor meget hun har sovet om dagen, og hvor lang nattesøvnen kan være. Hun kunne godt lyde til at være lidt i en overgang mellem at have behov for tre og kun to lure i løbet af dagen, og her er I nødt til at være lidt fleksible:)

Nogle gange kan det være en idé at lægge badet ind mellem formiddagslur og middagslur, for at middagsluren ikke kommer til at ligge for tidligt, så hun kan holde sig vågen og aktiv til det så bliver puttetid om aftenen og den 3. powernap så helt kan springes over. Hvis hun når at blive overtræt, fordi eftermiddagen bliver for lang for hende, så kan det også gøre, at hun får svært ved at sove.

Jeg tænker også, at det lyder som om, at hun har svært ved skiftet fra favn og ned i sengen. Det lyder som om, at hun vågner for meget op, når hun mærker at mors favn og bryst ...


Annonce

... forsvinder. Derfor kan det nogle gange være en idé, at du lægger dig med hende i dobbeltsengen og ammer hende der - og lader hende falde i søvn ved siden af dig. Det vil være rigtig godt, at hun ikke falder i søvn med brystet i munden, men når dertil, hvor hun slipper brystet, smiler til dig, triller om på siden og sover. Men hvor du gerne må lade hende ligge. Du skal her naturligvis sikre dig, at hun ikke kan trille ned af din seng o ikke komme til skade. Og sen aften, kan du så amme hende igen og derefter flytte hende over i egen seng. Det kan nogle gange være en måde at vænne hende til at sove videre på uden afbrydelser.

Det kan også være en idé at koble hendes tremmeseng til jeres seng, fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengene sammen. På den måde kan hun flyttes fra liggende favn over i egen seng med mindre bevægelse og derfor hjælpes med at sove videre med nærhed, kærtegn, "håndspålæggelse" osv. og lulles ind i søvnen, der hvor I ønsker at hun skal sove, men igen uden at hun oplever et skift, som vækker hende...

Det kan godt være nødvendigt, at du ammer hende igen ,når hun efter 20-30 minutter viser behov for brystet og viser tegn på at ville vågne. Mange børn vil i denne alder have tendens til at vågne efter kort tid, søge brystet og have ekstra brug for hjælp til at koble fra og finde søvnen igen. Og det er helt okay.

Nogle gange kan opvågningen forebygges ved at du starter med at amme hende, skifter hende og derefter ammer hende igen - og først derefter putter hende fra dig. Det at hun bliver ammet af to omgange kan nogle gange gøre, at hun ikke søger brystet igen efter 20-30 minutter.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan det også være en god idé at putte hende i en sovepose eller lignende, så hun føler sig holdt og ikke kan ligge og fægte med arme og ben.. amme hende, putte hende i sovepose, amme hende igen og derefter putte hende i seng.. det kan også være et forsøg værd.

Da hun sover godt i sin barnevogn om dagen, så synes jeg ikke, at I umiddelbart skal ændre på dette. Det er vigtigt at bibeholde de rutiner som fungerer godt for alle. Og hvis hun pludselig bliver ked af at blive puttet om dagen, så kan det være svært at komme tilbage til de gode vaner igen... :) Jo mere tryg og glad hun er for at sove om dagen, jo mere tryg og glad vil hun ofte også være ved at sove om aftenen - så derfor skal I bibeholde de gode dagsrutiner...

Men I skal som sagt være opmærksomme på om puttetidspunktet er rigtigt i forhold til, hvor meget hun har sovet om dagen - samlet. Ikke kun se på, hvorvidt hun har været vågen i 3-4 timer siden hun stod op af sin middagslur, men også se på det samlede søvnbehov over døgnet :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce