Svar: Putning og døgnrytme
Kære Laila
Tak for dit brev og fine beskrivelse :)
Det er rigtig godt, at I har fået skruet antallet af amninger ned og at du nu igen arbejder bevidst på 4 amninger i døgnet. De fire amninger bør ligge tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. På den måde dækker de jeres drengs behov for mælk hen over døgnet og sikrer samtidig plads i maven til mere rigtig mad.
Derudover så er det vigtigt at holde mænden af amninger på et niveau, som giver am ro og tryghed, men samtidig ikke gør ham uhensigtsmæssigt afhængig af brystet. Det er rigtig godt, hvis han kan puttes til formiddagslur uden amning og du bevidst nu arbejder på at adskille bryst og søvn mere. Når det så er sagt, så er det stadig vigtigt, at han ammes om aftenen, før han skal sove og at du netop bruger amningen til at få ro på ham og hjælpe ham med at koble fra og falde søvn.
Han lyder til at være på vej i separationsfasen, hvilket blandt andet viser sig ved at han er igang med at kravle og bevæge sig mere og mere omkring på egen hånd, og også ved at han f.eks. græder og protesterer, når du går fra ham - både om dagen, hvis du går ind i et andet rum og også om aftenen, hvis du går fra ham, når han skal sove. Derfor skal du finde balancen i at være der og give ham den nærhed, som han lige nu har behov for, men samtidig være opmærksom på at han også bliver mere og mere bevidst - også om de vaner og rutiner du giver ham :)
Som jeg læser dit brev, så sover han egentlig meget fint i løbet af dagen - ofte 3-4 timer i alt. Han varierer sine lure, så nogle gange er formiddagsluren den længste og middagsluren kort og andre dage er det modsat. Men samlet sover han fint, og det er rigtig godt. Han må gerne variere sine lure, det vigtigste er, at du forsøger at holde fast i hans stå op tidspunkt og hans puttetidspunkt - så ydertidspunkterne er nogenlunde ens, selvom lurene varierer :)
Jeg forstår godt bevæggrundende for at give ham to lure dagligt og ikke 3 lure, men det kan naturligvis nogle gange godt være nødvendigt med en 3. lur - selvom det så betyder, at han vil gå sent i seng. Det er dog bedre end at han står op og starter dagen allerede kl 04/05 og hele næste dags rytme så ødelægges...
Jeg tænker dog også, at hvis han sover 3 timer om formiddagen, så vil hans middagslur naturligt kunne lægges det senere - så han står senere op at sin middagslur og derfor godt kan holde sig vågen og være parat til at sove, når klokken så er 19.30... Sover han kort lur om formiddagen, så vil han så i stedet sove en lang middagslur, men igen måske på et tidspunkt, hvor han igen står op fra sin middagslur omkring kl 16 og så stadig kan puttes ca 19.30, altså 3.5 time efter at han er vågnet...
Hvis du synes det er svært at aktivere ham mellem de to lure, så kan det nogle gange være en god idé at lægge badet ind midt på dagen. Badet er med til at aktivere ham rigtig godt både motorisk og mentalt og det forlænger hans vågenperiode lidt. Så i en periode kan det nogle gange hjælpe med bad midt på dagen i stedet for om aftenen.
Det vil sige, at en dagsplan med en lang formiddagslur f.eks. kunne se således ud
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Små bidder af en blød bolle med smør, frisk blød frugt i hånden, frugtmos. vand af kop.
Puttes til formiddagslur - sover her 3 timer...
Frokost 13: Grøntsagsmos med kød eller fisk, ...
... suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter eller lignende i hånden. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, aktiveres rigtig godt både motorisk og mentalt.
Eftermiddag 14.30-15: Flerkornsgrød med frugtmos som topping og frisk blød frugt i hånden. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur og sover ca 40 minutter her
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, kogte grøntsagsbuketter, kartoffelbåd eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes og sover videre
----------------------
Og en dagsplan med en kort formiddagslur kunne f.eks. se således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Små bidder af en blød bolle med smør, frisk blød frugt i hånden, frugtmos. vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Puttes til formiddagslur - sover her en kort lur måske 40 minutter...
Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter eller lignende i hånden. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca kl 13 og sover her så ca 3 timer...
Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping og frisk blød frugt i hånden. Vand af kop.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, kogte grøntsagsbuketter, kartoffelbåd eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes og sover videre
Det er super godt, at I har glæde af soveposen og at du fornemmer, at jeres rutiner om dagen fungerer! Bibehold endelig dette, det er guld værd :)
Det er også rigtig fint, at han sover på eget værelse i sin tremmeseng, men jeg tænker, at det vil være rigtig godt, hvis du kan lægge dig på madrassen med ham og amme ham der, før han puttes om aftenen. Det vil hjælpe ham til fysisk ro og til at slippe dagen, når han skal sove, hvis han kan ligge tæt med dig, før han skal puttes. Det vil også gøre det lettere for dig at hjælp ham til ro, så han ikke kravler for meget rundt... men det kræver naturligt at puttetidspunktet er rigtigt og derfor er det rigtig godt, at du forsøger at putte ham efter ca 3.5 times vågenhed, som du fornemmer er hans behov :)
Hvis han er alt for urolig, når I ligger ned, så kan det også være en løsning, at du sætter dig med ham i en stol og ammer ham siddende, ligesom du der også kan sidde og synge lidt for ham osv. så han stadig mærker, at du er der - og derfra kan han så komme over i egen seng, hvor du stadig synger, holder hænderne på ham osv. så han ikke oplever skiftet fra din favn og ned i sengen som meget voldsom.
Det er faktisk også okay, hvis han falder i søvn i din favn og derefter flyttes - så længe han kan sove trygt videre og ikke begynder at vågne, søge dig igen og igen om natten og derfor forbinder din favn med stedet, hvor han skal sove :) Nogle børn har brug for den ekstra nærhed og tryghed for at finde ro og koble fra, netop i separationsfasen og sover derfor langt bedre, hvis man lader dem falde i søvn på denne måde - og det er ikke et problem, hvis han ikke bliver uhensigtsmæssigt afhængig af dig og derfor vågner igen og igen og igen hele natten...
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Faderskab
Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.
Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder