Annonce

Annonce

Brev:

Kan ikke overgive sig til søvnen om aftenen


27. februar 2019

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Kan ikke overgive sig til søvnen om aftenen

Kære Helen.

Vi søger nogle råd til, hvordan vi kan få vores datter til at sove tidligere end kl. 22-23.

Der er endnu ikke meget system i hendes soverytme med vågnetidspunkt om morgenen eller hvornår hun sover lur/lure i løbet af dagtimerne, men de seneste par dage er hun dog vågnet ved 7-tiden til trods for træthed pga. kun 8,5-9 timers søvn om natten. Jeg er derfor gået ud fra hendes nuværende ”rytme”.

Vi er begyndt at holde hende vågen fra ved 7-tiden om morgenen med bleskift, morgengrød og leg/tummel i håb om, at hun kan blive tidligere træt om aftenen.

Vores dag ser nogenlunde ud som følger:

7: Vågne; pusle, tandbørstning og i tøjet

7.30: havregrød eller øllebrød + vand

Lege, synge, tumle.

8.30: Forsøg på frugtmos men ellers bryst og så sove i barnevognen.
Herefter kan hun sove alt mellem 1 og 3,5 time

Efter lur (alt afhængig af tidspunkt på dagen) leg, bryst, grøntsagsmos inkl. kød + rugbrødsbjælke + agurk. Hvis kort lur først på dagen, sover hun nogle gange lidt længere senere på dagen og vice versa.
Hun kan fint holde sig vågen i 3 timer mellem de to lurer om dagen.

Ved 16-17-tiden lidt frugtmos, frugt i hånd og vand.

18.-18.30: aftensmad med grøntsagsmos + kød, rugbrødsbjælke og vand.
Nogle gange et bad efter aftensmaden.

19.30 bliver hun som regel træt og gnider øjne. Får nattøj på, tandbørstning osv. og gøres klar til at blive puttet. Nogle gange godnatlæsning i sofaen eller –sang i soveværelset. Og så venter vi lige på søvntoget. Der er ikke skarpt lys eller høje lyde omkring hende, og fjernsynet kører ikke.

Her starter så showet og de omtrent to timer med at få hende til at sove. Aldrig skrig og gråd men bare utilfredshed med at skulle ligge i sin seng.

Jeg ammer hende altid i soveværelset, inden hun skal sove, så det er ved 20-tiden. Det svinger, om jeg ammer liggende eller siddende. Hvis jeg ammer siddende, så kan jeg sagtens lægge hende i sovende tilstand i enten sin egen seng eller vores, men oftest vågner hun med det samme og er klar til leg igen. Ammer jeg liggende sover hun nogle gange ...


Annonce

... videre selv, men vågner hun også her efter kortere tid.

Når hun vågner, så forsøger vi med sutten (som hun dog ikke er den store fan af), får hende til at putte med sin bamse, som hun tit ligger og sutter på, synger sange for hende og taler lavt og roligt til hende i håb om, at hun kan falde i søvn – eller bare til ro igen. Motorisk er hun nemlig meget urolig, når hun skal sove. Hun er rigtig træt, men har meget svært ved at overgive sig igen til søvnen og ligger oftest meget glad og sparker livligt med benene og fægter med armene og bliver mere og mere vågen.

Vi har testet zoneterapi af på hendes fødder herhjemme, og det har hjulpet lidt på uroen. Vi har prøvet at ligge ved siden af hende, men også forladt soveværelset og kommet ind og kigget med jævne mellemrum.

Vi synes, vi har prøvet alt efterhånden og mange gange er det endt med, at vi tager hende op, og hun kommer med ind i stuen, hvor vi venter på næste søvntog.

I dagtimerne sover hun altid i sin barnevogn. Nogle gange skal jeg gå lange ture med hende, andre gange kan jeg bare lægge hende ud og vugge lidt. Men vil det være en ide at øve hende i at sove indenfor 1 gang om dagen i håb om positiv virkning på aftenen?

Det gode er dog, at hun sover rigtig godt om natten, når hun først sover, og det er vi så glade for.

En anden problematik er, at hun stadig gerne vil falde i søvn med brystet i munden – især om aftenen. Vi har prøvet med putteklud og bamse, men uden større succes. Jeg forsøger at liste brystvorten ud, inden hun falder helt i søvn, men det er svært, da hun ofte falder hurtigt i søvn men spiser videre.

Generelt er hun en superglad pige, der trives og meget sjældent græder. Hun er rigtig god til at ligge på maven, kan dog ikke trille rundt endnu selvom hun kæmper for det, kan dreje om sin akse og er i gang med forstadiet til at krybe. Så motorisk sker der en del.

Har du nogle gode ideer til, hvad vi kan gøre for at få hende til at overgive sig lidt hurtigere til søvnen og til at slippe af med at falde i søvn med brystet i munden.

Med venlig hilsen
mødrene

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex

Kæledyr og børn

I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce