Annonce

Annonce

Svar: Madrester i afføring


26. februar 2019

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sarah

Tak for dit brev :)

Det er helt normalt, at du kan se rester af mad i din drengs afføring - sådan noget som majs, rosiner og hele kerner komme ofte også hele igennem systemet... Det er blandt andet derfor, at man ikke anbefaler rugbrød med hele kerner til små børn. Små børn kan ikke tygge kernerne godt nok og vil derfor ikke optage næringen fra kernerne - din søn får derfor ikke glæde af dem og de kommer hele ud i den anen ende. Hvilket i øvrigt også kan give problemer med løs afføring...

Du må gerne give din dreng lidt forskellige bær, bønner, linser osv. som del af en varieret kost. Men helst ikke i så store mængder, at afføringen bliver for løs og han ikke får næringsholdig kost nok. Det lyder dog ikke til at være tilfældet hos jer, for du fortæller jo at hans afføring er som modellervoks og du fortæller også, at det kun er "skralden", som er tilbage, så det lyder som om, at han til en vis grad bearbejder det han får ...


Annonce

... :)

Der er heller ikke tvivl om, at han vil elske at spise disse ting med fingrene, og han kan lære at spise med pincetgreb, hvilket også er vigtigt, ligesom han naturligt har glæde af så stor en variation af fødevarer som muligt nu - det forebygger kræsenhed senere hen. Det vil dog være godt, hvis du kan koge f.eks. frugter, bær, bønner, linser osv., lave dem til mos og f.eks. bruge det som smørbart pålæg eller lignende, fordi han så har lettere ved at optage næringen fra det han spiser :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Skræl og skaller kan være svære at optage, og det kan også sætte sig fast i halsen på ham og genere ham. Så visse ting spises bedst uden skræl, men det kommer naturligt an på, hvor sej du skønner skrællen er og hvor mundmotorisk du oplever din dreng parat til at spise noget, der kræver mere tyggemodstand...

Så en balance, som fungerer for ham, vil være godt - ikke for lidt, ikke for meget :) Jeg håber, at dette besvarer dine spørgsmål - fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce