Svar: Putning og døgnrytme
Kære Laila
Tak for dit brev og fine beskrivelse :)
Det er rigtig godt, at I har fået skruet antallet af amninger ned og at du nu igen arbejder bevidst på 4 amninger i døgnet. De fire amninger bør ligge tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. På den måde dækker de jeres drengs behov for mælk hen over døgnet og sikrer samtidig plads i maven til mere rigtig mad.
Derudover så er det vigtigt at holde mænden af amninger på et niveau, som giver am ro og tryghed, men samtidig ikke gør ham uhensigtsmæssigt afhængig af brystet. Det er rigtig godt, hvis han kan puttes til formiddagslur uden amning og du bevidst nu arbejder på at adskille bryst og søvn mere. Når det så er sagt, så er det stadig vigtigt, at han ammes om aftenen, før han skal sove og at du netop bruger amningen til at få ro på ham og hjælpe ham med at koble fra og falde søvn.
Han lyder til at være på vej i separationsfasen, hvilket blandt andet viser sig ved at han er igang med at kravle og bevæge sig mere og mere omkring på egen hånd, og også ved at han f.eks. græder og protesterer, når du går fra ham - både om dagen, hvis du går ind i et andet rum og også om aftenen, hvis du går fra ham, når han skal sove. Derfor skal du finde balancen i at være der og give ham den nærhed, som han lige nu har behov for, men samtidig være opmærksom på at han også bliver mere og mere bevidst - også om de vaner og rutiner du giver ham :)
Som jeg læser dit brev, så sover han egentlig meget fint i løbet af dagen - ofte 3-4 timer i alt. Han varierer sine lure, så nogle gange er formiddagsluren den længste og middagsluren kort og andre dage er det modsat. Men samlet sover han fint, og det er rigtig godt. Han må gerne variere sine lure, det vigtigste er, at du forsøger at holde fast i hans stå op tidspunkt og hans puttetidspunkt - så ydertidspunkterne er nogenlunde ens, selvom lurene varierer :)
Jeg forstår godt bevæggrundende for at give ham to lure dagligt og ikke 3 lure, men det kan naturligvis nogle gange godt være nødvendigt med en 3. lur - selvom det så betyder, at han vil gå sent i seng. Det er dog bedre end at han står op og starter dagen allerede kl 04/05 og hele næste dags rytme så ødelægges...
Jeg tænker dog også, at hvis han sover 3 timer om formiddagen, så vil hans middagslur naturligt kunne lægges det senere - så han står senere op at sin middagslur og derfor godt kan holde sig vågen og være parat til at sove, når klokken så er 19.30... Sover han kort lur om formiddagen, så vil han så i stedet sove en lang middagslur, men igen måske på et tidspunkt, hvor han igen står op fra sin middagslur omkring kl 16 og så stadig kan puttes ca 19.30, altså 3.5 time efter at han er vågnet...
Hvis du synes det er svært at aktivere ham mellem de to lure, så kan det nogle gange være en god idé at lægge badet ind midt på dagen. Badet er med til at aktivere ham rigtig godt både motorisk og mentalt og det forlænger hans vågenperiode lidt. Så i en periode kan det nogle gange hjælpe med bad midt på dagen i stedet for om aftenen.
Det vil sige, at en dagsplan med en lang formiddagslur f.eks. kunne se således ud
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Små bidder af en blød bolle med smør, frisk blød frugt i hånden, frugtmos. vand af kop.
Puttes til formiddagslur - sover her 3 timer...
Frokost 13: Grøntsagsmos med kød eller fisk, ...
... suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter eller lignende i hånden. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, aktiveres rigtig godt både motorisk og mentalt.
Eftermiddag 14.30-15: Flerkornsgrød med frugtmos som topping og frisk blød frugt i hånden. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur og sover ca 40 minutter her
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, kogte grøntsagsbuketter, kartoffelbåd eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes og sover videre
----------------------
Og en dagsplan med en kort formiddagslur kunne f.eks. se således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Små bidder af en blød bolle med smør, frisk blød frugt i hånden, frugtmos. vand af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Puttes til formiddagslur - sover her en kort lur måske 40 minutter...
Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter eller lignende i hånden. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca kl 13 og sover her så ca 3 timer...
Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping og frisk blød frugt i hånden. Vand af kop.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, kogte grøntsagsbuketter, kartoffelbåd eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes og sover videre
Det er super godt, at I har glæde af soveposen og at du fornemmer, at jeres rutiner om dagen fungerer! Bibehold endelig dette, det er guld værd :)
Det er også rigtig fint, at han sover på eget værelse i sin tremmeseng, men jeg tænker, at det vil være rigtig godt, hvis du kan lægge dig på madrassen med ham og amme ham der, før han puttes om aftenen. Det vil hjælpe ham til fysisk ro og til at slippe dagen, når han skal sove, hvis han kan ligge tæt med dig, før han skal puttes. Det vil også gøre det lettere for dig at hjælp ham til ro, så han ikke kravler for meget rundt... men det kræver naturligt at puttetidspunktet er rigtigt og derfor er det rigtig godt, at du forsøger at putte ham efter ca 3.5 times vågenhed, som du fornemmer er hans behov :)
Hvis han er alt for urolig, når I ligger ned, så kan det også være en løsning, at du sætter dig med ham i en stol og ammer ham siddende, ligesom du der også kan sidde og synge lidt for ham osv. så han stadig mærker, at du er der - og derfra kan han så komme over i egen seng, hvor du stadig synger, holder hænderne på ham osv. så han ikke oplever skiftet fra din favn og ned i sengen som meget voldsom.
Det er faktisk også okay, hvis han falder i søvn i din favn og derefter flyttes - så længe han kan sove trygt videre og ikke begynder at vågne, søge dig igen og igen om natten og derfor forbinder din favn med stedet, hvor han skal sove :) Nogle børn har brug for den ekstra nærhed og tryghed for at finde ro og koble fra, netop i separationsfasen og sover derfor langt bedre, hvis man lader dem falde i søvn på denne måde - og det er ikke et problem, hvis han ikke bliver uhensigtsmæssigt afhængig af dig og derfor vågner igen og igen og igen hele natten...
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.