Annonce

Annonce

Svar: Baby pludrer ikke


14. februar 2019

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære H´s mor

Tak for dit brev :) Tak for dine søde ord om min brevkasse og velkommen til :)

Det kan sagtens være, at din dreng hører til de børn, som har brug for lidt længere tid, når det kommer til at pludre. Ligesom du fortæller, at han har haft brug for lidt ekstra tid, før han begyndte at smile bevidst, så kan det også være sådan med pludren. Det vil dog være rigtig godt, at han stille og roligt begynder nu, hvor han nærmer sig 4 måneders alderen, og derfor er det rigtig godt, at du er opmærksom :)

Det er vigtigt at han kan høre. Jeg går ud fra, at han har fået lavet hørescreening, da han blev født. Alle børn i Danmark skal hørescreenes, før de fylder 10 uger. Det er vigtigt at sikre sig, at han kan høre, fordi det er en forudsætning for at kunne genkende stemmer, efterligne lyde og stille og roligt udvikle sprog.

Du kan dog godt bestille en tid hos en ørelæge - det kræver ikke henvisning - og få tjekket, at din dreng stadig kan høre, at han ikke har problemer med væske på ørene, for meget ørevoks eller lignende, som kan være med til at nedsætte hans hørelse og dermed være forklaring på, hvorfor han ikke pludrer så meget :) Hellere tjekke en gang for meget... Vær opmærksom på at hans ører ikke bør renses med almindelige vatpinde, da det netop nogle gange kan gøre, at der dannes en prop af ørevoks i øregangen, som ikke kan komme ud...

Når du pludrer med ham, er det godt, hvis du kan tale lidt langsomt og i et højere toneleje end du normalt bruger. Det vil også være godt at tale i korte sætninger og gentage nogle af de ord du siger. Hold pauser, lad ham svare (enten med pludre lyde eller med sit kropssprog) og svar igen, hold en ny pause og giv ham atter tid til at svare. Et svar kan sagtens være små grynt, knirken, gurglen...

Prøv at sige lyde som "agry" og "rryy", som er ...


Annonce

... nogle af de små lyde, som han vil begynde at kunne efterligne nu...

Sæt også ord på i hverdagen - når I skifter ble, giver tøj på, når han løftes op, viser træthed, skal puttes, trøstes, virker sulten osv. Det er vigtigt, at du hele dagen igennem småsnakker med ham og pludrer løs om alt det I oplever og de signaler, som du ser hos ham, også selvom han ikke svarer med lyde, men oftest mest med sit kropssprog :) Nogle gange kan vi godt gøre mange praktiske ting, uden egentlig at sætte ord på, men i forhold til børn og dannelse af sprog, er det vigtigt, at vi småsnakker rigtig meget hele dagen igennem :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan være en god idé at slukke for tv, radio osv. i løbet af dagen, så der ikke er unødig støj, når I taler sammen og så han lettere kan høre dig - ligesom du naturligt skal være opmærksom på hans signaler og derfor kikke mere på ham, end på en "skærm" - men det fornemmer jeg også, at du gør :)

Når du sidder med ham, så prøv at sætte ham med ryggen mod dine lår, så han sidder ansigt til ansigt med dig og har støtte af dine ben. Du kan sætte fødderne på sofabordet eller lignende. Når I sidder på denne måde, så passer længden mellem hans og dit ansigt, så han tydeligt kan se dig, se din mimik og det gør det lettere for ham at holde fokus på dig og jeres kommunikation. Også her skal du give ham pauser, så når han kikker væk, så lad ham gøre det, og når han atter virker parat, så inviter ham ind i dialogen mellem jer igen. Nogle gange kan det hjælpe, hvis lyset omkring jer ikke er alt for skarpt, nogle gange kan det være en fordel med en lille lampe, som måske lyser lidt bag dig, fordi din silhuet så træder tydeligere frem for ham, hvorfor han igen har lettere ved at se på dig og følge dig :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce